Crema de zahar ars

Retete desert Retete cu ou Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

A trecut oboseala, mahmureala si lehamitea la auzul cuvantului "mancare", toate urmari ale nuntii fratelui meu. Asa ca m-am gandit sa ne rasfatam cu un desert fin. Cu ocazi asta sarbatorim si cei 10.000 fani e-retete de pe facebook. Ce ziceti? Serviti o crema de zahar ars?

Nota: cand o pregatesc doar pentru mine si sotul meu folosesc 1 ou + 3 linguri zahar + 200 ml lapte + putina esenta vanilie la compozitia de lapte. Iar vasul il caramelizez cu 2 linguri rase de zahar.

Ingrediente

1 l lapte
5 oua
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat

Caramel

8 linguri zahar

Portii: 5

  1. Intr-un vas se caramelizeaza zaharul la foc foarte mic, pana capata o culoare aurie. Se tapeteaza cu el 5 vase individuale termorezistente (de 250 ml), inclusiv pe margini. Se lasa vasele la racit.
    * eu prefer sa caramelizez cate 1 1/2 linguri de zahar in fiecare vas individual fiindca merge mai usor si fara mizerie
  2. In acest timp se freaca ouale cu zaharul (inclusiv cel vanilat) pana zaharul se topeste. Se adauga treptat laptele si se incorporeaza bine.
    * in loc de zahar vanilat puteti folosi 1 lingurita esenta de vanilie
  3. Cand formele sunt reci se toarna compozitia de lapte in ele.
  4. Se pun formele intr-o tava si se toarna apa calduta in tava, astfel incat sa ajunga la mijlocul formelor (bain-marie). Se da tava la cuptor la 150C pentru 1 ora si apoi inca 15 minute la 170C.
  5. Cand scoteti crema din cuptor, daca o atingeti va tremura ca si raciturile. Se trece usor cu un cutit pe margininile formelor. Se lasa la racit si apoi se dau la frigider.
  6. Cand le serviti, le rasturnati pe cate o farfurioara. Le puteti decora cu frisca sau inghetata.

Amestecul de lapte in vasul caramelizat

Scoasa din cuptor

Crema de zahar ars

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...