Ciorba de porc ardeleneasca

Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de porc ardeleneasca

O ciorbita acrisoara cu tarhon si smantana care sunt convinsa ca o sa va placa. Cei din Ardeal stiu deja despre ce este vorba, este foarte apreciata pe la noi. Ciorba de porc cu tarhon este o emblema a gastronomiei ardelenesti. Cel putin in Cluj, la orice restaurant cu specific traditional, o gasesti trecuta in meniu. Cei care nu ati gustat niciodata aceasta ciorba de porc ardeleneasca trebuie sa o faceti degraba sa vedeti ce ati pierdut.

Ingrediente

500 gr carne porc (pulpa sau piept de porc daca o doriti mai grasa)
70 gr orez
1 morcov mare
1 ceapa mare
1 bucata telina
1 bucata pastarnac
1 radacina mica patrunjel
1 /2 ardei gras
200 ml smantana
1 lingura rasa faina
1 lingura buna de tarhon tocat
1/4 legatura patrunjel
sucul de la 1/2 lamaie (sau otet)
2 linguri ulei
sare, piper

  1. Se taie carnea de porc cubulete si se pune la fiert, la foc mediu, pentru 45 minute in 2 l apa rece. In primele 15 minute de fierbere supa se spumeaza.
  2. In uleiul incins adaugam ceapa tocata fin, morcovul, telina, patrunjelul radacina si pastarnacul date pe razatoarea mare, plus ardeiul taiat cubulete. Se calesc la foc mic pentru 10 minute, pana legumele se inmoaie un pic.
    * telina, patrunjelul si pastarnacul aveau in total 100 gr
  3. Se adauga zarzavaturile in supa, plus piper si 1 lingurita de sare si se mai fierbe inca 15-20 minute. Se da apoi focul la mic astfel inca supa sa nu mai clocoteasca.
  4. In acest timp, orezul se fierbe separat si apoi se scurge.
  5. Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
  6. Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (eu am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic. Se gusta de sare.
    * eu am folosit tarhon in otet; pentru acrirea ciorbei, in loc de suc de lamaie puteti folosi otetul de pe tarhon; se poate folosi si tarhon proaspat pe care il opariti si apoi il tocati.
  7. Se adauga orezul si patrunjelul tocat marunt in ciorba de porc si se stinge focul.

Fierbem carnea cu zarzavaturi

Fierbem carnea cu zarzavaturi

Dregem ciorba cu smantana

Dregem ciorba cu smantana

Comentarii (172)

 

Ultimele comentarii

Irina  acum 4 ani - 3 Iunie 2018 02:10  

Foarte buna! Multumesc pt reteta .
 

Ana  acum 3 ani - 28 Septembrie 2018 11:00  

(eu am pus 2 linguri suc de lamaie)
* eu am folosit tarhon in otet; pentru acrirea ciorbei, in loc de suc de lamaie . Deci, cu ce ai acrito?!
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Septembrie 2018 11:06  

am pus tarhon din otet tocat (doar frunzele scurse de otet), si am adaugat si 2 linguri suc de lamaie pt ca nu suport gustul intens de otet. insa cui ii place otetul, poate pune 2 linguri din otetul de pe tarhon.
poate ca formularea e un pic confuzanta... am folosit frunzele din otet, dar nu si otetul :)))))
 

Ana  acum 3 ani - 29 Septembrie 2018 07:46  

Multumesc!
 

Andrea pop  acum 3 ani - 3 Iunie 2019 12:23  

Buna Ioana la aceasta ciorba pot pune si cartofi?adica sa pun mai multi cartofi ca si cum ar fii o ciorba de cartofi cu legume?????
 

Ioana  acum 3 ani - 3 Iunie 2019 12:29  

Da, ar merge cartofii in aceasta combinatie, dar daca pui mai multi, o sa lase admidon si va ingrosa supa daca folosesti cantitatea de apa data in reteta.
 

Veronica  acum 2 ani - 11 Martie 2020 20:10  

Mega buna supica; tarhonul face toata treaba! Ma duc sa-mi mai pun o portie! Merci o data si inca o data si de o suta de ori, ca de cel putin o suta de ori am gatit cu ajutorul tau!
 

Cris  acum 2 ani - 25 Aprilie 2020 18:27  

Foarte buna reteta. Eu am acrit cu macris si a iesit super!
 

Mihaela F  acum un an - 6 Mai 2021 18:30  

Buna. Cata telina se pune. 1 felie sau o telina intreaga. Intreb pentru ca la '1 bucata pastarnac' ma gandesc ca se pune 1 pastarnac intreg, insa 1 telina poate ar da gust ciudat.
 

Ioana  acum un an - 11 Mai 2021 14:43  

1 bucata telina, e rondea de telina, taiata cam la grosimea unui deget. ochiometric, cam cat morcov, aprox. atata sa fie si telina
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...