Cum coacem si curatam ardeii

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum coacem si curatam ardeii
Pinterest

Metode de coacere si curatare a ardeilor.

Cand alegeti ardei pentu copt este important sa va uitati la forma, sa-i alegeti astfel incat sa nu fie foarte deformati (ardeii grasi sa nu aiba multe adancituri; cei kapia sa fie drepti si fara multe adancituri) pentru a avea un contact unifom cu plita. Astfel coaja lor se va rumeni peste tot si vor fi mult mai usor de curatat.

Cum se coc ardeii pe plita (pusa pe aragaz sau afara, pe foc de lemne)

  • ardeii spalati se pun pe plita incinsa bine de tot si se intorc pe masura ce se innegreste coaja; eu folosesc aceasta metoda doar tomana, in curte la bunica-mea (vezi aici poze cu ardeii copti pe plita). Ardeii copti pe foc cu lemne prefer sa-i congelez, ca sa am iarna ardei cu aroma de fum. Din ei mai fac si aceasta pasta de ardei deosebita. Nu coc niciodata ardei pe plita in casa, fiindca se face prea mult fum.

Asadar, in casa, prefer intotdeauna sa coc ardeii in cuptor. Se va simti doar putin miros de ardei copti, dar nu se face fum. Din cele doua metode, o prefer pe cea sub grill, fiindca textura si gustul e mai apropiat de cel al ardeilor copti pe plita.

Cum se coc ardeii in cuptor, folosind grill-ul

  • se aseaza ardeii in tava cuptorului la distanta unii de altii (puteti pune folie de aluminiu sub ei daca vreti sa nu curatati tava; nu folositi insa hartie de copt, se va arde).
  • se introduce tava sub grillul cuptorului pornit pe maxim; tava se aseaza pe primul nivel de sus, dar sa aveti cam 10 cm distanta fata de sursa de caldura;
  • lasati sa se coaca pana coaja se inegreste bine de tot, apoi intoarceti ardeii sa se rumeneasca si pe restul partilor (ardeii grasi ii intorc pe cele 4 parti daca stau, cei kapia doar pe doua parti); dureaza destul de putin sa se rumeneasca deci fiti cu ochii pe ei; timpul exact depinde de temperatura grillului vostru (de exemplu la 250C dureaza cam 3 minute / parte; la 200C dureaza cam 5 minute / parte);

Cum se coc ardeii in cuptorul clasic:

  • asezam ardeii in tava aragazului (cu hartie de copt daca vreti sa curatati tava mai usor)
  • ii lasati la copt in cuptor pentru 45 minute la temperatura maxima, aprox 250C
  • cam la 10-15 minute ii intoarceti ca sa se arda pe toate partile

Diferente intre cele 3 tipuri de coacere:

  • cei mai buni sunt ardeii copti pe plita pe lemne; gustul lor de fum este de neegalat prin celelalte metode; coaja se parleste bine, dar pulpa ramane ferma dupa curatare si isi pastreaza forma.
  • urmeaza ardeii copti pe plita pe aragaz; au gust de afumat, de la partile arse care vin in contact cu plita; si pulpa lor ramane ferma dupa curatare
  • ardeii copti in cuptor sub grill sunt destul de apropiati de cei copti pe plita; capata gust de afumat de la coaja parlita sub grill; pulpa lor insa e usor mai moale decat cea a ardeilor copti pe plita; nu se face fum in casa
  • ardeii copti in cuptorul clasic au doar usor gust de afumat; pulpa lor se inmoaie cel mai tare, dar in unele retete acest lucru poate fi un avantaj; nu se face fum; dureaza cel mai mult sa se coaca

Cum curatam ardeii copti:

  • ardeii copti ii scoateti intr-un vas adanc si ii presarati cu sare
  • acoperiti vasul cu o folie sau un capac si ii lasati sa "transpire" pentru 10-15 minute; in acest fel coaja se va curata mult mai usor; in plus se vor racori astfel incat sa-i manevrati fara probleme
  • apoi curatati ardeiul de coaja innegrita; daca i-ati ales uniformi si s-au rumenit peste tot, coaja va veni foarte usor jos; in zonele care nu s-au rumenit va trebui sa insistati putin
  • trageti apoi usor de codita si cotorul cu mare parte din seminte va iesi foarte usor; daca au ramas seminte in interior, asezati un bol cu apa langa voi si luati semintele inmuindu-va frecvent mana in apa
  • cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unui bol ca sa colectati sucul pe care-l lasa
Cum coacem si curatam ardeii - Ardeii in tava

1. Ardeii in tava

Cum coacem si curatam ardeii - S-au rumenit pe prima parte, ii intoarcem....

2. S-au rumenit pe prima parte, ii intoarcem....

Cum coacem si curatam ardeii - s-au rumenit si pe a doua parte

3. s-au rumenit si pe a doua parte

Cum coacem si curatam ardeii - Adrei grasi sub grill

4. Adrei grasi sub grill

Cum coacem si curatam ardeii - Ardei kapia in bol cu sare

5. Ardei kapia in bol cu sare

Cum coacem si curatam ardeii - Ardei grasi in bol cu sare

6. Ardei grasi in bol cu sare


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 55)  

 
loading...

 

 

jeny  acum 8 ani - 24 Februarie 2009 04:39  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

o sa testez si eu modul tau de a coace si curata ardeiul,m-ai ales ca are avantajul de a coace m-ai multi ardei odata.De doi ani nu am pus ardei copt pentru iarna[2007-insarcinata ,2008mamica] si sa stii ca le simtim lipsaMultumesc ioana
 

Mariana  acum 8 ani - 24 Februarie 2009 15:40  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Eu,garantat ii prajesc pe ochiul de la aragaz!e adevarat ca-l murdaresti tare dar gustul e o minunatie!(in 2oo8 nu am pus ardei copt si parca sint fara miini si picioare!asa ceva nu se va mai intimpla!!!garantez!)mai ales ca eu puneam in cantitati industriale!!!of,of!cind mincati salata de ardei copti sa va ginditi va rog la mine!! vesel vesel imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Darvenia Darvi  acum 8 ani - 22 Mai 2009 16:36  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

eu ii fac pe ochiul de la aragaz dar pun folie de aluminiu pe aragaz si nu se murdareste aragazul ci folia vesel de curatat ii curatam asa pun ardei intr-un vas cu apa rece si sare multa si ii las vre-o 7-10 min si apoi se curata usor am sa incerc si eu metoda ta
 

lorena  acum 8 ani - 28 Iulie 2009 23:23  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Si eu coc la fel ardeii.
E foarte practic si nici nu te murdaresti de scrum ca atunci cand sunt copti direct la flacara.
 

ramisimion  acum 8 ani - 29 Iulie 2009 09:41  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

este cea mai usoara tehnica de a coace ardeiul, numai ca eu nu ii scot cotorul, imi place sa ii pun intr-un bol asa intregi. parca arata mai bine. cu noua tehnica de copt ardei si vinete adio mizerie pe aragaz.
 

Cornelia  acum 8 ani - 17 August 2009 15:18  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

se poate pune folie din aluminiu in loc de hartie de copt in tava?
 

Ioana  acum 8 ani - 18 August 2009 11:27  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

cu folie de alumniu am observat ca sucul legumelor coapte se caramelizeaza si cand incerci sa le desprinzi de pe folie aceasta fiind foarte subtire se rupe si raman bucatele de folie pe ele. daca nu ai hartie de copt mai bine nu pune nimic singurul dezavantaj la sfarsit e ca trebuie sa speli tava vesel
 

diana h  acum 8 ani - 28 August 2009 11:32  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

extraordinar! ce simplu e, si totusi nu m-am gindit pina acum.
daca ma crezi, faceam rar salata de ardei copti -desi ne place la nebunie- doar pt ca se facea multa mizerie si se curatau greu. puneam si eu sare pe ei sau ii treceam prin jet de apa sa se curete mai usor, dar questia cu "capacul pentru transpirat" e super eficace!
din aceasta vara am inceput sa coc vinete si ardei cu multa placere si putin deranj! vesel
multumesc (pentru a cita oara?!) Ioana! vesel
 

Erika  acum 8 ani - 28 August 2009 15:20  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Intradevar asa este cel mai simplu (si eu procedez la fel),doar ca pana acum nici nu m-am gandit sa pun hartie in tava ,si e o idee super vesel,asa nu mai am de lucru cu tava vesel.Si eu le las cotoroiu,defapt las ardeii intregi ,asa sunt obisnuita (mama ii facea mereu asa) si sunt gustosi asa.
 

Doina  acum 8 ani - 7 Septembrie 2009 19:49  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Uite chiar acum ma apuc de ei. Auzisem eu ca merge si in cuptor, dar nu stiam exact cum. Bravo pentru ideea cu hartia de copt, e de mare ajutor in bucatarie! Pofta buna tuturor! vesel
 

Anca S.  acum 8 ani - 21 Septembrie 2009 10:17  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Si eu ii coc in cuptor cand nu am timp, insa gustul difera intre coptul in cuptor sau pe aragaz si gratar.
Obisnuiesc la sfarsitul lunii septembrie sa culeg ardei kapia.
Nu sunt la fel de carnosi ca si ardeii grasi, insa gustul e mai bun.
Ii coc pe gratar inchis ( roca vulcanica), ii arunc de pe gratar direct intr-o punga de plastic, ii sarez cu sare groasa marina, iar intre o tura si alta de copt, tin punga inchisa.
E putina pulpa pe ei...
Curati, ii macin si apoi ii congelez in tavite pentu gheata. Cand sunt congelati, cuburile le scot si le pastrez in congelator , in pungute de plastic, apoi la nevoie arunc cate-un cubulet in mancare.
La fel pastrez si patrunjelul verde si frunzele +tulpina de telina.
Vinetele le coc in cuptor numai daca sunt pentru vinete umplute.
Le ung intai cu ulei pe coaja, ca sa nu crape la copt.
Daca sunt pentru salata, fie pe aragaz la flacara, fie pe gratar le coc, pt ca mama zice ca asa nu se innegreste pulpa ( oxideaza).
Eh... sfaturile mamei....vesel)
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Septembrie 2009 10:22  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

buna idee cu congelarea sub forma de cubulete a ardeilor! sunt simplu de folosit cand ai nevoie iarna.
 

vio  acum 8 ani - 26 Septembrie 2009 14:09  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

suntetti brave gospodine eu nu stiu de unde sa incep sio cum sa fac vesel
 

Anca.S  acum 8 ani - 3 Octombrie 2009 08:19  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Toate se invata, Vio...
Poquito a poco....
Aici Ioana detaliaza fiecare reteta.
In caz ca ai nelamuriri, intrebi si raspunsul ei vine promt.
Eu am inceput fara sa am habar....am dat rateuri nenumarate, insa cu timpul am invatat trucuri care ma ajuta sa gatesc gustos.
Deunazi am citit un sfat al Ioanei referitor la descongelarea pestelui in lapte.
I-am facut fiicei mele merluciu descongelat in lapte de vacuta, gustul carnii e deosebit de bun, atat de bun incat fiica mea m-a intrebat daca am fost in port sa cumpar peste proaspat.
Important e sa vrei sa mananci bine ca sa inveti sa gatesti bine.
Cu cat mai natural, cu atat mai gustos.
Rabdare si succes.
 

carmen  acum 8 ani - 29 Octombrie 2009 21:21  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

si eu coc vinetele si ardeii pe plita la aragaz sau pe gratar in curte.o prietena a copt in cuptor vinete si era nemultumita ca nu mai reusea sa il curete pt ca se afumase prea tare.a reusit pana la urma cu produsele specifice.
 

gabrielle  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2010 01:30  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

pe ardei eu pun si ulei , dupa ii bag la cuptor...............
 

MIHAELA   acum 7 ani - 3 Iulie 2010 10:28  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

EU AM O ALTA VARIANTA ,CARE ESTE MAI RAPIDA SI GUSTOASA .INTR-UN CEAUN DE TUCI PUN PUTIN ULEI SI LAS LA INCINS APOI ASEZ ARDEII GRASI ,IN PREALABIL STERSI DE APA ,IN CEAUN SI ACOPAR CU UN CAPAC .SE INTORC PE TOATE FETELE ,IN CCA 1-2 MIN .APOI II SCOT INTR-UN VAS CARE ARE CAPAC ,CU PUTINA SARE PE EI ,SI II LAS LA TRANSPIRAT .DUPA CE S-AU RACIT SE CURATA FOARTE USOR SI RAMINE SI SOSUL DIN EI .
 

luciana  acum 7 ani - 12 August 2010 15:29  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

aveti grija cand coaceti ardeii si vinetele pe aragaz deoarece se pateaza hota,a mea este maronie si nu am putut sa o mai curat cu nimic
 

Eu  acum 7 ani - 6 Septembrie 2010 09:25  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Cum am tot auzit de coacerea vinetelor si ardeilor in cuptor, in loc de pe flacara, am incercat si io - am pus exact 27 de borcane de zacusca acu' la sfarsit de saptamana. Am copt si vinetele si gogosarii si ardeii in cuptor.

De cur atat, se curata dupa parerea mea comparabil cu aia facuti pe flacara. Da' gustul difera ca de la cer la pamant.

Cu folie de aluminiu pe aragaz,nu se face mizerie. In cuptor nu mai coc vinete si ardei cat traiesc. Nu au nici pe departe gustul la fel de bun ca cei facuti pe flacara sau pe jar (adica la gratar).

Si drept e, cum mai zicea cineva mai sus: vinete mai urate si mai verzi/negre decat in cuptor nu mi-au iesit niciodata. Noroc ca in zacusca nu se vede.
 

mamiana_54  acum 7 ani - 29 Septembrie 2010 18:54  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

eu ardeii capia ii coc pe o plita afara in gradina apoi ii pun intr0 galeata cu apa sa se moaie si dupa cateva minute ii curat de pielita
apoi ii pun cand se racesc in caserole de plastic sau pungi cu cate o canuta de suc sii pun la congelator.la folosire se decongeleaza si se adauga ce trebuie pt salata un pic de zahar,un pic de sare si otet dupa gust
 

Alex  acum 6 ani - 7 Iulie 2011 12:23  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Eu coc ardeii pe gratarul cu apa pe aragaz.In felul acesta nu miros a fum si se coc si foarte repede.
 

flory  acum 6 ani - 5 Septembrie 2011 10:47  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

eu de obicei coc ardeii capia pe gratarul din curte,cu carbuni exact ca si cand as face carne pe gratar.cand ii iau dupa gratar ii pun intr-o cratita cu capac si ii tin acolo cam 15-20 min apoi ii curat deasupra unui castron sa pastrez zeama.pun in pungute cu tot cu cotoare si seminte cam 6-8 ardei si ii bag la congelator.zeama lor o pun in pungute pt gheata si o congelez.cand am pofta sa mananc ardei copti iau o punguta de la congelator o pun intr-un bol de sticla sau plastic termorezistent cu 1 sau 2 cubulete de zeama congelata si ii bag la cuptorul cu microunde,asa se si dezgheata se si incalzesc ,apoi pun un pic de sare si o lingura de otet sau un catel de usturoi zdrobit si gata. pofta buna!
 

Ioana  acum 6 ani - 5 Septembrie 2011 11:29  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

ai dreptate, asta e idealul. dar cei fara curte sau timp sa iasa la gratar au o alternativa destul de buna. anul trecut si eu am iesit la gratar si i-am copt pe carbuni dar anul asta sigur nu mai am timp de asa ceva.
 

lili  acum 6 ani - 12 Septembrie 2011 10:39  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

si eu am incercat aceasta metoda,de ai coace in cuptor,numai ca i-am pus la copt dupa ce i-am curatat ca pentru umplut.asa am scapat de chinul de a curata semintele dupa ce sunt copti.trebuiesc curatati doar de coaja.e mai rapid,mai putin migalos si in plus,cand incep sa se coaca nu mai conteazacat de drepti sunt.va poop,si spor la treaba.
 

ing.  acum 6 ani - 18 Septembrie 2011 16:30  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

-- Am sacrificat o tigaie teflon cu diam. mare( de caliatate ,) , am pus sare mare ,apoi legumele(gog.ardei ,samd) si ,capac original . Coacerea iese ''perfect''si gustos ![ un 'transport ',dureza vre o 45 min. !]
 

carmen  acum 6 ani - 22 Octombrie 2011 08:55  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

am sa incer si eu metoda la cuptor dupa va scriu...
 

cristi k.  acum 6 ani - 27 Octombrie 2011 01:46  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

o tehnica folosita in Portugalia,este sa pui ardeii intr-o punga de plastic,dupa ce i-ai copt si sa umfli cu aer,rasucind gura sa ramana ca un balon. trebe lasati 10 minute si se vor curata foarte usor! pofta buna! vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 27 Octombrie 2011 12:18  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

merci de sugestie!
 

alfi  acum 6 ani - 28 Noiembrie 2011 17:41  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

dar a testat cineva de aicea chestia cu punga? vesel
merge chestia ...sau e numa asa de dragul comentariului? vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 28 Noiembrie 2011 17:56  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

functioneaza, ideea e sa stea ardeii in aburul si atunci se decojesc mai usor.
 

Anca  acum 5 ani - 26 Martie 2012 16:44  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Ioana sa stii ca eu mananc din ardeii care au fost pusi dupa reteta ta.
Ardeii coptii, nu stiu daca mai tii minte ,ti-am cerut reteta prin toamna si sau pastrat f bine.
Parca sunt copti acuma!
 

mihaela  acum 5 ani - 13 August 2012 23:24  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

anul asta incerc ardeii copti in cuptor. acum doi ani i-am facut afara la gratar. eu vinetele le fac mereu in cuptor. eu asa le curat fff usor. mie una nu-mi place gustul vinetelor facuti la gratar. si se curata mai greu si pot sa ramana bucatele mici de coaja arsa (daca nu esti atent. e mai migalos...parerea mea) vesel asa ca ptr fam mea cuptorul e optiunea cea mai buna. de abia astept sa-i pun. multumesc ptr idei, mai ales cea cu sarea si transpiratul.
 

cornelia  acum 5 ani - 5 Octombrie 2012 23:30  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Buna Ioana!
Am incercat sa coc in cuptor gogosari. s-au facut foarte bine in partea de sus si in cea de jos( adica in partea cu codita si pe cea opusa ei), pe lateral insa, desi pulpa s-a inmuiat nu prea s-a putut curata bine de pielita.
Ce este de facut?
Stiu ca pentru ceasta ar trebui sa ii asez ca "pneurile in rastel" dar nu reusesc.
Multumesc pentru atentie si pentru tot ceea ce faci pentru noi toti!
O zi buna tie si tuturor celor care citesc ceea ce postezi!
 

mari  acum 5 ani - 23 Noiembrie 2012 14:39  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

vesel eu ii introduc putin in apa rece , pe rand, si se curata f bine, chiar si partile ce nu s-au copt atat de bine
 

Mihail Ion  acum 4 ani - 16 Iulie 2013 10:09  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Sunt un mare amator de ardei copti si ca atare am fost preocupat de procedura coacerii. Cele mai bune rezultate le-am obtinut in tigaia "dubleta" cu 2 linguri de ulei similar cu ce spunea cineva mai sus cu tuciul de fonta. Insa cei mai buni ardei copti i-am obtinut cu urmatoarea metoda (destul de tehnica si de laborioasa): pe o oala sau craticioara ceva mai inalta, se pune ardeiul si se "arde" cu lampa cu gaz pana se innegreste. Avantajul cunsta in aceea ca flacara puternica intra in toate cutele. Multa atentie la manevrarea arzatorului. Apoi ardeii se curata de negreala cu dosul cutitului in jet de apa. Se obtine astfel un ardei CRUD dar fara pielita. Se pun apoi la cuptorul cu microunde pentru coacere. Va garantez ca ardei mai carnosi si mai fermi in forma nu veti obtine prin alte metode. Imi place sa afirm ca eu sunt descoperitorul acestei metode. Procedura dureaza ceva timp deoarece se proceseaza fiecare ardei in parte dar, rezultatul merita. INCERCATI. vesel
 

Daniela  acum 4 ani - 21 August 2013 14:53  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

nu faceam ardei copti ca mi-era groaza de fumul din bucatarie si caldura degajata de plita...am incercat la cuptor si au iesit bestial, nici o diferenta la gust


multumesc.multumesc.multumescvesel
 

bratu ioana mihaela  acum 4 ani - 26 August 2013 10:17  

Re: Cum coapot coace vinete,ardei in cuptor electric?cem si curatam ardeii

buna ziua!! pot coace vinete si ardei in cuptor electric? trist
 

Consuela  acum 4 ani - 3 Septembrie 2013 10:15  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Ardeii copti se pot pune dupa coacere, pentru a se coji mai repede, intr-o punga de plastic.

In cuptorul electric vinetele nu se coc prea bine, adica se coc dar nu mai au gust de vinete coapte. Ardeii se coc ceva mai bine, dar tot pe flacara se coc mai "cu gust".

Daca ii treceti prin jet de apa se spala o mare parte din gust. Incercati sa evitati "spalarea" ardeilor.
 

Laura  acum un an - 10 Septembrie 2016 18:56  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Poate intreb o prostie ?. Vreau sa i coc sub gril. Cum fac, pornesc intai cuptorul pana ajunge la 250 de grade si apoi pornesc grilul?
Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 11 Septembrie 2016 11:04  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Laura, poti porni direct grill-ul, dar si mie imi place sa preincalzesc cuptorul inainte ca sa am caldura si de jur imprejur si apoi sa pornesc grill-ul.
 

bartales roxana  acum un an - 14 Septembrie 2016 20:40  

Re: Cum coacem si curatam ardeii

Buna seara
Sa ti dea Dumnezeu sanatate pt sfaturile tale ajunsesem sa evit sa coc ardei mi au iesit perfect copti la cuptor
Ms mult
Roxana
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus