Ardei copti cu rosii cherry si pesmet aromat

Retete aperitive Retete garnituri Retete cu legume Retete la cuptor

Reteta Ardei copti cu rosii cherry si pesmet aromat

Am vazut ideea asta grozava de a coace ardeii umpluti cu rosii cherry pe contul de Instagram al Dianei Henry. Ardei piemontezi se numesc. Mi s-a parut genial de simpla si potrivita pentru legumele de vara. Vineri am facut prima varianta, urmand reteta, adica am folosit ardei grasi. Au iesit buni, dar nu chiar asa cum mi i-am imaginat. Asa ca am inlocuit ardeiul gras cu kapia mici. Si la final am adaugat pentru aroma si textura un pesmet facut in casa. Pesmetul contine pe langa aromele tipic italiene (busuioc si parmezan) si migdale care raman crocante. Daca aveti intoleranta la gluten, puteti face pesmetul doar cu migdale coapte, omitand painea. Sau asa cum sugereaza Diana, nu adaugati pesmet, doar presarati verdeturi tocate si picurati putin otet balsamic.

Ingrediente

Ardei copti piemontezi

6-7 ardei kapia (alegeti ardei cat mai mici)
250 gr rosii cherry
4 fileuri de ansoa in ulei
3 catei usturoi
1/2 lingurita oregano uscat
ulei de masline si ulei picant (optional)
sare, piper negru

Pesmet aromat

75 gr crutoane de paine (preparate in casa)
50 gr migdale (albe, fara pielita am folosit, dar nu e obligatoriu)
35 gr parmezan (Parmigioano Reggiano)
6-7 fire patrunjel
1 fir busuioc (aprox 15 frunze mari)
fulgi de chili, sare, piper negru

Portii: 4
Calorii:
600 cal (ardeii) + 615 cal (tot pesmetul)

  1. Se incepe cu prepararea pesmetului. Incalziti cuptorul la 170C. Taiati paine veche cubulete, o stropiti cu putin ulei de masline si apoi presarati sare si rasniti mult piper negru. Se pun la cuptor timp de 10 minute, pana se uscat bine si se rumenesc placut. Se scot din tava si se lasa sa se raceasca complet.
    In locul painii se pun migdalele si se coc si ele tot la 170C, timp de 10 minute. Se scot si se lasa sa se racoreasca.
  2. In robot se masoara 75 gr crutoane, migdalele si parmezanul. Se mixeaza scurt pana se maruntesc, dar se mai vad bucati marisoare. Gustati pesmetul sa vedeti daca mai trebuie sare si piper. Se adauga verdeturile tocate mare, sare si piper daca mai trebuie si fulgi de chili dupa gust (am pus 1/2 lingurita si a iesit picant bine). Se mixeaza iar scurt, cat sa se marunteasca, dar nu il faceti foarte fin, trebuie sa se simta bucatele crocante de migdale.
  3. Se muta pesmetul intr-un borcan si se pastreaza la frigider. Iese mai mult pesmet decat e nevoie in aceasta reteta.
  4. Se taie ardeii in jumatate, pe lungime. Se curata de cotoare, seminte si codita.
  5. Se aseaza feliile de ardei cu taietura in sus intr-o tava termorezistenta larga, care sa-i cuprinda unul langa altul. Se unge tava pe fund cu ulei de masline inainte sa se puna ardeii.
  6. Se taie usturoiul felii suntiri si apoi se toaca bucatele cu cutitul. Se toaca marunt ansoa.
  7. Se imparte usturoiul si ansoa pe fundul ardeilor. Se toarna cate 1 lingurita de ulei picant (daca nu doriti sa fie picanta mancarea folositi ulei de masline calitativ) peste fiecare felie de ardei.
  8. Rosiile cherry se taie in doua, iar cele mai mici se pot lasa intregi. Se presara cu putina sare si oregano si se amestca. Se impart rosiile in ardei (vor veni cate 3-4 in fiecare felie). Turnati iar cate o lingurita de ulei de masline peste fiecare felie de ardei.
  9. Dati tava la cuptor, la 200C, timp de 30 minute. Verificati dupa acest timp ca feliile de ardei sa fie moi, facute si rosiile rumenite ici-colo. Daca nu sunt asa, mai lasati 15 minute in cuptor. Daca aveti timp, dupa ce opriti cuptorul, puteti sa lasati ardeii inca 30 minute inauntru, sa se mai inmoaie si sa se deshidrateze rosiile.
  10. Scoateti ardeii calzi/fierbinti pe un platou. Ii stropiti cu sucul din tava si ii presarati cu pesmet aromat. O parte din pesmet se va inmuia in sucul legumelor formand un sos, iar migdalele vor ramane crocante pentru o textura placuta. Sunt mai buni calzi, dar si la temperatura camerei sunt ok, merg bine pe un platou cu aperitive. Ardeii astfel pregatiti ii puteti servi ca si garnitura langa steak sau peste la cuptor sau branza halloumi la gratar. Neaparat cu o felie de paine proaspata.

Ardeii scosi diin cuptor

Ardeii scosi diin cuptor

Pesmet aromat

Pesmet aromat

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...