Cum coacem si curatam ardeii

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum coacem si curatam ardeii

Metode de coacere si curatare a ardeilor.

Cand alegeti ardei pentu copt este important sa va uitati la forma, sa-i alegeti astfel incat sa nu fie foarte deformati (ardeii grasi sa nu aiba multe adancituri; cei kapia sa fie drepti si fara multe adancituri) pentru a avea un contact unifom cu plita. Astfel coaja lor se va rumeni peste tot si vor fi mult mai usor de curatat.

Cum se coc ardeii pe plita (pusa pe aragaz sau afara, pe foc de lemne)

  • ardeii spalati se pun pe plita incinsa bine de tot si se intorc pe masura ce se innegreste coaja; eu folosesc aceasta metoda doar tomana, in curte la bunica-mea (vezi aici poze cu ardeii copti pe plita). Ardeii copti pe foc cu lemne prefer sa-i congelez, ca sa am iarna ardei cu aroma de fum. Din ei mai fac si aceasta pasta de ardei deosebita. Nu coc niciodata ardei pe plita in casa, fiindca se face prea mult fum.

Asadar, in casa, prefer intotdeauna sa coc ardeii in cuptor. Se va simti doar putin miros de ardei copti, dar nu se face fum. Din cele doua metode, o prefer pe cea sub grill, fiindca textura si gustul e mai apropiat de cel al ardeilor copti pe plita.

Cum se coc ardeii in cuptor, folosind grill-ul

  • se aseaza ardeii in tava cuptorului la distanta unii de altii (puteti pune folie de aluminiu sub ei daca vreti sa nu curatati tava; nu folositi insa hartie de copt, se va arde).
  • se introduce tava sub grillul cuptorului pornit pe maxim; tava se aseaza pe primul nivel de sus, dar sa aveti cam 10 cm distanta fata de sursa de caldura;
  • lasati sa se coaca pana coaja se inegreste bine de tot, apoi intoarceti ardeii sa se rumeneasca si pe restul partilor (ardeii grasi ii intorc pe cele 4 parti daca stau, cei kapia doar pe doua parti); dureaza destul de putin sa se rumeneasca deci fiti cu ochii pe ei; timpul exact depinde de temperatura grillului vostru (de exemplu la 250C dureaza cam 3 minute / parte; la 200C dureaza cam 5 minute / parte);

Cum se coc ardeii in cuptorul clasic:

  • asezam ardeii in tava aragazului (cu hartie de copt daca vreti sa curatati tava mai usor)
  • ii lasati la copt in cuptor pentru 45 minute la temperatura maxima, aprox 250C
  • cam la 10-15 minute ii intoarceti ca sa se arda pe toate partile

Diferente intre cele 3 tipuri de coacere:

  • cei mai buni sunt ardeii copti pe plita pe lemne; gustul lor de fum este de neegalat prin celelalte metode; coaja se parleste bine, dar pulpa ramane ferma dupa curatare si isi pastreaza forma.
  • urmeaza ardeii copti pe plita pe aragaz; au gust de afumat, de la partile arse care vin in contact cu plita; si pulpa lor ramane ferma dupa curatare
  • ardeii copti in cuptor sub grill sunt destul de apropiati de cei copti pe plita; capata gust de afumat de la coaja parlita sub grill; pulpa lor insa e usor mai moale decat cea a ardeilor copti pe plita; nu se face fum in casa
  • ardeii copti in cuptorul clasic au doar usor gust de afumat; pulpa lor se inmoaie cel mai tare, dar in unele retete acest lucru poate fi un avantaj; nu se face fum; dureaza cel mai mult sa se coaca

Cum curatam ardeii copti:

  • ardeii copti ii scoateti intr-un vas adanc si ii presarati cu sare
  • acoperiti vasul cu o folie sau un capac si ii lasati sa "transpire" pentru 10-15 minute; in acest fel coaja se va curata mult mai usor; in plus se vor racori astfel incat sa-i manevrati fara probleme
  • apoi curatati ardeiul de coaja innegrita; daca i-ati ales uniformi si s-au rumenit peste tot, coaja va veni foarte usor jos; in zonele care nu s-au rumenit va trebui sa insistati putin
  • trageti apoi usor de codita si cotorul cu mare parte din seminte va iesi foarte usor; daca au ramas seminte in interior, asezati un bol cu apa¬† langa voi si luati semintele inmuindu-va frecvent mana in apa
  • cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unui bol ca sa colectati sucul pe care-l lasa
Ardeii in tava

Ardeii in tava

S-au rumenit pe prima parte, ii intoarcem....

S-au rumenit pe prima parte, ii intoarcem....

s-au rumenit si pe a doua parte

s-au rumenit si pe a doua parte

Adrei grasi sub grill

Adrei grasi sub grill

Ardei kapia in bol cu sare

Ardei kapia in bol cu sare

Ardei grasi in bol cu sare

Ardei grasi in bol cu sare

Comentarii (41)

 

Ultimele comentarii

mihaela  acum 11 ani - 13 August 2012 23:24  

anul asta incerc ardeii copti in cuptor. acum doi ani i-am facut afara la gratar. eu vinetele le fac mereu in cuptor. eu asa le curat fff usor. mie una nu-mi place gustul vinetelor facuti la gratar. si se curata mai greu si pot sa ramana bucatele mici de coaja arsa (daca nu esti atent. e mai migalos...parerea mea) :p asa ca ptr fam mea cuptorul e optiunea cea mai buna. de abia astept sa-i pun. multumesc ptr idei, mai ales cea cu sarea si transpiratul.
 

cornelia  acum 11 ani - 5 Octombrie 2012 23:30  

Buna Ioana!
Am incercat sa coc in cuptor gogosari. s-au facut foarte bine in partea de sus si in cea de jos( adica in partea cu codita si pe cea opusa ei), pe lateral insa, desi pulpa s-a inmuiat nu prea s-a putut curata bine de pielita.
Ce este de facut?
Stiu ca pentru ceasta ar trebui sa ii asez ca "pneurile in rastel" dar nu reusesc.
Multumesc pentru atentie si pentru tot ceea ce faci pentru noi toti!
O zi buna tie si tuturor celor care citesc ceea ce postezi!
 

mari  acum 11 ani - 23 Noiembrie 2012 14:39  

;) eu ii introduc putin in apa rece , pe rand, si se curata f bine, chiar si partile ce nu s-au copt atat de bine
 

Mihail  acum 10 ani - 16 Iulie 2013 10:09  

Sunt un mare amator de ardei copti si ca atare am fost preocupat de procedura coacerii. Cele mai bune rezultate le-am obtinut in tigaia "dubleta" cu 2 linguri de ulei similar cu ce spunea cineva mai sus cu tuciul de fonta. Insa cei mai buni ardei copti i-am obtinut cu urmatoarea metoda (destul de tehnica si de laborioasa): pe o oala sau craticioara ceva mai inalta, se pune ardeiul si se "arde" cu lampa cu gaz pana se innegreste. Avantajul cunsta in aceea ca flacara puternica intra in toate cutele. Multa atentie la manevrarea arzatorului. Apoi ardeii se curata de negreala cu dosul cutitului in jet de apa. Se obtine astfel un ardei CRUD dar fara pielita. Se pun apoi la cuptorul cu microunde pentru coacere. Va garantez ca ardei mai carnosi si mai fermi in forma nu veti obtine prin alte metode. Imi place sa afirm ca eu sunt descoperitorul acestei metode. Procedura dureaza ceva timp deoarece se proceseaza fiecare ardei in parte dar, rezultatul merita. INCERCATI. ;)
 

Daniela  acum 10 ani - 21 August 2013 14:53  

nu faceam ardei copti ca mi-era groaza de fumul din bucatarie si caldura degajata de plita...am incercat la cuptor si au iesit bestial, nici o diferenta la gust


multumesc.multumesc.multumesc:)
 

bratu ioana mihaela  acum 10 ani - 26 August 2013 10:17  

buna ziua!! pot coace vinete si ardei in cuptor electric? :(
 

Consuela  acum 10 ani - 3 Septembrie 2013 10:15  

Ardeii copti se pot pune dupa coacere, pentru a se coji mai repede, intr-o punga de plastic.

In cuptorul electric vinetele nu se coc prea bine, adica se coc dar nu mai au gust de vinete coapte. Ardeii se coc ceva mai bine, dar tot pe flacara se coc mai "cu gust".

Daca ii treceti prin jet de apa se spala o mare parte din gust. Incercati sa evitati "spalarea" ardeilor.
 

Laura  acum 7 ani - 10 Septembrie 2016 18:56  

Poate intreb o prostie ?. Vreau sa i coc sub gril. Cum fac, pornesc intai cuptorul pana ajunge la 250 de grade si apoi pornesc grilul?
Multumesc!
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Septembrie 2016 11:04  

Laura, poti porni direct grill-ul, dar si mie imi place sa preincalzesc cuptorul inainte ca sa am caldura si de jur imprejur si apoi sa pornesc grill-ul.
 

bartales roxana  acum 7 ani - 14 Septembrie 2016 20:40  

Buna seara
Sa ti dea Dumnezeu sanatate pt sfaturile tale ajunsesem sa evit sa coc ardei mi au iesit perfect copti la cuptor
Ms mult
Roxana
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...