Cuburi de biscuiti si nuca

Retete din Croatia Retete desert Retete de Craciun Retete rapide Retete simple

Reteta Cuburi de biscuiti si nuca

Un desert atat de simplu de preparat, dar care a facut facut ravagii printre prietenii mei. Trebuia sa ma astept, la gust pare o incrucisare intre ciocolata de casa si salamul de biscuiti. Mie mi se par deosebit de bune langa cafea.

Ingrediente

225 gr biscuiti simpli (tip petit beurre, butter biscuits)
225 gr nuca (sau amestec alune de padure si migdale)
225 gr unt
125 ml apa
200 gr zahar (poate fi brun)
200 gr ciocolata neagra (50% cacao)
1 lingura rom
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura ulei (cu gust neutru)

  1. Se topeste pe abur 100 gr ciocolata.
  2. Se zdrobesc marunt biscuitii (i-am macinat in robot). Se macina nuca. Se amesteca bine.
  3. Intr-o craticioara se pune apa si zaharul. Pana se dizolva complet zaharul lasati focul pe mic, sa nu fiarba, apoi puteti creste un pic intensitatea lui. Dupa ce incepe sa fiarba siropul lasati pe foc 3 minute.
  4. Trageti craticioara de pe foc si adaugati untul taiat bucati. Amestecati pana untul e dizolvat complet. Adaugati vanilia.
  5. Turnati siropul peste amestecul de biscuiti+nuca. Amestecati.
  6. Impartiti amestecul in doua parti egale. In una din parti turnati ciocolata topita si romul si amestecati rapid, pana e omogen.
  7. Se lasa cele doua compozitii sa se racoreasca un pic (cca 5 minute).
  8. Intr-o tava patrata de 20 x 20 cm (tapetata cu hartie de copt) se pune amestecul cu ciocolata. Se niveleaza bine de tot cu dosul unei linguri.
  9. Se pune deasupra amestecul simplu. Se niveleaza si el bine.
  10. Se topeste restul de 100 gr ciocolata pe abur. Se adauga uleiul si se omogenizeaza.
  11. Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura. Scuturati putin tava sa se autoniveleze glazura. Se acopera vasul cu folie si se da la frigider cateva ore (sau si mai bine peste noapte).
  12. Se taie batoane sau cuburi. Daca doriti, puteti presara putina cacao deasupra. Prajitura se pastreaza la frigider, altfel se inmoaie. Daca nu o puteti taia perfect, lasati-o 5-10 minute la temperatura camerei si apoi se va taia usor.

Nuca si biscuitii macinati

Nuca si biscuitii macinati

Untul se topeste in sirop

Untul se topeste in sirop

Amestecul final

Amestecul final

Se adauga ciocolata topita in jumatate de amestec

Se adauga ciocolata topita in jumatate de amestec

Stratul cu ciocolata in tava

Stratul cu ciocolata in tava

Stratul simplu deasupra

Stratul simplu deasupra

Cuburi de biscuiti si nuca

Cuburi de biscuiti si nuca

Comentarii (42)

 

Ultimele comentarii

Florentina Vld  acum 5 ani - 16 Aprilie 2017 16:03  

am facut acest desert pentru Paste , cred ca se vor termina foarte repede . Delicioase si se fac destul de rapid.Multumesc, Paste fericit .
 

Ioana  acum 5 ani - 21 Aprilie 2017 16:32  

cu drag, Florentina!
 

Cori Cj  acum 5 ani - 18 Mai 2017 16:21  

Delicioasa prajitura..
In alta ordine de idei, pentru mine este ca un salam de biscuiti "organizat" si "reinterpretat (ca tot e la moda reinterpretarea asta) :)
 

Oana  acum 4 ani - 4 Ianuarie 2018 16:38  

Bun, buuuuun! =P~
Cand am inceput sa gatesc dupa retetele tale ma minunam de fiecare fel reusit si eram surprinsa de fiecare data. Din pacate m-ai obisnuit cu stacheta ridicata foarte sus si acum am asteptari mari de la fiecare reteta. Multumesc, Ioana, ca nu ma dezamagesti! :)
 

Stanescu Andreea   acum 4 ani - 13 Iulie 2018 14:16  

Ff buna reteta..am facut o si eu astazi..dar trebuie sa spun ca este ff mult zahar..avand in vedere ca biscuiti si ciocolata sunt dulci si ele..deci in loc de 200g..am pus 100..si tot este dulce..si chiar se asorteaza la o cafeluta??
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Iulie 2018 11:08  

Andreea, atentie! ciocolata e 50% cacao, e semi-amaruie si biscuitii sunt cei simpli, digestivi se mai numesc, care nu sunt prea dulci.
 

Stanescu Andreea   acum 4 ani - 20 Iulie 2018 13:50  

Da am folosit ciocolata de topit de la nestle..nu contest deliciu de reteta..doar ca pt mine este prea dulce cu 200g..si acum am vazut ca am pus semnul gresit"??"era !!..merg de minune cu o cafeluta..zi buna si spor.
 

Gabriela  acum 3 ani - 23 Martie 2019 21:51  

Delicios. Am facut portie dubla ca nu stiam exact dimensiunile tavii. Bine am facut ca s-a cam terminat repede. Desi nu a iesit asa aspectuoasa, adica stratul fara cioco s-a cam lasat in cel cu cioco a fost foarte buna.
 

alabala  acum 3 ani - 20 Mai 2019 16:26  

CATE PORTII IES DIN ACESTE CANTITATI?
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Mai 2019 09:41  

e o tava de 20 per 20, daca tai in 5-6 fasii pe latura o sa ai 25-36 cuburi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...