Ardei copti pentru iarna

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Ardei copti pentru iarna

Iubesc Clujul, mai ales in aceasta perioada in care a inceput sa miroasa a ardei copti... oriunde merg, de la fiecare casa sau apartament vine acest miros placut de ardei copti. In weekend mi-am adus si eu contributia la acest miros general, mi-am copt ardeii la foisor, pe gratar si i-am pus la borcan dupa o reteta proprie... adica pur si simplu mi-am urmat instinctul in ceea ce priveste combinatia de arome. Ieri am deschis borcanul mic de test si am fost foarte incantata de rezultat, drept pentru care aceasta reteta si-a castigat dreptul de a fi postata aici.

Nota: reteta a fost modificata in 20.08.2012 prin adaugarea pasilor 2 si 3

Ingrediente

3 kg ardei grasi (jumatate rosii, jumatate galbeni)
50 ml otet de vin alb (5%) + suficient otet pentru fundul borcanelor si ardei
120 ml ulei de masline
1 catel usturoi
1 lingurita oregano uscat
1 1/2 lingurita sare

Portii: 3 borcane de 800 ml

  1. Se coc ardeii in cuptor sau pe plita/gratar si apoi se curata de coaja si samburi dupa instructiunile de aici. Curatati ardeii deasupra unui bol pentru a colecta cat mai mult din sucul care-l lasa. Acest suc il strecurati apoi printr-o sita fina (in caz ca au cazut samburi in el) si il retineti.
  2. Intr-un bol adanc puneti otet. Treceti fiecare ardei curatat prin otet, asftel incat sa fie acoperit de tot.
  3. Puneti pe fundul fiecarui borcan sterilizat (le tineti in cuptor la 200C cam 20 min) otet doar cat sa acopere fundul.
  4. Asezati ardeii curatati in borcane, apasand usor cu mana sa se aseze mai bine. Veti observa ca ardeii aproape se acopera de propriul suc cand ii apasati.
    * puteti face straturi alternative de ardei rosii si galbeni in borcane pentru a arata mai bine; sau daca folositi borcanele mici puteti face doua straturi verticale
  5. Intr-o oala mica puneti restul ingredientelor plus sucul lasat de ardeii copti si dati un clocot, amestecand ca sa se topeasca sarea. Turnati acest amestec peste ardei, pana sunt perfect acoperiti. Inchideti borcanele, bateti-le usor de masa cu fundul sa se aseze bine ardeii si sa se distribuie lichidul, apoi deschideti iar borcanele si completati cu lichid daca mai este nevoie. Capsati sau infiletati bine borcanele. In acest moment puteti pastra pe termen lung borcanele in frigider.
  6. Intr-o oala adanca puneti borcanele si apa cat sa ajunga sub capac si fierbeti, 10 minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Scoateti borcanele din oala si asezati-le cu fundul in sus pana se racesc (astfel borcanele se sigileaza).
  7. Pastrati la loc racoros.

Ardei copti pentru iarna

Ardei copti pentru iarna

Ardei copti pentru iarna

Ardei copti pentru iarna

Ardei copti pentru iarna

Ardei copti pentru iarna

Comentarii (49)

 

Ultimele comentarii

ivan gianina  acum 8 ani - 11 August 2013 20:15  

SANT O MAMICA NOROCOASA CARE ARE DOI COPII CARORA LE PLAC ARDEEI COPTI AS VREA SA PUN MAI MULTE PORTII,E VREUN SEET?CR
 

mitu nicoleta  acum 8 ani - 13 Septembrie 2013 14:20  

dunt cei mai buni din tot ce am facut,multumesc Ioana!
:)
 

eu  acum 8 ani - 25 Septembrie 2013 09:54  

Dragele mele, nu mai desfaceti borcanele cu varful cutitului. se crapa ,,filetul,,borcanului si rasufla si se srtica. inainte de a pune capacul eupun pun folie dubla, de la pungi alimentare . cu o punga de 1 kg acopar gura la 2 borcane de 800gr. asa desfac borcanele usor. uitati-va la fiecare borcan inparte inainte de a-l folosi
 

Dana  acum 7 ani - 25 August 2014 13:57  

Ce mai pot face daca au iesit prea acri?Am desfacut un borcan dupa sigilare si sunt prea acri pentru gustul meu.Sa deschid borcanele si sa fac alt sos sau sa dreg ardeii cand ii servim?Nu ati mentionat nimic de putin zahar in sos.Data viitoare cand voi mai pune ardei copti la borcan, renunt la otetul de pe fundul borcanelor.Multumesc pentru minunatele retete postate.
 

Ioana  acum 7 ani - 26 August 2014 09:43  

Dana, drege ardeii doar cand ii servesti. nici eu nu-i pun cu atata otet, nu fac pasii 2 si 3. i-am adaugat dupa ce mai multa lume a semnalat ca au fermentat ardeii dupa capsare, semn ca nu sunt pastrati la o temperatura mica. pentru siguranta, cum nu toti avem un beci, am adaugat acesti pasi...
 

Doina  acum 7 ani - 20 Octombrie 2014 00:39  

Ioana,spune-mi,te rog,daca ardeii se curata complet si de seminte,sau se pun cu tot cu seminte si codite...si daca ai gasit cumva motivul din cauza caruia au fermentat la unele doamne...Multumesc... si astept raspunsul tau caci astazi vreau sa incerc si eu aceasta reteta.
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Octombrie 2014 09:40  

se curata de tot, scrie la pasul 1. problema cu fermentarea am rezolvat-o prin trecerea ardeilor prin otet inainte de a-i pune in borcan.
 

Cori Cj  acum 4 ani - 23 August 2017 15:38  

Hey,

Am citit comentariile si deduc ca tu ii pui fara acel otet pe fundul borcanului si fara sa treci ardeiul prin otet. Otet pui doar acei 50ml la fiert cu restul ingredientelor.
Oare am inteles bine?
Nu vreau sa fac pasii 2 si 3 in ideea in care tu asa i-ai pus si au fost OK!

Si daca vreau sa folosesc ulei de floarea soarelui ma gandesc ca nu e nici un bai, nu?

 

Ioana  acum 4 ani - 23 August 2017 18:04  

poti sa treci ardeii prin otet pentru siguranta. mie mi-au rezistat fara otetul pus pe fundul borcanului. doar cu dunstul acela de final.
 

Cori Cj   acum 4 ani - 23 August 2017 18:23  

Asa am sa fac...dar am luat kapia (asa de faini am gasittttttttttttt).. =P~
Multumesc pt raspuns! Te pup.

P.S.: dulceata de caise nu am mai "ajuns" sa fac :(
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...