Cozonac cu mac

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti

Reteta de la Maya, nu mi-am permis sa o schimb absolut deloc.

Sunt trei secrete care duc la reusita unui cozonac, pe langa o reteta buna:

- framantatul indelungat (cel putin 30 minute cu mana) pana aluatul are consistenta lobului urechii (nu radeti, asa l-am testat si eu, cu o mana pipaiam cozonacul, cu alta urechea pana mi s-a parut ca e ok); daca aveti masina de framanta e si mai bine, dar nu va fi asa autentic :p
- cand il lasati la dospit il acoperiti si-l asezati in loc feriti de curent (puteti sa-l bagati in cuptorul nepornit de exemplu)
- toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu creste asa frumos

Ingrediente

600 gr faina
125 gr unt
120 ml smantana
50 ml lapte
70 ml apa
100 gr zahar
1 zahar vanilat
4 galbenusuri
1 lingura ulei
1 fiola esenta vanilie
coaja razuita de la o portocala
25 gr drojdie proaspata

Umplutura de mac
300 gr mac macinat in masina de cafea
1 cana lapte
3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
1 zahar vanilat
1 fiola esenta vanilie

  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  4. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasa la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  5. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.
  6. Se da la cuptor ;a 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

Aluat de cozonac

Foaie intinsa

Ungem aluatul cu umplutura, in strat de 1 deget

Impletim rulourile

Cozonav in tava

La cuptor, dupa 30 minute

Cozonac cu mac

Sectiune

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...