Crema catalana

Categorii: Retete desert, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete simple, Retete din Spania, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 

Crema catalana
Pinterest

Un desert spaniol asemanator cucreme brulee, doar ca e preparat incet pe plita, nu in cuptor. Este infuzat cu arome de lamaie, portocala si scortisoara.

Ingrediente
Crema catalana

500 ml lapte
coaja rasa de la 1/2 lamaie
coaja rasa de la 1/2 portocala
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
4 galbenusuri de ou
100 gr zahar
20 gr amidon
2 linguri zahar (pentru caramelizare)

Portii: 4

Preparare
Crema catalana

  1. Se pune laptele pe foc impreuna cu scortisoara si coaja de lamaie si portocala. Se infierbanta la foc mic pana incepe sa faca spuma pe margine. Se trage craticioara de pe foc, se acopera cu capac si se lasa sa se infuzeze timp de 10 minute.
  2. In acest timp se freaca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema galben-pal. Se adauga amidonul si se omogenizeaza.
  3. Se strecoara laptele. Se toarna laptele fierbinte infuzat peste galbenusuri, in fir subtire, amestecand mereu cu telul.
  4. Se pune compozitia intr-o craticioara. Se pune pe foc mic si se amesteca mereu cu telul in ea pana simtiti ca devine usor vascoasa (se simte pe tel cand incepe sa se lege si se vad urmele telului prin ea; crema e ok cand curge incet de pe lingura iar pe dosul ei ramane o pelicula subtire - vezi poza 4; dureaza in jur de 10-15 minute pana ajunge la consistenta dorita; daca aveti termometru, crema trebuie sa ajunga intre 80C si 90C).
    Acesta este cel mai important pas, de el depinde consistenta/finetea cremei, de aceea lasati focul la mic, amestecati mereu si aveti rabdare sa se faca crema.
  5. Luati craticioara de pe foc si amestecati rapid timp de 1 minut.
  6. Turnati crema in 4 vase ceramice/cani/borcanele. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Dati apoi vasele la frigider pana le veti servi (macar cateva ore sa aiba timp sa se inchege).
  7. Presarati un strat fin de zahar deasupra si caramelizati-l fie cu torta (sau instrumentul spaniol special pentru caramelizat; acestea sunt variantele ideale, fiindca caramelizeaza instant zaharul fara a incalzi prea tare crema) sau introduceti vasele sub grill-ul incins la maxim cateva minute.
 
Crema catalana - Infuzam laptele

1. Infuzam laptele

Crema catalana - Frecam galbanusurile cu zahar

2. Frecam galbanusurile cu zahar

Crema catalana - Adaugam laptele peste galbenusuri

3. Adaugam laptele peste galbenusuri

Crema catalana - Consistenta cremei

4. Consistenta cremei

Crema catalana - Crema in vase ceramice

5. Crema in vase ceramice


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 23)  

 

Crema de zahar ars

21 Septembrie 2011

Crema de zahar ars

Creme brulee

9 Februarie 2010

Creme brulee

Budinca de ovaz cu cacao

19 Aprilie 2021

Budinca de ovaz cu cacao

 

 

Aureliana Paula Constantin  acum 4 ani - 12 Februarie 2014 13:42  

Re: Crema catalana

este delicios .eu am locuit 10 ani in Spania si-l cunosc f bine.acum eu il pregatesc cu Thermomixul .este mai usor si repede dar oricum merita facut deoarece este f bun. astept noi retete.o zi buna
 

Ioana  acum 4 ani - 12 Februarie 2014 13:48  

Re: Crema catalana

da, Thermomixul o face la perfectie, exact la 90C, fara emotii. dar si manual e simplu si iese la fel de fin cu putina rabdare.
 

manuel carreiro  acum 4 ani - 13 Februarie 2014 03:23  

Re: Crema catalana

vesel
 

Burduja Roxana  acum 8 ore - 11 Mai 2018 23:33  

Re: Crema catalana

Super delicios. Copilul meu a lins si tigaia si telul
vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus