Budinca de paine

Categorii: Retete desert, Retete cu ou, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Budinca de paine
Pinterest

De impartit chiar si cu dusmanii!

Iata ce minunatie se poate face din ingrediente simple si ieftine: o budinca caramelizata cu aroma de vanilie.

Unul din secrete e folosirea unei paini mai dulci sau de tip cozonac (batoanele cu mac pe care le-am folosit sunt perfecte pentru asa ceva, ieftine si disponibile oricand). Al doilea secret e presararea unei parti din zahar pe fundul tavii ca sa se formeze un sos caramel dedesubt, astfel incat la rasturnare budinca arata frumoasa, lucioasa si caramelizata. Eu am preparat-o simpla, aromata doar cu vanilie din cauza ca am servit-o cu sos de vanilie si mac macinat. Insa budinca se poate imbogati si cu alte arome care se pot adauga printre feliile de paine sau se pot infuza in lapte (in reteta gasiti detalii in acest sens). Iar sosul poate fi asortat in functie de aromele folosite: sos caramel, sos de rom, sos de ciocolata, sos de fructe.

Ingrediente
Budinca de paine

2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar (poate fi brun)
2 plicuri zahar vanilat (bourbon)
50 gr unt (la temperatura camerei ca sa fie usor tartinabil)

Portii: 6

Preparare
Budinca de paine

  1. Taiati o bucata din unt si ungeti o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
  2. Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
  3. Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
    * daca doriti, impreuna cu painea puteti adauga stafide inmuiate, cubulete de mar sau bucati de banana, fulgi de ciocolata.
  4. Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati ouale si bateti in continuare pana la omogenizare.
  5. Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
    * inainte de a-l folosi, puteti infuza laptele cu diferite arome: coaja de lamaie/portocala, cafea, ceai
  6. Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore, apoi o puteti rasturna pe un platou.

 
Budinca de paine - Tava unsa cu unt si tapetata cu zahar

1. Tava unsa cu unt si tapetata cu zahar

Budinca de paine - Batoanele taiate felii

2. Batoanele taiate felii

Budinca de paine - Feliile unse cu unt

3. Feliile unse cu unt

Budinca de paine - Feliile stivuite sunt taiate cuburi

4. Feliile stivuite sunt taiate cuburi

Budinca de paine - Cuburile de paine in tava (vedeti, tava mea e la limita)

5. Cuburile de paine in tava (vedeti, tava mea e la limita)

Budinca de paine - Turnam laptele si nivelam painea cu dosul lingurii

6. Turnam laptele si nivelam painea cu dosul lingurii

Budinca de paine - Budinca coapta

7. Budinca coapta

Budinca de paine - Budinca rasturnata

8. Budinca rasturnata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 
loading...

Budinca de ovaz la cuptor

1 Februarie 2017

Budinca de ovaz la cuptor

Flan cu prune uscate

16 Decembrie 2016

Flan cu prune uscate

 

 

josephinnejose  acum 3 ani - 20 Martie 2014 09:26  

Re: Budinca de paine

ce bine ar merge cu cana de cafea la care tot poftesc eu in dimineata asta vesel asa ioana draga, pe baricade de la prima ora, ca stii tu cum e vorba aia veche romaneasca
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 09:45  

Re: Budinca de paine

mai am o felie si pentru tine daca ajungi pe la noi in urmatoarele ore vesel avem si cafea buna
 

Diana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 11:07  

Re: Budinca de paine

Arata super..weekendul asta ma pun pe treaba imi e pofta ...sosul de vanilie e asemanator cu cel din retea clatitelor cu cacao si mascarpone?? Sau ai folosit o alta reteta?
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 11:13  

Re: Budinca de paine

e acelasi sos de vanilie, e cel mai rentabil, se foloseste oul intreg, nu doar galbenusul.
macul e macinat cu zahar in cantitati egale. macin mai mult si il tin intr-un borcan pentru astfel de deserturi.
spor si pofta!
 

olga  acum 3 ani - 20 Martie 2014 11:49  

Re: Budinca de paine

Pai, si eu as dori o felie maaaaare!

Multumesc.
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 13:05  

Re: Budinca de paine

cu placere, olga, chiar o felie mai am, capatul, dar cred ca nu e o problema vesel
vreau sa te rog si eu ceva, imi poti spune ceva loc interesant de mancat, vazut... in zona Satu-Mare. vin dinspre Zalau, Sarmasag, Beltiug...
 

olga  acum 3 ani - 20 Martie 2014 13:22  

Re: Budinca de paine

In Satu Mare un loc renumit pentru mancarea traditionala ungureasca este No Pardon, pe strada Corvinilor.
La Beltiug este o crama (tot ungureasca) Nachbil.
Cand ajungi? Daca ramai in Satu Mare eu m-as bucura sa ne vedem la o cafea/ceai diseara la 7.30, atunci termin cursurile.
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 13:30  

Re: Budinca de paine

mersi de sugestie, ar merge un gulyas! la crame mergem vesel nu stiu daca stam pana asa tarziu prin zona, vedem ce gasim pe drum, nu e batut in cuie planul. dar am telefonul tau si iti trimit un mesaj daca mai suntem in oras la ora aceea.
 

olga  acum 3 ani - 20 Martie 2014 13:33  

Re: Budinca de paine

Mai este un restaurant Italian, de ceva vreme, e situate in centru- Trattoria per passione.(langa Biblioteca oraseneasca, singura din oras vesel )
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 13:44  

Re: Budinca de paine

merci! notat! ce bine ca te-am intrebat, am cautat inainte pe google si nimic din ce mi-ai recomandat nu aparea pe primele pagini. desi acum tind sa inclin spre cel unguresc, nu stiu ce pofte o sa am cand ajungem acolo, in functie de cat ne indoapa bunica-mea inainte.
 

olga  acum 3 ani - 20 Martie 2014 14:00  

Re: Budinca de paine

Si eu as prefer la bunica ta decat la restaurant.
Daca ramai, astept cu drag mesajul tau.

Uite un nr.de la Nachbil- 0757 109 755

Te pup
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2014 14:57  

Re: Budinca de paine

normal, deja ma gandesc ce sa-i comand imi e pofta
 

paula  acum 3 ani - 27 Martie 2014 13:22  

Re: Budinca de paine

buna, as vrea sa fac si eu aceasta reteta doar ca eu aici nu am batoane cu mac.m-am gandit sa le inlocuiesc cu paine bagheta.ce ma sfatuiesti? daca nu cu ce pot sa le inlocuiesc? o zi buna si va invidiez pt toate intalnirile culinare pe care le aveti.
 

Ioana  acum 3 ani - 27 Martie 2014 14:34  

Re: Budinca de paine

paula, nu gasesti ceva paine mai dulce? nu chiar ca si cozonacul, dar similar. daca nu, se poate folosi orice paine alba, bagheta e buna si ea.
 

Diana  acum 3 ani - 13 Iunie 2014 22:05  

Re: Budinca de paine

Cine ar fi crezut ca poate sa iasa ceva atat de bun din ceva atat de simplu? Si cum miroase cand o scoti din cuptor!!!
Sa asteptam 3-4 ore sa se raceasca, zici? Da' cine a mai avut rabdare?! Am taiat-o asa fierbinte cum era si am bagat doua felii in congelator sa se raceasca imediat. Da, stiu...nu e o idee prea inteligenta, dar nu am putut rezista vesel
 

Diana  acum 3 ani - 13 Iunie 2014 22:20  

Re: Budinca de paine

P.S. Am o rugaminte: cand mai postezi retete care necesita utilizarea cuptorului, poti sa mentionezi daca folosesti cuptor electric, sau cu gaz si ce treapta a cuptorului folosesti?
Spre exemplu, eu am cuptor electric si pentru aceasta reteta am folosit treapta de mijloc, functia cu incalzire atat superioara, cat si inferioara. Budinca s-a ars putin la suprafata si a ramas cam nefacuta in interior, drept urmare am pus-o inapoi in tava si am mai lasat-o inca 15 minute pe functia cu incalzire doar inferioara.
Evident ca fiecare cuptor are instructiuni diferite, dar ar fi util sa mentionezi si tu ce setari folosesti (eu nu mai am cartea cu instructiuni a cuptorului si nu mai stiu exact cum trebuie folosit).
Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 14 Iunie 2014 11:37  

Re: Budinca de paine

Diana, ai putut-o rasturna asa calda? se cam lipeste de fundul tavii...
 

Ioana  acum 3 ani - 14 Iunie 2014 11:43  

Re: Budinca de paine

Diana, toate retetele mele de pana acum sunt facute in cuptor pe gaz, cu caldura de jos. atat, exact ca in cuptoarele vechi, fara ventilator sau alte programe speciale. doar cand folosesc grill-ul specific in reteta acest lucru.
budinca poate parea nefacuta in interior daca o tai calda!!!! trebuie racita exact ca si crema de zahar ars.
 

Diana  acum 3 ani - 14 Iunie 2014 12:06  

Re: Budinca de paine

Multumesc pentru raspunsuri!
Cu ajutorul unui cutit, am putut sa o deslipesc usor de pe peretii tavii, dar s-a "desumflat" imediat, cum era de asteptat. Cand s-a racit am putut sa o tai felii, cu usurinta. Oricum, pentru mine a contat gustul, nu aspectul vesel
De acum incolo o sa incerc sa folosesc si eu functia cu incalzire inferioara, a cuptorului.
 

gio  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 21:05  

Re: Budinca de paine

Ce inseamna 170 grade pt.cuptor clasic, vechi? ms.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 21:07  

Re: Budinca de paine

la o treapta medie. doar putin mai mica decat ai copt prajitura cu branza si cacao.
 

plaian liviu  acum 2 ani - 18 Septembrie 2015 14:54  

Re: Budinca de paine

prezentare excelenta
 

Ioana  acum 2 ani - 27 Octombrie 2015 17:19  

Re: Budinca de paine

Multumim mult pentru reteta! Poti, te rog sa scrii si cum ai facut sosul de vanilie?
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Noiembrie 2015 09:45  

Re: Budinca de paine

varianta rapida (din plic) o gasesti aici: [link]
varianta homemade o gasesti aici: [link]
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus