Coronita de Craciun

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun

Daca pe masa de Pasti am avut coronita cu telemea si spanac, m-am gandit ca si pe masa de Craciun ar fi potrivita o coronita. De data asta bijuteriile din coroana sunt fructele uscate fiind de sezon (dar puteti inlocui cu cubulete de rahat) si am pus si putina scortisoara, ca doar e Craciunul si trebuie sa miroasa frumos in casa ca sa anuntam colindatorii ca pot bate la usa noastra.

Aluatul este cel de cuiburi de viespi, de la Angela, dar se poate folosi si un aluat clasic de cozonac, aluatul vostru preferat. Centru il puteti umple cu simboluri ale Craciunului sau chiar o simpla floare.

Ingrediente

Aluat

150 ml lapte caldut
3 galbenusuri
25 ml ulei
1 lingura zahar
1/2 pliculet drojdie uscata
300 gr faina
1 varf cutit sare

Umplutura

50 gr unt la temperatura camerei
1 lingura zahar
150 gr fructe uscate (caise, stafide, macese etc.)
putina scortisoara

Sirop

50 ml lapte
2 linguri zahar
1 lingura fulgi de migdale

  1. Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine in ordinea din reteta si programati pe programul de framantat si dospit.
    Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
  2. Frecati untul cu zaharul pana e cremos.
  3. Fructele uscate le taiati bucatele mici daca e cazul (ex. caisele). Puteti folosi orice mix de fructe uscate, dar cu cat sunt mai colorate cu atat vor arata mai bine.
  4. Pe o hartie de copt data cu faina, intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara subtire. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt. Presarati fructele uscate. Presarati putina scortisoara peste ele.
  5. Rulati pe lungime foaia. Crestati aluatul cam la distanta de 4-5 cm folosind un cutit foarte ascutit (eventiual un cutter), taieturile trebuie sa fie frumoase.
  6. Rasturnati usor ruloul crestat cu taieturile spre voi si intoarcei capetele ca sa obtineti un cerc. Bagati un capat in celalalt ca sa inchideti bine cercul si apasati aluatul in acea zona sa se sigileze cat mai bine.
  7. Introduceti o tava sub coronita obtinuta (pe sub hartia de copt). Daca aveti tava cu pereti detasabili (de 26 cm diametru) puneti marginea. Decupati hartia de copt in jurul tavii. Asezati un borcan in mijlocul coronitei (ca sa ramana gaura in centru cand creste aluatul), acoperiti tava cu o punga si lasati la loc caldut sa mai creasca cam 30 minute. Puneti apa in borcan pana la jumatate.
  8. Dati la cuptor la 180C pentru 30-35 minute (lasati borcanul cu apa in mijloc), pana deasupra e rumena coronita.
    Important! Daca aveti tava cu pereti detasabili puneti o folie de aluminiu sub ea, fiindca atata timp cat e in cuptor va curge putin unt din ea si nu vrem sa afumam bucataria.
  9. In acest timp preparati siropul: incalziti laptele cu zahar pana acesta se topeste. Scoateti borcanul din mijloc si ungeti coronita deasupra cu acest sirop, presarati fulgii de migdale si apoi mai lasati 5 minute la cuptor.
    * in loc de sirop puteti unge coronita cu miere incalzita si diluata cu un strop de apa

Aluatul intins uns cu unt

Rulam si crestam aluatul

Formam coronita

Introducem tava dedesubt si punem peretii

Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...