Cum prajesc carnatii afumati

Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Cum prajesc carnatii afumati

Aceasta e tehnica mea de prajire a carnatilor traditionali afumati. Nu crapa si nu stropesc plita. Tehnica e foarte simpla: prima data ii fierb in putina apa ca sa se faca pana in centru si sa-si lase grasimea, apoi ii las sa se rumeneasca in propria grasime.

Daca doriti sa-i faceti la cuptor, folositi reteta de costite la cuptor, doar ii asezati in tava printre costite.

Ingrediente

1 fir carnati de casa afumati
putin ulei (sau untura; optional)

  1. Se taie carnatul bucati cat doriti de lungi. Eu ii tai mai scurti, cam la 4 cm, sa poata fi mancati din 2 imbucaturi.
  2. Se aseaza carnatii intr-o cratita/tuci astfel incat sa fie pe un singur strat, mai bine un pic inghesuiti decat rasfirati. Alegeti asadar o cratita care sa-i cuprinda cat mai bine.
  3. Turnati apa de doua degete (cam 1/2 cana am pus eu in tuci) si aduceti la fierbere. Dati focul la mediu spre mic si lasati sa fiarba cu capacul usor intredeschis. Amestecati de cateva ori in acest timp. Carnatii vor fierbe in jur de 20 minute si isi vor lasa grasimea in apa.
  4. Cand auziti ca incepe sa sfaraie in oala e semn ca apa s-a evaporat si in oala a ramas doar grasimea lasata de carnati. Verificati grasimea, daca e foarte putina (depinde de cat de grasi sunt carnatii) puteti completa cu 1 lingura de ulei (sau untura).
  5. Puneti capacul pe oala si lasati carnatii sa se prajeasca pana se rumenesc frumos, amestecand de vreo 2 ori in acest timp ca sa se faca pe toate partile (dureaza cam 10 minute).
  6. Carnatii sunt buni imediat sau reincalziti. Se servesc cu muratura (castraveti, ardei umpluti cu varza) si piure de cartofi sau doar cu mustar si paine taraneasca.

Carnatii bucati

Carnatii bucati

In oala cu apa

In oala cu apa

Fierb deja de 15 minute, isi lasa grasimea

Fierb deja de 15 minute, isi lasa grasimea

Incep sa se rumeneasca (ajut cu putina untura, ei au lasa prea putina)

Incep sa se rumeneasca (ajut cu putina untura, ei au lasa prea putina)

Amestecam in ei sa se rumeneasca uniform

Amestecam in ei sa se rumeneasca uniform

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2016 10:22  

da, asa nu-mi place plita stropita. cum ai zis, cel mai fain se fac la cuptor ca si costitele, dar cand nu avem acces la cuptor, se poate folosi metoda asta.
 

Laura  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2016 17:40  

Cum le nimeresti tu! Acu stateam cu carnatii in bucatarie si nu ma incumetam sa i prajesc gandindu ma ca aseara am spalat plita... Merci de pont!
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Ianuarie 2016 09:31  

io mai nimeresc si eu :) sper ca plita e inca curata
 

Laura  acum 6 ani - 7 Ianuarie 2016 11:08  

Sa stii ca da.... Cativa stropi acolo doar :)
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Ianuarie 2016 11:29  

da, cativa scapa cand trebuie deschis capacul sa vezi cata grasime au lasat.
 

cristina  acum 6 ani - 7 Ianuarie 2016 19:09  

as spåla plita de 10 ori pe zi...numai sa am carnati de caså afumati. Carnati am facut pt. prima data anul asta si au fost f. reusiti, dar mi-as fi dorit afumati. Oare cum as putea improviza o afumatoare, avand in vedere ca stau la bloc? Eu sunt crescuta la bloc, deci nu am idee cum aratå, dar l-as pune pe sot sa imi construiascå una
 

Ruxandra  acum 6 ani - 11 Ianuarie 2016 23:26  

Puteti incerca sa inlocuiti apa cu vin rosu. :)
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Ianuarie 2016 09:31  

cu vin sau zeama de varza am auzit... inca n-am incercat nici una din aceste variante
 

Tudor  acum 3 ani - 30 Decembrie 2018 22:30  

Acasa le spunem fierto-prajiti :)

Dar mai este o chestie, daca sunteti siguri ca nu sunt sarati, ii puteti fierbe in moare de varza !
 

Ioana  acum 3 ani - 2 Ianuarie 2019 11:52  

exact, practic sunt inabusiti inainte sa se prajeasca. asa am observat ca nu se usca si nu crapa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...