Vinete la gratar cu sos Romesco din seminte de floarea soarelui
Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete pentru gratar
De neratat aceasta varianta a sosului spaniol Romesco. Trebuie sa-l incercati la urmatorul gratar. Fiindca merge bine cu carne, dar si cu legume.
Ingrediente
Vinete la gratar
2 vinete
sare
ulei
Sos Romesco cu seminte de floarea soarelui
50 gr seminte de floarea soarelui (crude)
2 catei de usturoi
25 gr paine alba (doar miezul, daca coaja e groasa si tare)
3 linguri suc de lamaie
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 ardei kapia copt
1 fir marar
sare
Portii: 4
- Pentru sos se prajesc semintele de floarea soarelui intr-o tigaie mai mica. Amestecati mereu si la prajiti doar pana vedeti ca unele dintre ele sunt usor rumene si se aud cum pocnesc. Nu le prajiti excesiv, dureaza cam 3-4 minute in total.
- Scoateti seminetel din tigaie si in loc adaugati 1 lingura de ulei si painea rupta bucatele. Prajiti bucatile, amestecand, pana se rumenesc frumos pe toate partile.
- Puneti semintele intr-un mini robot (sau in bolul robotului vertical) si mixati pana se pulverizeaza.
- Adaugati peste seminte painea prajita, ardeiul copt, mararul, usturoiul strivit, sucul de lamaie si restul de ulei (inca 3 linguri). Mixati pana devine ca o pasta groasa.
- Adaugati sare dupa gust si turnati 50 ml apa rece. Mixati iar pana aveti o crema fina. Mai adaugati apa treptat daca vi se pare prea groasa, crema trebuie sa fie pufoasa. Gustati de sare si suc de lamaie si adaugati daca mai trebuie.
- Vinetele se taie felii nu foarte groase. Se presara cu sare si apoi se ung generos pe ambele parti cu ulei.
- Se incinge o tigaie grill timp de 5 minute la foc mare. Se da focul la mediu spre mic si se coc vinetele, cate 4-5 minute / parte. Se scot din tigaie si se ung iar cu ulei, macar pe o parte.
- Se servesc vinetele calde cu sos Romesco. Sosul este grozav si cu alte legume la gratar sau la cuptor sau langa carne de pui/peste la gratar.