Vita la cuptor in suc propriu

Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete la cuptor Retete simple Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vita la cuptor in suc propriu

Ceafa de vita coapta incet, pur si simplu se topeste in sucul ei propriu cu arome mediteraneene.

Ingrediente

500 gr ceafa de vita/manzat
1 ceapa medie
2 catei usturoi
1/2 legatura patrunjel
cateva ace de rozmarin
1 lingura capere
1 lingurita pasta de ansoa (sau 2 fileuri de ansoa in ulei)
50 ml vin alb sec
2 linguri ulei
piper

Portii: 2-3

  1. Ceafa se taie felii groase de 2-3 cm, perpendicular pe fibra. Daca caperele si fileurile de ansoa sunt in sare, le desarati 15 minute in apa rece.
  2. Ceapa se toaca marunt. Deasupra ei se striveste usturoiul. Se toaca fin patrunjelul si rozmarinul (cam 15 ace de rozmarin puneti, doar cat sa dea o aroma fina sosului). Se pun toate la un loc pe tocator, se adauga si caperele si pasta de ansoa si se toaca totul cu cutitul pana obtinetiun amestec bine maruntit.
  3. Se alege un vas care merge la cuptor suficient de mare incat sa cuprinda carnea pe doua straturi (am folosit o caserola de 18 x 12 cm). E important sa nu folositi un vas mai larg. E preferabil sa fie mai inghesuita carnea decat sa aveti spatiu ramas.
  4. Se unge fundul vasului cu 1 lingura de ulei.
  5. Se aseaza jumatate din feliile de vita in vas, una langa alta. Se presara carnea cu jumatate din tocatura de ceapa. Se aseaza deasupra restul feliilor de vita. Se presara deasupra restul de tocatura.
  6. Se presara putin piper deasupra si se stropeste cu 1 lingura de ulei. Se toarna vinul pe marginea vasului.
  7. Se acopera vasul cu folie sau capac si se da la cuptor, la 150C timp de 2 ore.
  8. Dupa acest timp ridicati folia/capacul si veti vedea ca sucul acopera complet carnea. Dati vasul la cuptor inca 1 ora, de data asta neacoperit. Verificati dupa acest timp sa fie foarte moale carnea, sa se rupa usor cu furculita, altfel o mai lasati la cuptor pana e moale.
  9. Se serveste cu cartofi fierti si patrunjel tocat. Ce ramane se poate pastra la frigider si reincalzi, dar sa fiti atenti sa fie acoperita carnea de sos, altfel se usuca.

Tocatura de ceapa

Tocatura de ceapa

Carnea in caserola

Carnea in caserola

Dupa 2 ore cu folie

Dupa 2 ore cu folie

Dupa inca 1 ora fara folie

Dupa inca 1 ora fara folie

Comentarii (34)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 4 Martie 2016 09:50  

ce fel de castron? scrie la pasul 3 ce fel de vas poti folosi: orice vas termorezistent in care carnea intra perfect pe doua randuri, poate chiar putin inghesuita.
 

Vlad  acum 7 ani - 12 Octombrie 2016 19:13  

Pentru o macerare si mai buna, adaugati si o lingura de mustar la amestecul de ceapa , usturoi, etc...
 

Ioana  acum 7 ani - 13 Octombrie 2016 10:32  

suna excelent, Vlad, merci de idee!
 

Bortas Maria  acum 7 ani - 25 Noiembrie 2016 13:41  

Pare f buna reteta o sa incerc zilele astea!
 

Alina  acum 6 ani - 12 Septembrie 2017 12:59  

Buna, as vrea sa fac aceasta reteta in weekend si am o dilema....am acasa o oala care e apropiata de 18x12, deci ar merge sa pun bucatelele de carne pe doua straturi, dar este putin mai inalta decat ce arati tu in poze...ramane cam 5cm in sus ....oare e pb mare si trebuie sa ma reorientez la alta oala?...intreb pt ca am citit ca alte fete au avut pb asemenatoare (legate de oala si lipsa de sos)
Please heeeelp ( with knowledge :p)
mersi mult
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Septembrie 2017 13:15  

Alina, nu cred ca cei 5 cm in sus sa fie vreo problema. important e sa fie carnea inghesuita si in strat gros, sa lase mult suc si daca tava e etansata bine cu folie nu se va evapora aproape deloc.

daca cumva carnea nu are mult sos dupa 2 ore, lasa folia in continuare si o ridici doar catre final daca mai ai de unde sa scada sosul.
 

Alina  acum 6 ani - 18 Septembrie 2017 13:47  

Salut, revin cu update....a iesit mega gustoasa si frageda carnea si aromata si si si si s-a mancat tot.Pana la urma am folosit ~750g carne ca sa stea mai inghesuita si am ajustat si celelalte condimente. Foarte buna reteta...e de pastrat.
Multumesc pentru multitudinea de retete ce ne-o oferi ?
Zi faina ?
 

Ioana  acum 6 ani - 19 Septembrie 2017 09:03  

sa-ti fie de bine, Alina!
 

Simona  acum 6 ani - 8 Decembrie 2017 11:02  

Oare in loc de ceafa pot folosi rasol alb? Asta am acum in frigider.sau ce as putea sa fac cu ea?
 

Ioana  acum 6 ani - 8 Decembrie 2017 14:12  

ar trebui sa-ti iasa foarte bine, rasolul se preteaza la fierbere de genul asta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...