Vita cu legume la cuptor

Retete de mancaruri cu carne Retete la cuptor Retete simple Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vita cu legume la cuptor

Daca sunteti deja fani ai acestei tocanite de pui, atunci sigur o sa va placa si reteta de azi. Aceeasi idee simpla: doar se aseaza ingredientele in straturi in tava (fara prajire, sotare...) si se uita la cuptor pana e gata. Weekendul care vine o repet, dar trebuie cantitate mai mare, de abia i-am prins gustul. Reteta din care m-am inspirat o gasiti aici.

Ingrediente

500 gr ceafa de vita (sau antricot)
500 gr cartofi
1 ardei kapia rosu (cca 150 gr)
1/2 ardei kapia verde (cca 75 gr)
1 ceapa medie
3 catei mari de usturoi
3 rosii din conserva (sau 1 rosie mare proaspata si bine coapta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1/4 legatura patrunjel
1/2 lingurita menta uscata
1 lingura pasta de ardei (dulce; am folosit pasta mea de ardei copti)
1 foaie mare de dafin
5 linguri de ulei
sare, piper negru, fulgi de chili

Portii: 4

  1. Vita se taie cuburi sau fasii cate o imbucatura. Ceapa se toaca cubulete. Ardeii se taie cubulete. Usturoiul se taie felii. Rosiile se taie bucati. Se curata si se taie cartofii cuburi cam de dimensiunea bucatilor de carne. Se toaca marunt patrunjelul.
  2. Intr-o tava termorezistenta se pun 2 linguri de ulei. Se adauga bucatile de vita si se amesteca sa se acopere cu ulei. Se disperseaza pe fundul tavii in strat egal. Se presara cu sare si piper negru.
  3. Se presara apoi jumatate din ceapa, ardei si usturoi. Se pune un strat de cartofi. Se presara iar cu sare si piper. Se presara acum si oregano sfaramat intre degete si patrunjelul tocat.
  4. Se presara restul de ceapa, ardei si usturoi. Daca doriti, acum presarati si fulgi de chili dupa gust. Se introduce foaia de dafin rupta in doua printre legume. Se aseaza bucati de rosii deasupra.
  5. Se dizolva pasta de ardei in 150 ml apa si se adauga si menta sfaramata intre degete. Se toarna acest amestec pe marginea vasului. Se picura peste tot continutul tavii restul de 3 linguri de ulei.
  6. Se acopera continutul tavii cu hartie de copt si se apasa pe margini ca sa nu iasa aburul (vezi poza 3).
  7. Se da la cuptor, la 160C, timp de 2 ore. Dupa acest timp se scoate hartia, se scutura vasul de cateva ori sa se reaseze legumele printre bucatile de carne. Gustati carnea, ar trebui sa fie foarte moale. De asemenea trebuie sa aveti destul sos in tava, sa nu fi scazut decat putin.
  8. Se creste temperatura la 200C si se mai coace 20-30 minute, pana bucatile de cartofi se rumenesc placut deasupra.
  9. E buna imediat cu paine taraneasca. E buna si reincalzita.

Stratul de carne

Stratul de carne

Strat de ceapa si ardei, apoi strat de cartofi presarati cu oregano si patrunjel

Strat de ceapa si ardei, apoi strat de cartofi presarati cu oregano si patrunjel

Vita cu legume la cuptor

Vita cu legume la cuptor

Comentarii (4)

 

Mirela   acum 3 ani - 7 Martie 2021 20:26  

Absolut delicioasa!! :p Si atat de usor de pregatit, nu mi as fi inchipuit ca pot pregati carnea de vita dupa serviciu, in 2-2.30 ore! Intra pe lista de mancaruri favorite!
 

Corina  acum 2 ani - 11 Aprilie 2021 18:21  

Pot inlocui vita cu ceafa de porc? In avest caz, timpul de stat la cuptor e acelasi?
 

Ioana  acum 2 ani - 12 Aprilie 2021 11:10  

se poate inlocui. verifica carnea dupa 1 ora jumate si daca e moale treci la pasul 8.
daca verifici carnea mai repede si nu e facuta, ai grija sa apesi hartia la loc sa nu cumva sa iasa aburul, fiindca sosul se va evapora mai repede si se poate arde.
 

Ioana  acum 11 luni - 23 Mai 2023 22:33  

Buna. Am facut si eu reteta si a iesit buna. Ca o tocanita la gust. Doar ca nu trebuie sa mai stau la oala. La cuptor totul e mai simplu.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...