Vinete Parmigiana

Retete cu branza Retete din Italia Retete cu legume Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Incepem saptamana in forta, cu o reteta italiana cunoscuta. E floare la ureche, singura provocare e alegerea vinetelor. Aveti grija sa fie proaspete si fara samburi.

Ingrediente

2 vinete mici
30 gr parmezan razuit
300 gr mozzarella razuita
6 fire busuioc
6 linguri ulei masline
putin ulei cu gust neutru (pentru uns vinetele)

Sos de rosii

3 rosii coapte (mai marisoare)
4 catei usturoi
3 fire busuioc
1 lingura ulei
sare, piper, zahar

Portii: 2-3

  1. Pregatim sosul de rosii: Rosiile se dau pe razatoare. In uleiul caldut calim usturoiul strivit. Cand incepe sa miroasa adaugam pulpa rosiilor, sare, piper si putin zahar. Lasam sa fiarba la foc mediu timp de 35-45 minute, pana sosul scade. In ultimele minute adaugam busuiocl tocat. Se gusta de sare si zahar. Se mixeaza apoi in blender pentru a deveni mai fin.
    * sosul de rosii poate fi pregatit cu o zi inainte
    ** puteti folosi rosii din conserva pentru sos, dar atunci timpul de fierbere va fi mai mic, cam 5-10 minute
    *** va iesi mai mult sos de rosii decat este necesar pentru 2 portii, dar restul poate fi folosit la pizza, peste paste sau gnocchi.
  2. Se freaca intr-un mojar cele 6 frunze de busuioc cu putina sare mare pana sunt strivite bine. Se adauga apoi uleiul de masline.
  3. Vinetele se taie felii de cca. 0.5 cm (pe lungime daca folositi un vas mare, sau rondele daca folositi vase individuale). Se presara cu sare pe ambele parti si se lasa la scurs pe servetele de hartie, macar 15 minute. Se ung cu ulei neutru pe ambele parti folosind o pensula.
  4. Se incinge bine o tigaie grill. Se prajesc feliile de vinete cate 5 minute pe ambele parti. Se scot pe o farfurie si se ung pe deasupra cu sos de busuioc.
    * daca doriti puteti trece feliile de vinete prin faina si apoi le prajiti in ulei; este o varianta mai rapida, dar rezultatul va fi mai gras
  5. Intr-un vas termorezistent (sau vase mai mici, individuale termorezistente cum am folosit eu) se asambleaza astfel:
    - strat subtire de sos de rosii
    - felii de vinete presarate cu putin parmezan
    - strat generos de mozzarella pe care picurati putin din sosul de busuioc ramas
    - apoi repetati: sos de rosii, vinete cu parmezan, mozzarella cu sos de busuioc... pana umpleti vasul. Ultimul strat va fi de mozzarella.
    * vasul asamblat se poate pastra la frigider pana in momentul coacerii
  6. Se dau la cuptor, la 200C pentru 20-25 minute, pana branza e rumena.
  7. Se servesc calde.

Strat de sos de rosii

Strat de vinete cu parmezan

Strat de mozzarella

Gata de a fi bagata la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...