Ciorba de potroace

Retete cu carne de pui Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de potroace

Daca ati petrecut in acest weekend va puteti drege cu aceasta ciorbita acra. Este un remediu excelent contra "oboselii" ;)

Am auzit prima data de aceasta ciorba acum 4 ani, cand a doua zi dupa nunta mea, unul din verii din Bucuresti striga cat il tinea gura: "unde-i ciorba de potroace?!?" Pana am ajuns acasa m-am tot intrebat ce o fi aia, ce sunt potroacele... apoi am google-uit si am aflat marele mister: potroacele sunt maruntaiele de pui.

Ingrediente

1 kg tacamuri si organe de pui (am pus 300 gr pipote si inimi si 700 gr aripi, gatul si carcasa)
1 morcov mare
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
1 bucata telina radacina (cca 100 gr)
1 patrunjel radacina (cca 100 gr)
1 pastarnac (cca 100 gr)
50 gr orez
1 l zeama de varza murata (moare)
2-3 fire marar
2 fire leustean
sare

Portii: 6-8
Timp de preparare: 2h 15 min

  1. Tacamurile si organele se spala bine in apa rece, apoi se pun intr-o oala, se adauga 2 l apa rece si se lasa la fiert la foc mic timp de 1.5 ore (pana pipotele sunt fierte). Spumati supa in prima jumatate de ora.
  2. In acest timp tocati zarzavatul (cubulete sau dati-l pe razatoarea mare). Daca doriti (supa va avea un gust mai intens) caliti zarzavatul timp de 10 minute in 2 linguri ulei incins.
  3. Cand supa e gata, strecurati-o prin tifon. Spalati oala si puneti supa inapoi in ea. Adaugati si carnea inapoi in supa. Daca doriti puteti dezosa carnea de pe oase (eu am lasat-o pe oase de data asta).
  4. Adaugati zarzavatul si 1/4 lingurita sare in supa si fierbeti-l la foc mediu pana este bine facut (cca 10-20 minute; timpul de fierbere e in functie de cum l-ati tocat si daca l-ati calit).
  5. Cat fierbe zarzavatul, puneti zeama de varza pe foc si fierbeti-o ca sa-si elimine din mirosuri. Daca e cazul, spumati zeama.
  6. Fierbeti orezul (conform instructiunilor de pe pachet) in apa cu sare.
  7. Cand zarzavatul e fiert, adaugati in supa zeama de varza, orezul fiert si verdeturile tocate. Gustati si dregeti supa de sare.
    * adaugati cata zeama de varza doriti, astfel incat ciorba sa devina acra dupa gustul vostru; eu am pus 1 l
    ** zeama de varza e sarata, asa ca in timpul prepararii supei folositi putina sare; de aceea e mai sigur sa dregeti ciorba de sare dupa ce ati adaugat moarea
  8. Se serveste cu smantana alaturi.

Calim zarzavatul

Calim zarzavatul

Fierbem zarzavatul in supa de pui

Fierbem zarzavatul in supa de pui

Acrim cu zeama de varza si adaugam verdeturile

Acrim cu zeama de varza si adaugam verdeturile

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Andrei  acum 11 ani - 14 Mai 2012 16:52  

credema daca pui un litru de otet in cirba ... :-& va iesi ciorba otetita incearca o cu bors eu asa am facut numai ca intr o cantitate mai mica (400 ml) borsul e mai intens decat moarea. ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 14 Mai 2012 17:00  

nu inteleg, despre ce otet vorbesti?
 

Bunatati din Natura  acum 11 ani - 14 Mai 2012 17:48  

Sa indraznesc sa recomand si ceva eama de agurida? ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 14 Mai 2012 18:01  

normal :)
bunica-mea pe vremuri facea zeama de corcoduse pentru acrit ciorbele.
 

anghelescu  acum 11 ani - 19 Februarie 2013 11:38  

mama in locul tau mi-ar fi rusine sa postez asa ceva arata oribil siai bagat aripioarele cu tot cu giare si trebuia taiata partea aia doamne mai traiesc cei care au mancat din asa ceva :-&
 

Ioana  acum 11 ani - 19 Februarie 2013 11:43  

ei, vestea buna pentru amandoi e ca nu esti in locul meu :)
 

Dana  acum 11 ani - 21 Februarie 2013 16:49  

Sunt sigura ca Ioana chiar daca a pus aripioarele "cu tot cu giare" :)) a avut grija sa elimine glanda acestora care este toxica.Se pare ca se si observa in foto acest lucru.Deci, dovada....mai traieste!
 

tania  acum 10 ani - 27 Decembrie 2013 09:56  

Aceea din imagine e o aripioara!priviti mai bine!Ciorbita asta e f.f.buna cu pui de tara.Fierbi mult dar merita.La "reveneala"dupa o petrecere stropita din belsug cu alcool ciorba asta te pune pe picioare!
 

Alexandra  acum 8 ani - 6 Februarie 2016 16:12  

Buna ziua. Acum am terminat si eu ciorba. Am respectat ingredientele, doar ca am adaugat apa cand am fiert carnea (deoarece mi s-a parut ca a scazut cam mult) si am pus doar 500 ml de moare. Totusi a iesit prea acra. Astept sa vad parerea familiei. O zi buna. :)
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Februarie 2016 09:16  

Alexandra, intotdeauna cand folosesti produse de casa (bors, moare etc) care pot varia foarte tare e bine sa adaugi treptat cate putin si sa gusti mereu pana ai gustul dorit de tine. asa eviti sa nu fie prea acra mancarea.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...