Budinca de orez cu sos de mango

Retete desert Retete cu orez Retete de post

Reteta Budinca de orez cu sos de mango

Aproape ca in imaginatia mea! Atata doar ca memoria mi-a jucat feste si am uitat sa cumpar o nuca de cocos ca sa fac fulgi de cocos prajiti pentru decor. "M-am scos" cu niste fistic prajit ;)

Deci ce avem aici: o budinca de orez preparata dupa tehnica unui risotto pentru o cremozitate maxima. In plus, am folosit lapte de cocos ca sa fie de post. Primesc punctaj dublu pentru asta, nu-i asa? Iar sosul de mango cu o usoara aroma de ananas si cardamom completeaza perfect acest desert exotic.

Ingrediente

Budinca de orez

100 gr orez cu bob rotund (arborio)
650 ml lapte de cocos subtire (adica din cel fara smantana de cocos deasupra)
3 linguri zahar brun
1 lingura unt de cocos (cand nu e post se poate folosi unt normal)

Sos de mango

1 mango copt
1 cub ananas (optional; de marimea unui cubulet de drojdie)
2 lingurite cu varf zahar brun
1 priza cardamom verde macinat
1/2 lingurita amidon (optional)

Portii: 2

  1. Se incepe cu prepararea sosului: se curata mango de coaja, se scoate samburele, iar pulpa impreuna cu ananasul se macina intr-un robotel pana devin pasta. Se adauga zaharul si se fierbe timp de 5 minute la foc mic. Daca doriti sa aiba o consistenta mai pastoasa, adaugati amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece si mai fierbeti 1 minut. Se condimenteaza sosul cu cardamom. Se pastreaza la frigider. Poate fi preparat cu 1 zi inainte.
  2. Pentru budinca de orez se pune laptele de cocos intr-o carticioara si se infierbanta.
  3. Se topeste intr-o oala untul. Se adauga orezul si se prajeste timp de 1 minut, amestecand des. Se da focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasac usor orezul.
  4. Se incepe adaugarea laptelui de cocos, cate un polonic pe rand. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de lapte a fost complet absorbit de orez. Amestecati incet, dar constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati tot laptele. La sfarsit orezul va fi fiert (verificati sa fie asa) si cremos. Cand adaugati ultimul polonic de lapte adaugati si zaharul.
  5. Serviti budinca de orez calda (cand se raceste isi pierde din cremozitate, deci e bine ca budinca sa fie preparata doar in momentul servirii) impreuna cu sosul de mango. Decorati cu fulgi de cocos prajiti sau fistic prajit si maruntit.

Sos de mango

Sos de mango

Orez si lapte de cocos

Orez si lapte de cocos

Prajim orezul in untura de cocos

Prajim orezul in untura de cocos

Adaugam laptele de cocos, cate un polonic pe rand

Adaugam laptele de cocos, cate un polonic pe rand

Comentarii (6)

 

Dana Onofrei  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2012 09:44  

Mi-ai citit gandurile :) ..numai ca in loc de orez voi folosi tapioca si in piure adaug si o banana..de o sapt ma chinui sa-mi fac timp dar azi sigur imi voi face..
 

Ioana  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2012 10:44  

buna idee cu banana, ii va da textura pastoasa si daca e dulce poate nici nu mai ai nevoie de zahar in sos!
 

ana  acum 10 ani - 21 Noiembrie 2012 18:10  

cred ca este ceva special,si daca crema de vanilie este minunata,desi credeam ca nu voi reusi nici-o data sa fac asa de repede ,si sa fie si asa de delicioasa cred ca o incerc si pe asta
 

olga  acum 7 ani - 10 Martie 2015 17:12  

Ioana, si cu laptele gros de cocos ce se poate face?

Multumesc.
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Martie 2015 17:36  

poti de exemplu sa aduni smantana groasa de deasupra si sa o bati ca pe frisca, apoi adaugi zahar si arome si ai o frisca vegetariana.
in general o poti folosi ca alternativa vegetariana in retetele/deserturile care cer smantana. sau in curry-uri [link]
 

olga  acum 7 ani - 10 Martie 2015 17:48  

Ah, super.
Multumesc frumos.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...