Paine taraneasca

Categorii: Retete aluaturi, Retete de post, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple

 

Paine taraneasca
Pinterest

Cea mai simpla paine facuta in casa. E fara framantare, fara formare si cu timp efectiv de lucru sub 5 minute.

Ingrediente
Paine taraneasca

250 gr faina alba (BL55)
250 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 gr drojdie uscata (cca 1 lingurita rasa)
putin unt sau ulei pentru uns tava

Preparare
Paine taraneasca

  1. Drojdia se dizolva in 50 ml apa si se lasa la loc cald 10 minute. Trebuie sa faca putina spuma deasupra daca drojdia e activa.
  2. Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si zaharul. Se face o gaura in mijloc. Se toarna in gaura drojdia si restul de apa.
  3. Se amesteca in centru cu mana, tragand cate putina faina in apa, pana cand toata faina e incorporata. Va rezulta un aluat foarte moale. Continuati sa amestecati concentric timp de 1 minut.
  4. Introduceti bolul intr-o punga de plastic si lasati aluatul sa creasca la loc caldut (langa o sursa de caldura, sa fie undeva intre 25-30C) timp de 2 ore.
  5. Ungeti o tava mai mica de chec (cca 20 cm lungime) cu unt sau ulei.
  6. Treceti cu mana pe marginea aluatului crescut si desfaceti-l de pe marginea vasului. Aluatul va colapsa, dar e ok asa. Nu-l amestecati/framantati, doar il desfaceti de pe margine.
  7. Turnati aluatul din vas direct in tava. Introduceti tava in punga de plastic si lasati aluatul sa mai creasca 30-40 minute, la loc caldut.
  8. In acest timp incingeti cuptorul la 220C. Coaceti painea timp de 10 minute, apoi coborati temperatura la 190C si mai coaceti 20 minute.
  9. Scoateti painea din tava si lasati-o sa se racoreasca apoi se poate felia.
 
Paine taraneasca - Aluatul

1. Aluatul

Paine taraneasca - Aluatul crescut 2 ore

2. Aluatul crescut 2 ore

Paine taraneasca - Aluatul desprins de pe margine

3. Aluatul desprins de pe margine

Paine taraneasca - Aluatul in tava

4. Aluatul in tava

Paine taraneasca - Aluatul crescut in tava

5. Aluatul crescut in tava

Paine taraneasca - Miezul

6. Miezul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 
loading...

Paine indiana cu menta

11 Ianuarie 2017

Paine indiana cu menta

Tigelle

30 Noiembrie 2016

Tigelle

Paine toast

23 Martie 2016

Paine toast

 

 

olga  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 09:16  

Re: Paine taraneasca

Ce frumoasa e.
Ieri am facut painea cu seminte. Incep sa ma simt ca un brutar vesel

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 09:32  

Re: Paine taraneasca

vesel eh, dupa painile complexe de pana acum, asta o sa ti se para PREA usoara.
 

josephinnejose  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 10:03  

Re: Paine taraneasca

poate nu luni cand ajung, dar marti sigur o "pun" de-o paine coapta in casa imi e pofta
 

Anca  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 11:43  

Re: Paine taraneasca

Buna Ioana,

E prima data cand comentez desi iti citesc retetele de ceva timp si esti o inspiratie pentru mine! Totdeauna am gasit ceva bun de facut prin retetele tale. Am o intrebare..." tava mai mica de chec" poate fi o tava de chec potrivita pentru un chec din 3 oua?(are cam 20 cm lungime) Este singura tava de chec pe care o am in dotare...sau poate o forma rotunda de tort cam de 23 de cm diametru ar merge?
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 11:55  

Re: Paine taraneasca

tava mea e de 25 lungime x 10 cm latime.
dar vezi ca e prea mare pentru o paine din 250 gr faina. a ramas mult spatiu deasupra dupa crestere. aceasta paine iti intra si in tava de chec de 20 cm lungime.
 

Huiban Daniela  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 12:11  

Re: Paine taraneasca

acum am lasat-o si eu la crescut...dar aluatul era ff moale..adica nu se desprindea de pe maini...am respectat cantitatile..sper sa iasa ca de mult caut o retea de paine cu coaja moale si miez pufos..si asta asa pare vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 13:30  

Re: Paine taraneasca

e normal aluatul tau vesel e atat de moale incat il poti amesteca usor cu o lingura. e un pic mai gros decat un aluat de chec. de aceea cand il vei pune in tava il vei turna, sa nu incerci sa-l muti cu mana caci va curge.
singura conditie e sa fi folosit faina 550 sau 650. in niciun caz 000.

abia astept sa vad cum ti-a iesit.
 

Huiban Daniela  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:06  

Re: Paine taraneasca

nu mi-a crescut deloc....trist am folosit faina alba de la tara...nu stiu in ce tip s-ar incadra...am pus-o si in tava..intr-una rotunda de 21 cm dar nici nu s-a intins in toata tava...
sper sa gasesc o reteta de paine cu coaja subtire, reusita...ca la cate retete am incercat pana acum d epaine, nici una pe placul nostru...trist
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:11  

Re: Paine taraneasca

de la drojdie nu creste aluatul. verifica sa fie buna drojdia. daca o pui in apa si o lasi 10-15 minute trebuie sa faca spuma. asta daca nu ti-a crescut in primele doua ore... ai folosit drodie uscata?

in plus, tava rotunda de 21 cm e mult prea mare pentru o paine din 250 gr faina. trebuia sa dublezi aluatul in acest caz sau sa folosesti tava mai mica de chec. toate aceste elemente sunt importante, nu avea cum sa-ti creasca prea mult daca aluatul de abia a acoperit fundul. probabil ti-a iesit o lipie.
 

Huiban Daniela  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:19  

Re: Paine taraneasca

aaah ok..pentru prima data am folosit drojdie bio de la dm...trist
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:20  

Re: Paine taraneasca

a, si inca o idee, incearca sa schimbi faina macar o data sa vezi cum iti iese painea cu alta faina. poate din cauza ei nu va place painea. eu am testat cateva tipuri (din comert) pana m-am oprit la cea pe care o folosesc acum si am fost multumita.
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:21  

Re: Paine taraneasca

e posibil... ti s-a facut un pic de spuma cand ai dizolvat-o in cei 50 ml apa?
 

Huiban Daniela  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:25  

Re: Paine taraneasca

nu..n-a facut spuma deloc....nu se mai poate salva in niciun fel aluatul, nu?
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 14:34  

Re: Paine taraneasca

poti incerca sa amesteci inca 1 lingurita de drojdie uscata (alt plic, poate si alta marca!) sa lasi sa vezi ce se intampla...

data viitoare, daca drojdia dizolvata in putina apa calduta nu face deasupra macar putina spuma dupa ce sta la loc cald 15 minute (eu o pun fie pe caloriferul pornit, fie langa un ochi de aragaz pornit), inseamna ca nu mai e activa si nu treci mai departe.
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 15:07  

Re: Paine taraneasca

am completat faza cu spuma si in reteta ca sa fie mai clar ce trebuie sa se intample.
 

irina  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2015 11:26  

Re: Paine taraneasca

Crezi ca merge si cu faina integrala ? Adica jumatate din cantitatea de faina se poate inlocui cu faina integrala ?
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2015 11:39  

Re: Paine taraneasca

prima data fa-o cu faina alba 550 ca sa ai referinta.
apoi incepe sa inlocuiesti treptat faina alba cu cea integrala. incepe cu 50 gr integrala si 200 gr alba... apoi 70, 100... vezi cum iese fiecare si te opresti unde-ti place si gustul si textura.
 

irina  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2015 11:49  

Re: Paine taraneasca

Multumesc pentru sugestie. Asa o sa fac. Imi place ca miezul este alveolat , de aceea vreau sa incerc aceasta reteta de paine.
 

Findia Group  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2015 12:22  

Re: Paine taraneasca

Arata bine,nu am mai mancat de foarte mult timp o paine facuta in casa,chiar am sa incerc!
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2015 15:07  

Re: Paine taraneasca

Irina, sa nu sari acel minut de amestecat de al inceput. daca nu-ti face placere sa-l amesteci cu mana, merge si cu o lingura de lemn. si sa-l lasi sa creasca bine de tot in prima faza. atunci iti va iesi ca o dantela.
 

mona  acum 2 ani - 17 Ianuarie 2015 00:46  

Re: Paine taraneasca

ff usor de facut ! rezultatul e exceptional !! multumim
 

Morariu Maria  acum 2 ani - 18 Ianuarie 2015 08:18  

Re: Paine taraneasca

Îmi aminteşte de pâinea făcută de bunica. Abia aştept s-o încerc.
 

Ioana S.  acum 2 ani - 19 Ianuarie 2015 13:43  

Re: Paine taraneasca

Mulţumim pentru reţeta foarte simplă! Oare ai putea să ne spui care este făina de care eşti mulţumită? vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 19 Ianuarie 2015 13:49  

Re: Paine taraneasca

desigur, am spus de multe ori ca folosesc in majoritatea retetelor faina ungureasca BL55: [link]
 

Ioana S.  acum 2 ani - 20 Ianuarie 2015 13:35  

Re: Paine taraneasca

Mulţumesc! vesel
 

romi  acum 2 ani - 2 Februarie 2015 19:13  

Re: Paine taraneasca

Dumneavoastra hidratati acest aluat 100%. Painea o denumiti "taraneasca" desi se face "la tava"
Reteta doar aduce aminte oarecum de "ciabatta" . Sigur , poate fi o noutate dar nu cred ca a fost facuat vreodata de vre-o "tzaranca"
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Februarie 2015 19:26  

Re: Paine taraneasca

painea se numeste taraneasca fiindca textura miezului si gustul e similar cu a celei pe care o facea bunica in cuptor. ea o facea in tavi rotunde. doar coaja e mai subtire. in rest zici ca mananci paine taraneasca. nu seamana deloc cu textura ciabattei.
 

ioana  acum 2 ani - 31 August 2015 17:17  

Re: Paine taraneasca

Pot folosi si drojdie proaspata? Daca da, câta?
Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani - 31 August 2015 18:34  

Re: Paine taraneasca

foloseste aprox. 8 gr. procedezi la fel ca si cu cea uscata.
 

Diana  acum 2 ani - 29 Noiembrie 2015 22:41  

Re: Paine taraneasca

Sunt incepatoare in ale gatitului si nu am tava de chec.... am o tava de yena cam de 25 cm oval si 3 tavite de 15*12*7 cm. Pot pune aluatul impartit in cele 3 tavite (care au forma ca la tava de chec), sau in cea de yena? Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Noiembrie 2015 10:27  

Re: Paine taraneasca

Diana, in tavitele ca de chec e ok. tava de Jena e un pic cam mare pentru 1 portie de paine. poti insa creste cantitatea (dubleaza) si atunci e ok si tava Jena.
 

Elena  acum un an - 9 Ianuarie 2016 13:59  

Re: Paine taraneasca

As vrea si eu sa incerc dar cu faina 650 si ceva seminte.am o tava de chec lungime 30 inaltime 6 latime 11. Imi poti da poti sugestii legate de cantitati? multumesc
Elena
 

Ioana  acum un an - 11 Ianuarie 2016 10:44  

Re: Paine taraneasca

Elena poti sa dublezi cantitatile pentru tava ta.
 

Dana  acum 11 luni - 24 Martie 2017 18:17  

Re: Paine taraneasca

Multumesc. Mi-a iesit minunat. Prima mea incercare de paine. Am pus 50g faina integrala si 200g faina 650 . Chiar daca la inceput m-am speriat cand am vazut cat de hidratat e aluatul, mi-am revenit cand a inceput sa creasca vesel
Am avut succes total cu ea.
 

Ioana  acum 11 luni - 26 Martie 2017 14:04  

Re: Paine taraneasca

cu drag. ma bucur, nimic nu se compara cu mirosul de paine coapta in casa!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus