Cum preparam orezul pentru sushi

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum preparam orezul pentru sushi

O metoda sigura de a pregati orezul pentru sushi. Facut la cuptor, orezul iese lipicios, insa desfacut bob cu bob, exact asa cum trebuie pentru un sushi reusit. Pe langa respectarea instructiunilor, asigurati-va ca folositi orez japonez pentru sushi (nu fiti tentati sa-l inlocuiti cu orez cu bob rotund normal) si reusita este garantata.

Pregatiti-va tot ce este necesar (vezi poza 1) fiindca saptamana asta avem sushi in meniu!

2 cani orez japonez cu bob rotund pentru sushi (400 gr)
2 cani apa

Dressing

6 linguri otet de orez
3 linguri rase zahar
1 lingurita cu varf sare

  1. Masurati orezul si apa cu aceeasi cana: 2 cani orez, 2 cani apa. Deci proportia pentru preparearea acestui orez este 1:1.
  2. Se pune orezul intr-o strecuratoare si se spala bine sub jet de apa rece, pana apa care curge de pe el e curata. Se lasa orezul la scurs.
  3. In acest timp se incinge cuptorul la 200C.
  4. Se pun cele 2 cani de apa intr-o oala si se aduce la fierbere. Cand clocoteste se adauga orezul, se amesteca usor si se mai lasa pe foc 1 minut pentru ca apa sa revina la punctul de fierbere.
  5. Se acopera oala cu folie de aluminiu, avand grija sa o sigilati bine, astfel incat aburul sa nu iasa afara.
  6. Dati oala sigilata la cuptor pentru 20 minute.
  7. Scoateti oala si lasati-o sa stea 30 minute, fara sa ridicati folia. Pentru siguranta eu am pus si un prosop deasupra si apoi capacul oalei.
  8. Cat sta orezul in abur, puneti ingredientele pentru dressing intr-o craticioara, la foc mic, si amestecati pana zaharul este dizolvat complet. Nu trebuie sa fierbeti amestecul, doar sa topiti sarea si zaharul. Lasati sa se raceasca.
  9. Ridicati folia de pe orez si rasturnati-l intr-un alt vas. Turnati dressingul peste el si amestecati cu o paleta, cu miscari de intoarcere pentru a nu sfarama orezul. Operatiunea asta mie imi pare mai usoara de facu cu mainile: amestec usor cu degetele prin el si astfel sunt sigura ca orezul nu se sfarama. Cat timp amestecati uscati orezul cu un uscator de par, va ajuta la evaporarea mai rapida a umezelii si va da luciu boabelor de orez. Am uscat cam 3 minute.
  10. Umeziti un prosop cu apa calduta, stoarceti-l bine si acoperiti orezul. Lasati-l asa acoperit sa se raceasca complet.
  11. Orezul se poate pastra cateva ore acoperit cu prosopul, la temperatura camerei. Este bine sa-l folositi in ziua in care l-ati preparat. Nu se pastreaza la frigider, fiindca se intareste.
Ingredinte pentru sushi

Ingredinte pentru sushi

Orezul facut la cuptor

Orezul facut la cuptor

Orezul cu dressing

Orezul cu dressing

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 20 Februarie 2012 11:27  

nu am inteles intrebarea. eu am folosit orezul din poza si nu s-a sfaramat.
 

Roxana  acum 10 ani - 20 Februarie 2012 14:39  

Cand terminam de spalat orezul, bobul de orez nu mai ramanea intreg, se spargea in mai multe bucatele ....deci si fiert tot nu ajungea sa fie bob intreg ...din cauza asta am zis k poate era si orezul de vina ..... :(
 

lidia  acum 10 ani - 2 Iunie 2012 18:25  

inebunesc dupa suchi...
 

Sorin  acum 8 ani - 14 Decembrie 2013 21:03  

Multumesc. Mi-am facut copiii fericiti. Sunt morti dupa Sushi. Super tare metoda. Mi-a iesit din prima. :)
 

Adreea  acum 7 ani - 7 Ianuarie 2015 20:05  

Uscator de par!?! In restaurante cum il usuca, oare, ca io nu am vazut uscatoare de par la ei in bucatarie :-?
 

Ioana  acum 7 ani - 7 Ianuarie 2015 20:53  

cel mai probabil folosesc un ventilator.
 

Mada  acum 7 ani - 9 Februarie 2015 15:42  

As dori sa stiu unde anume gasesc in Cluj (sau chiar Zalau) orez pt sushi, otet de orez, foi nori etc. Stiu ca la Lidl erau, insa doar o data la cateva luni, cand e saptamana asiatica.
Va multumesc anticipat.
 

Ioana  acum 7 ani - 9 Februarie 2015 15:45  

la Cluj gasesti la Cora, dar si la alte supermarketuri (metro, carrefour).
 

Ion  acum 7 ani - 24 Aprilie 2015 01:52  

Cind bagam orezul in cuptor,la ce temperatura ati obtinut rezultatul perfect la 150C sau 200C?
Daca vrem sa reducem timpul de gatire adic mai putin de 20 minute se poate de marit temperatura si de tinut mai putin timp,ati incercat cineva,iese rezultat bun?
Va multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Aprilie 2015 08:45  

eu nu am incercat cu temperatura mai mare. temperatura mai mica ar fi benefica dar dureaza mai mult. chiar o sa incerc data viitoare la temp. mai mica sa vad cat timp e necesar. as zice ca 10-15 minute in plus... vom vedea
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...