Mancarea marinarului (Sjomansgryta)

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Mancarea marinarului (Sjomansgryta)

Cea mai mare multumire a mea a fost cand o prietena mi-a spus ca a facut aceasta reteta primita de la mine si copii ei care nu prea mancau carne de vita au apreciat-o. E extraordinar, nu?

Ingrediente

500 gr pulpa vita felii(~4 felii)
2 cepe micute
400 ml apa
200 ml bere neagra
1 cub knor(sau 1 lingura rasa vegeta)
cimbru
3 foi dafin
sare, piper
2 radacini micute de patrunjel
300-400 gr cartofi noi mici

Sos

1 lingura amidon
1 lingura mustar
1/2 legatura patrunjel

  1. In 2 linguri ulei am prajit ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a inmuita am scos ceapa din ulei si am pus carnea la prajit. Mai adaugati 1-2 linguri ulei daca credeti ca e necesar. Am lasat carnea la prajit cam 15 minute, sa scada putin sucul care-l lasa.
  2. Am adaugat peste carne ceapa prajita, am sfaramat cubul knor, radacinile de patrunjel feliate, am adaugat cimbrul si foile de dafin. Apoi am turnat apa si berea si am adus la fierbere. Am sarat, piperat si am lasat sa fiarba cu capac, la foc mediu cam 1 ora si un sfert.
  3. Am adaugat apoi cartofii intregi si am mai lasat pana au fost si ei fierti.
  4. Cand carnea e frageda si cartofii fierti am scos tot din oala si am lasat doar sosul. Am adaugat 1 lingura amidon (dizolvata in putina apa rece), mustarul si dupa ce a inceput sa se ingroase am pus patrunjelul tocat.
  5. Servire: se aseaza carnea pe o farfurie, cartofii langa ea si apoi turnam deasupra din sos. Sosul ramas se serveste la masa, intr-un bol, cine mai doreste sa-si mai puna ca e tare bun.

 

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Catalina  acum 12 ani - 9 Martie 2010 05:43  

Delicios! Data viitoare facem portie dubla!
 

ubu.roi  acum 12 ani - 23 Martie 2010 16:42  

Hai sa iti spun cum ne-a iesit noua (mie si sotiei) chestia asta acum 2 saptamani:

- Am pus mai multa carne si o bere neagra intreaga (Krusovice - bere ceheasca neagra, slaba si amara).

- Am folosit faina in loc de amidon (bleah)

- Nu am pus sub nici o forma cub Knorr (nu pun niciodata Knorr, Vegeta, etc = bleah)

- Nu m-am complicat sa scot carnea, sa pun sosul intr-un bol, etc. Am lasat totul inauntru asa cum trebuie sa fie o tocana

- Am prajit carnea in unt in loc de ulei

A iesit al naibii de buna. Sosul a iesit amarui de la bere. Mie imi plac gusturile tari, probabil daca puneam mai putina bere iesea mai putin amar. Evident, ca la orice tocana, a doua zi a fost si mai buna. Nu a mai apucat a treia zi :)
 

Ioana  acum 12 ani - 23 Martie 2010 17:21  

nici eu nu mai folosesc demult cubul magic, asta e o reteta veche pe cand inca nu experimentasem incidentul scarbos cu cubul respectiv. va trebui, candva cand am vreme, sa revizuiesc retetele in care mai apare.
 

felicia  acum 11 ani - 23 Iunie 2011 12:57  

Foarte buna!!!!!Multumim mult de reteta,copiii si sotul meu au fost foarte incantati.......... :) ;) :) ;) .Te-as ruga sa-mi spui si mie cum se gateste GRENADINNE DE VITA am auzit ca este foarte gustoasa as vrea sa o fac si eu dar nu am gasit nici o reteta care sa imi dea curaj.
 

vali  acum 10 ani - 18 Octombrie 2011 17:12  

Excelenta mancarica. prima data cand am incercat-o nu am pus decat 4 beri, deoarece carnea nu era fiarta :( a iesit o amareala de zile mari :P. a doua oara m-am conformat si am pus apa cat a fost nevoie...buna, insa cred ca imi iesea si mai buna dc faceam cu sosul cum ai zis. mersi
 

Adriana  acum 10 ani - 28 Ianuarie 2012 19:56  

Cu ce se poate inlocui amidonul?...rpd, ca e mancarea pe foc!...ms
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Ianuarie 2012 20:26  

amidonul il poti inlocui cu faina
 

Amitel  acum 10 ani - 12 Aprilie 2012 19:55  

Buna
Ma duc sa mananc din fasolea mea cu ciolan traditional cu gandul la asta.
 

costi  acum 10 ani - 19 Iunie 2012 22:01  

deci ... :D:D:D am facut si eu asta seara pentru iubita mea si cativa prieteni ...si a iesit ...cum crede'ti.... :)) ZUPPPERRR , doar ca la mine nu a mai iesit sos , cred ca mai trebuia sa adaug apa ...oricum am facut un sos special al meu cu putin usturoi si va spun ca a fost minunat ...multumesc
 

ama  acum 10 ani - 24 Septembrie 2012 14:27  

ma bucur ca am gasit aceasta reteta, chiar aveam emotii pt ca stiu ca uneori e dificil sa gatesti carne de vita, am urmat intocmai reteta si a iesit f buna ..ma bucur ca exista acest site :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...