Ciorba de burta

Retete romanesti Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Ciorba de burta

Sunt in intarziere azi cu reteta zilei, dar chiar acum am terminat ciorba de burta. Prima mea ciorba de burta! V-am spus ca n-am mancat ciorba de burta pana de curand, si n-am vrut sa o pregatesc pana nu devin o "cunoscatoare", ca urmare am mancat pe la toate restaurantele, si buna si rea, pana mi-am format gustul pentru ea. Sper sa considerati si voi ca a meritat asteptarea, eu am ras deja o farfurie, e buna, zau ;)

Ingrediente

1.2 kg burta vita prefiarta
1 os vita
1 1/2 morcovi
1 gulie
2 radacini patrunjel
1 fir telina
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei rosu
1 ardei iute
400 gr smantana
6 catei mari usturoi
4 linguri sare mare
2 linguri ulei
7 linguri otet (pentru spalat burta)

Portii: 10

  1. Prima data am taiat burta bucatele mai mici decat vine ambalata in punga, astfel incat sa fie usor de luat cu lingura. Apoi am spalat-o in 5 ape in care am adaugat cate o lingura de otet. Am mutat-o intr-o strecuratoare pusa in chiuveta, am adaugat 2 linguri sare de mare si am frecat-o bine intre palme. Am spalat-o apoi sub jet de apa sa mearga sarea. Am mutat-o iar intr-un bol si am acoperit-o cu apa rece si 2 linguri de otet. Am lasat-o sa stea asa 1 ora, sa-i dispara mirosul de clor(?... asa mirosea).
  2. In acest timp am pus 4 litri de apa rece intr-o oala mare, am adaugat zarzavatul (gulia, patrunjelul, 1 morcov si telina) taiat bucati mari, dafinul, piperul si osul de vita. Am adus la fierbere, apoi am fiert la foc mediu spre mic cca 1 ora. Am spumat din cand in cand.
  3. Am strecurat supa obtinuta si am spalat oala in care a fiert.
  4. Am incins 2 linguri ulei in oala si am adaugat restul de 1/2 morcov razuit si 1/2 ardei rosu tot razuit. Le-am calit pana s-au inmuiat, cca 5 minute.
  5. Am turnat peste ele supa strecurata si 2 linguri sare mare. Am adaugat apoi burta scursa bine si ardeiul iute taiat rondele. Am lasat la fiert, la foc mediu, pentru 40 minute (potrivit instructiunilor de pe pachet). Am verificat burta sa fie fiarta si am dat focul pe minim, astfel incat ciorba sa nu ma clocoteasca.
  6. Am turnat smantana intr-un bol si am dizolvat-o cu 5 polonice ciorba fierbinte. Am turnat-o apoi incet in oala cu ciorba, amestecand cu polonicul in acest timp, astfel incat sa nu se branzeasca ciorba.
  7. Cateii de usturoi striviti i-am frecat cu putina sare si am turnat un polonic de ciorba peste ei. Am turnat mujdeiul obtinut in oala cu ciorba printr-o strecuratoare deasa (cea de ceai), pe care am si scufundat-o apoi putin in ciorba si am mai frecat usturoiul sa-si lase toata aroma.
  8. Verificati acum de sare si mujdei si daca mai trebuie mai adaugati.
  9. Am mai lasat 5 minute pe foc (tot foc mic) si apoi am pus capacul si am lasat sa se raceasca.
  10. Se serveste calda cu extra ardei iute si eventual otet pentru cei care doresc sa o acreasca.

Supa pe oase si legume

Supa pe oase si legume

Supa strecurata cu morcov si ardei caliti

Supa strecurata cu morcov si ardei caliti

Adaugam burta si ardeiul iute

Adaugam burta si ardeiul iute

Dreasa cu smanatan si mujdei

Dreasa cu smanatan si mujdei

Comentarii (225)

 

Ultimele comentarii

Madalina  acum 8 ani - 12 Iunie 2014 23:27  

Ma intreb ce cauta oamenii astia super-priceputi in ale gatitului (cum sunt Ani si Elena si altii...) pe site-uri culinare. Vin doar sa arunce comentarii aiurea, or fi avand o pasiune in a prost-dispune oamenii?
N-am incercat reteta, dar sunt convinsa ca e foarte buna.
Ioana, nu-i lua in seama pe carcotasi! :-&
 

Georgiana  acum 7 ani - 29 Decembrie 2014 16:03  

Dacă timpul nu vă permite să o preparaţi acasă, vă recomand să o Óncercaţi pe cea de la restaurantul "La Nuci" din Afumaţi. Multă lume a spus că e cea mai gustoasă ciorbă de burtă.
 

romi  acum 7 ani - 2 Februarie 2015 18:39  

Ciorba de burta trebuie sa contina galbenus de oua, si trebuie acrita cu otet stins inainte de a o "drege" cu ouale si smantana.
De asemenea, usturoi se adauga foarte putin nu se pune deloc ardei iute.
La servire , pe masa trebuie sa fie bolul cu smantana, cel cu otet, cu usturoi si ardeiul iute pentry ca fiecare sa isi asezoneze ciroba dupa gustul sau.
Zeama de lamaie, ardeiul iute pus in ciorba la preparare , gulia, sunt niste ingrediente care nu au ce cauta in reteta originala.
 

Ioana  acum 7 ani - 2 Februarie 2015 18:49  

nu agreeze deloc mancarurile pe care trebuie sa mi le "dreg" singura. prefer sa-si arate bucatarul talentul de a echilibra aromele. doar ardeiul iute e optional cand servesc ciorba de burta.
 

alexandra  acum 7 ani - 4 Mai 2015 21:39  

bun :p :p
 

Crina  acum 7 ani - 23 Mai 2015 14:25  

Se poate face si fara osul de vita? Daca da, atunci respect restul retetei asa cum e sau trebuie modificat ceva?
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Mai 2015 10:56  

nu, iti trebuie ceva pe care sa faci o supa baza. daca nu oase, pune rasol cu os, coaste, coada de vita....
 

Tabita B.  acum 6 ani - 26 Noiembrie 2015 05:26  

Ai uitat gulbenusuri sau. Ca stiu ca le pun in ciorba :) =P~
 

Eu  acum 5 ani - 29 Martie 2017 21:03  

=P~ =P~ =P~ Ciorba asta este extraordinara, o gatesc cu placere de fiecare data. O oala de 10 litri nu tine mai mult de 2 zile, pentru ca atunci cand afla prietenii ca fac, se aboneaza in grup. Multumesc inca o data, este mult mai buna decat cea facuta in restaurante, si ar trebui sa stiu, pentru ca am incercat reteta a peste 100 de restaurante de pe cuprinsul patriei. Felicitari si multa sanatate!
 

Cristian  acum un an - 3 August 2020 12:19  

Merge combinata de minune aceasta reteta cu una pentru salata de boeuf. Astfel pot utiliza rasolul si legumele folosite pentru stock-ul de vita la salata boeuf :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...