Cum facem unt de casa

Tehnici in bucatarie

Un mic proiect de weekend: unt facut in casa. Pregatiti-l, fiindca luni postez reteta gemului din poza ;)

E delicios, se face usor, puteti folosi smantana de la tarani sau din magazin, important e sa fie grasa (peste 32%). Din 400 ml smantana am obtinut 180 gr unt, care dupa calculele mele ar avea cam 70% grasime.

Am pregati untul folosind robotul Thermomix, asa ca am pus separat instructiunile pentru el.

Ingrediente

400 ml smantana grasa (minim 32% grasime; rece, de la frigider)
sare (optional)

  1. Smantana se scoate de la frigider si se tine 15 minute in congelator, sa se raceasca bine de tot. Cu cat smantana e mai grasa si mai rece se va separa mai rapid. Puneti si o sticla cu apa rece in frigider in acest timp.
  2. Puneti smantana intr-un bol cu pereti inalti (daca veti mixa cu mixerul manual) sau in vasul robotului. Daca doriti puteti adauga putina sare. Mixati smantana pana se separa (vezi poza 2). La inceput smantana va deveni frisca, apoi veti vedea ca se intareste si la un moment dat se va "taia". Din acel moment mai bateti 30 secunde smantana.
  3. Scurgeti din vas tot zerul care s-a separat de unt.
  4. Adaugati 150 ml apa rece si mixati inca 1 minut. Scurgeti lichidul din vas. Repeteti "spalarea" untului de 1-3 ori. Cu cat il spalati mai mult, cu atat va fi mai gras, mai curat si va rezista mai mult la frigider.
  5. Scoateti untul din vas si scurgeti-l intr-un tifon, filtru de cafea sau servetele de bucatarie.
  6. Puneti untul intr-un vas, acoperiti-l si pastrati-l la frigider.

Instructiuni pentru Thermomix:

  1. Smantana se scoate de la frigider si se tine 15 minute in congelator, sa se raceasca bine de tot. Cu cat smantana e mai grasa si mai rece se va separa mai rapid. Puneti si o sticla cu apa rece in frigider in acest timp.
  2. Puneti frisca de la congelator in vas si montati fluturele. Daca doriti puteti adauga putina sare.
  3. Mixati 4 minute / viteza 4. Timpul de mixare depinde de cat de grasa si rece e frisca. Daca dupa 4 minute untul nu s-a separat (vezi poza 2), mai puneti inca o data 4 minute / viteza 4. Veti sti cand untul e separat, atunci cand zgomotul facut de robot se schimba din unul continuu in unul sacadat, ca de ferastrau. In acel moment, mai lasati cateva secunde si puteti opri robotul. Scurgeti zerul.
  4. Adaugati 100 gr apa rece si mixati inca 1 minut / viteza 4. Scurgeti lichidul din vas. Repeteti "spalarea" untului de 1-3 ori. Cu cat il spalati mai mult, cu atat va fi mai gras, mai curat si va rezista mai mult la frigider.
  5. Scoateti untul din vas si scurgeti-l intr-un tifon, filtru de cafea sau servetele de bucatarie.
  6. Puneti untul intr-un vas, acoperiti-l si pastrati-l la frigider.

Frisca rece in robot

Untul separat de zer

Untul spalat prima data

Untul spalat a doua oara

Untul la scurs

Cum facem unt de casa

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...