Cremes Carpati

Categorii: Retete desert, Retete cu ou

 

Cremes Carpati
Pinterest
Cine iubeste eclerele? Dar cremesul? Am o reteta pentru voi! Puteti sa ziceti ca e un mega ecler umplut cu cea mai fina crema de vanilie. Sau un mega cremes cu foi de ecler. Un vis vanilat. Crema e suficient de inchegata cat sa se taie frumos, dar nu atat de inchegata incat sa para o budinca. E fina, fina si usoara. Desertul e de origine poloneza, se numeste Karpatka (Carpati), de la denivelarile pe care le formeaza blatul la coacere, care seamana cu niste munti.

Ingrediente
Cremes Carpati

Blat (aluat ecler)

250 ml apa
125 gr unt (82% grasime)
125 gr faina alba
5 oua

Crema de vanilie

750 ml lapte
140 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
1/2 pastaie vanilie
40 gr faina
40 gr amidon
6 galbenusuri de ou
1 priza sare
100 gr unt (82% grasime)
1 foaie gelatina (1.5 gr)

Portii: 8 mari

Preparare
Cremes Carpati

  1. Pentru blat se pune apa si untul intr-o craticioara si se adice la fierbere. Cand untul e topit si fierbe, se adauga toata faina deodata si se amsteca rapid pana aluatul se aduna impreuna, ca o bila in jurul lingurii de lemn.
  2. Se ia de pe foc si se adauga cate un ou pe rand amestecand dupa fiecare sa se incorporeze complet. La inceput, cand adaugati fiecare ou, aluatul pare ca se separa, dar continuati se amstecati si va reveni la consistenta initiala.
  3. Se pune hartie de copt in doua tavi de 28 x 18 cm si se ung peretii cu un cubulet de unt.
  4. Se imparte aluatul egal intre cele doua tavi si se niveleaza cu dosul unei linguri. Aluatul e cumva ferm, elastic, asa ca insistati sa il intindeti egal pe toata tava. E ok daca la final se vad urmele lingurii pe suprafata aluatului.
    * daca nu aveti doua tavi de aceeasi dimensiune, impartiti aluatul in doua si le coaceti pe rand, vor iesi ok si asa, nu se intampla nimic cu aluatul daca sta
  5. Se coc foile la 200C timp de aprox. 25-30 minute, pana foile sunt umflate si placut rumene, aurii.
  6. Se scot foile din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se vor lasa un pic, dar e perfect asa, mai ales cea de jos e bine sa se desumfle un pic sa fie o baza mai plata. Cea de sus o puteti lasa daca doriti sa se racoreasca in cuptorul oprit, cu usa putin deschisa, isi va pastra forma umflata (eu n-am facut asta).
  7. Cat timp se racesc foile, preparati crema.
  8. Puneti foaia de galatina in apa rece, sa se inmoaie.
  9. Intr-o craticioara se freaca galbenusurile cu faina, amidonul, sarea si cam 50 ml din lapte (ochiometric) doar pana arata ca o crema.
  10. Se pune restul de lapte cu zaharul si 1/3 din unt la fiert. Adaugati miezul de la vanilei si pastaia. Cand e fierbinte, scoateti pastaia si incepeti sa-l adaugati incet peste crema de oua. Cu o mana amestecati cu telul in crema si cu cealalta turnati incet laptele.
  11. Cand ati terminat de adaugat laptele, puneti craticioara pe foc mediu si cu telul continuati sa amestecati pana simtiti pe tel ca devine usor vascoasa. Imediat dati focul la mic si nu va opriti din amestecat. In cateva minute crema se va ingrosa, va deveni ca o mamaliga moale. Luati-o de pe foc si continuati sa amestecati sa se racoreasca un pic. Adaugati treptat restul de unt, amestecand sa se topeasca.
  12. Adaugati gelatina stoarsa de apa. Amestecati in continuare sa se dizolve. Lasati crema sa se mai racoreasca, sa fie calda, dar nu fierbinte. Amestecati din cand in cand in ea sa nu faca pojghita.
  13. in tava asezati unul dintre blaturi (cel care va place mai putin vesel ). Turnati crema peste el si nivelati. Adaugati deasupra al doilea blat si apasati usor. Lasati sa se raceasca complet (cam 1 ora la temperatura camerei).
  14. Dati prajitura la frigider sa se inchege crema de vanilie (ideal peste noapte, dureaza cateva ore).
  15. Se taie in 8 bucati (preferabil cu un cutit mare zimtat, cel de paine; se sterge cutitul dupa fiecare taietura) si se serveste direct de la frigider.
 
Cremes Carpati - Blat la racit

1. Blat la racit

Cremes Carpati - Prajitura montata in tava

2. Prajitura montata in tava

Cremes Carpati - Dupa o noapte la frigider

3. Dupa o noapte la frigider


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 
loading...

 

 

olga  acum 3 luni - 21 Mai 2018 13:01  

Re: Cremes Carpati

WWWOOOOWWWW
 

violeta  acum 3 luni - 21 Mai 2018 18:48  

Re: Cremes Carpati

Poti sa-mi spui daca le coci cu ventilatie sau cum setezi cuptorul?Este foarte important acest lucru.Cu stima si multumesc de raspuns, Violeta
 

Ioana  acum 3 luni - 21 Mai 2018 18:57  

Re: Cremes Carpati

Violeta, fara ventilatie la toate retetele. in putinele dati cand am folosit ventilatia se specifica clar in reteta acest lucru.
aici am setat caldura de jos. in majoritatea retetelor folosesc caldura sus-jos sau doar jos fara ventilatie.
 

violeta  acum 2 luni - 21 Mai 2018 22:16  

Re: Cremes Carpati

Merci,deci doar jos,m-ar interesa si raftul.Ma gandesc sa nu se arda.Cu stima,Violeta
Imi cer scuze,dar ma gandesc ca e important.
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Mai 2018 09:30  

Re: Cremes Carpati

da, de jos. daca vezi ca au trecut 30 minute, foaie e umflata bine si nu e suficient de rumena poti porni caldura sus-jos cateva minute.
nivelul din mijloc. foile astea mari nu sunt asa sensibile ca si eclerele sau choux-urile mici, nu prea exista risc sa se arda. dar da, depinde putin si de cuptor, daca are tendinte sa arda atunci trebuie sa fii mai atenta.
 

violeta  acum 3 luni - 22 Mai 2018 11:15  

Re: Cremes Carpati

Merci,am sa tin cont de sfaturi cand fac.Cuptorul este nou si este cu abur.Nu sunt familiarizata cu el.Cu toata stima, Violeta
 

aura  acum 3 luni - 22 Mai 2018 11:42  

Re: Cremes Carpati

super idee pentru Rusalii. vesel
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Mai 2018 12:29  

Re: Cremes Carpati

Violeta, incepe cu lucruri simple si din fiecare cate ceva (legume la cuptor, ceva biscuiti/fursecuri, o prajitura, gratin, o friptura) pe care le faceai inainte si vezi la fiecare ce se intampla cu setarile pe care le foloseai la cuptorul anterior. si de acolo daca ceva nu iese bine te joci cu temperatura. o sa vezi un pattern si treptat o sa poti adapta si restul retetelor. de obicei sunt diferente de 20-30 de grade... mie asa mi s-a intamplat. fata de cuptorul pe gaz au aparut mai multe diferente.
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Mai 2018 12:31  

Re: Cremes Carpati

aura, da, o sa fie pe placul tuturor vesel
 

Adina  acum 3 luni - 22 Mai 2018 13:41  

Re: Cremes Carpati

Oare nu se poate inlocui gelatina...sau omite? Nici nu imi plac, nici nu imi prea ies cremele ce includ gelatina... Multumesc.
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Mai 2018 13:53  

Re: Cremes Carpati

Adina, te inteleg, nici mie nu-mi plac daca se incheaga foarte tare. dar asta e doar din cauza ca se foloseste excesiv de multa gelatina, in general. si la multe retete de pannacotta se intampla acelasi lucru.
dar aici e doar o foaie mica, de 1.5 gr, nu se simte in crema ca e gelatina adaugata. ajuta doar la inchegare, sa se taie frumos.

ar fi doua solutii daca totusi vrei sa o omiti: sa pui mai multa faina sau amidon si atunci vei avea acea consistenta mai de budinca de care vorbeam. sau adaugi muuult mai mult unt la final (faci de fapt o crema mouselline), dar atunci cresti mult caloriile si se va simti crema mai satioasa, mai heavy.

daca omiti gelatina si nu schimbi nimic in rest, e posibil sa curga crema cand o tai.

si ca veni vorba de taiere, recomand un cutit mare cu zimti pentru asta, cel de paine. a taiat perfect prajitura mea. o sa adaug si in reteta acest mic detaliu.
 

olga  acum 3 luni - 22 Mai 2018 21:20  

Re: Cremes Carpati

Toate cremele cu gelatina le fac praf. Cate feluri (vroiam sa scriu alt cuvant care incepe cu f...) sunt. Eu am luat un pliculet de gelatina, dar nu e foaie, am un pahar de gelatina si imediat trebuie sa adaug in crema. Cat pun? pe asta o fierb? trist trist trist
 

Ioana  acum 2 luni - 22 Mai 2018 21:29  

Re: Cremes Carpati

Nu asa merge treaba... trebuia sa cantaresti 1.5 gr din plicul tau (care are 10 gr, nu?) si atata sa inmoi in putina apa.
acum pune dupa ochi cam 1/6 din piureul ala din cana si... Doamne ajuta! vesel)))

asta trebuia sa cumperi: [link] ca sa ai foi
 

olga  acum 3 luni - 23 Mai 2018 10:06  

Re: Cremes Carpati

Si a ajutat!!! vesel
L am savurat azi dimineata vesel E ca un vis pe un nor pufos vesel)))
Te iubesc!!!!
 

Ioana  acum 3 luni - 23 Mai 2018 10:38  

Re: Cremes Carpati

Uraaa!!!! Stiam eu! La mine functioneaza asta des vesel)))
 

Mirela  acum 3 luni - 31 Mai 2018 17:14  

Re: Cremes Carpati

As vrea sa fac prajitura maine, dar singura tava apropiata ca marime e una rotunda, cu diametrul de 25 cm. Oare merge sau sa iau special o tava de unica folosinta?
 

Ioana  acum 2 luni - 1 Iunie 2018 09:26  

Re: Cremes Carpati

e foarte buna dimensiunea, Mirela. spor!
 

Mirela   acum 2 luni - 3 Iunie 2018 19:48  

Re: Cremes Carpati

Draga Ioana, a iesit foarte bine! vesel Am avut ceva emotii pentru ca nu am mai gatit cu gelatina, iar cu amidon doar o data, in plus blaturile mi s-au parut foarte pretentioase si mi-era teama ca se vor arde, iar crema se va prinde. Blaturile- le-am lasat 20 de minute pe primul, iar pe al doilea la care cuptorul era deja cald, chiar mai putin, si au iesit foarte bine. Crema a iesit foarte bine, dar prajitura intr-adevar trebuie mancata imediat dupa ce o scoti de la frigider, chiar daca am lasat-o peste noapte...de aceea nu am putut sa transport parte din prajitura, cum aveam de gand, caci pe caldura asta n-ar fi ajuns la destinatie.

Tava rotunda a fost foarte buna ca marime si incurajez pe toata lumea sa faca aceasta prajitura, este de foarte mare efect si prin crema si prin blat, efectiv e un ecler delicios care necesita foarte putina munca, doar ceva atentie, caci banuiesc ca daca se prinde crema sau se taie se cam duce de rapa reteta.

Am facut mai multe fotografii, sa vad la care ma opresc
vesel

Ioana, multumesc! Inca o reteta extra! vesel
 

Ioana  acum 2 luni - 4 Iunie 2018 10:05  

Re: Cremes Carpati

Vai Mirela, ti-a iesit perfect! si crema arata bine, fina si cremoasa. big like!!!! asa ma bucur cand vad poze...
 

Mirela  acum 2 luni - 4 Iunie 2018 10:47  

Re: Cremes Carpati

vesel Da, a fost perfecta! Am fost happy like a puppy vesel Regret doar ca nu am putut-o transporta cum aveam de gand trist
Va trebui sa ma orientez spre alta prajitura pentru ocazii din astea vesel
 

Ioana  acum 2 luni - 4 Iunie 2018 11:17  

Re: Cremes Carpati

prajiturile cu creme sunt mai dificile la transport. eventual trebuia sa pui mai multa faina sa-ti iasa mai densa sa nu se inmoaie la caldura.
 

Irina  acum 2 luni - 5 Iunie 2018 19:06  

Re: Cremes Carpati

Foarte bun. Multumesc pt o reteta de succes! vesel
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus