Curcan la cuptor

Retete cu carne de curcan Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete la cuptor

Reteta Curcan la cuptor

Curcanul a fost piesa centrala in meniul meu de Craciun. Am aplicat aceeasi tehnica ca si la puiul la cuptor pentru a obtine o friptura suculenta si aromata in interior, numai ca am adaptat-o la bucati mari de carne. Nu mergea doar sa sarez curcanul, sarea nu ar fi patruns degraba in el, asa ca am apelat la o tehnica extrema: saramura. Sarea si toate aromele intra in carne, asa ca spuneti adio bucatilor uscate sau nearomate de curcan.

Am ales un curcan mai mic ca sa nu am probleme de ordin tehnic, dar si asa nu am gasit o oala pe masura lui, iar tava a fost la limita.. insa m-a descurcat si rezultatul a fost peste asteptarile mele.

Dar sa nu uita sa va povestesc despre noul meu cuptor: inchipuiti-va ca in era cuptoarelor electrice, mi-am luat tot unul pe gaz. De abia l-am gasit, aveam impresia ca sunt in cautarea dinozaurilor. Dupa multe teste in doua cuptoare electrice nu m-am putut obisnui cu ele iar aburul care iesea de fiecare data cand deschideam usa si trebuia sa-mi feresc fata (prima data m-am ars si tot timpul aveam impresia ca se arde mancarea in el) m-a descurajat complet. Asa ca gazul a fost alegerea corecta pentru mine. Fata de cel vechi are si ventilator, dar inca nu l-am folosit, am mers tot pe varianta clasica de gatit. Si cea mai tare parte: are doar trei butoane :p, asta fiind o cerinta speciala a mea (sa nu aiba programe prestabilite si tot felul de setari cu care sa-mi bat capul). Doar termostat, start/stop si butonul de coacere (clasic, cu ventilator si grill). Sunt asa incantata ca m-am obisnuit repede cu el!!!! Nici o leziune pe creier ;)

Ingrediente

1 curcan intreg (de 4 kg)
1 ceapa
1 lamaie
5 catei usturoi
1 felie slaninuta afumata (optional)

Saramura

15 cani apa la temp. camerei
6 linguri sare
3 linguri zahar
6 foi dafin
10 boabe ienibahar usor strivite
4 ardei iuti uscati

Condimente

3 linguri ulei
2 lingurite mustar
1 lingurita piper
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita turmenic

  1. Daca curcanul este congelat il lasati la decongelat in frigider. Apoi il spalati bine, inclusiv in interior.
  2. Preparam saramura: intr-o craticioara mica fierbeti 1 cana de apa (din cele 15) impreuna cu dafinul si ardeii iuti rupti bucati si ienibaharul strivit pentru cca 2 minute. Lasati sa se racoreasca un pic.
  3. Pana atunci amestecati restul de apa cu zaharul si sarea si amestecati pana acestea se dizolva. Adaugati apa cu aromele de mai sus si amestecati. Puneti curcanul in saramura si lasati-l la frigider pentru 2 zile.
    * ideal este sa aveti o oala care sa cuprinda curcanul si sa pregatiti atata saramura cat sa il acopere complet; al meu nu a fost acoperit complet fiindca nu am avut o oala suficient de incapatoare, asa ca tot la cateva ore am intors curcanul in oala; daca aveti nevoie de mai multa saramura cresteti cantitatea de apa, dar si cea de sare, zahar si arome proportional!!!
    ** daca curcanul este mai mare va trebui sa-l tineti mai mult in saramura; de ex. un curcan de 7-8 kg il veti tine 4 zile
  4. Scoateti curcanul din saramura, spalati-l iar bine sub jet de apa rece si apoi absorbiti-l cu servetele de bucatarie. Se acopera curcanul cu folie de plastric si se mai lasa la frigider 1 zi, atfel incat saramura sa se distribuie uniform in interior.
  5. Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore inainte de a-l coace, ca sa aiba timp sa ajunga la temp. camerei.
  6. Se amesteca toate condimentele pana obtinem o pasta uniforma. Cu aceasta pasta ungem curcanul peste tot. Introduceti in curcan sferturi de ceapa, lamaie si cateii de usturoi intregi si cu coaja. Daca e nevoie, legati aripile si picioarele curcanului astfel incat sa aiba o "pozitie" frumoasa. Eu i-am imobilizat aripile cu o frigaruie lunga, iar picioarele le-am bagat sub pielea de pe burta.
  7. Incalzim cuptorul la 200C. Punem curcanul in tava cu pieptul in jos.
  8. Dam curcanul la cuptor pentru 20 minute.
  9. Intoarcem curcanul cu pieptul in sus. Scadem temperatura la 170C. Lasam curcanul inca 1 ora.
  10. Scadem acum temperatura la 150C si il lasam inca 1 ora. In aceasta ora nu uitati sa ungeti curcanul tot la 20 minute, cu sucul lasat in tava sau cu putina slaninuta afumata topita (daca vreti ca pielea sa aiba o usoara aroma de afumat; eu l-am uns cu slaninuta).
    * daca curcanul vostru este mai mare sau mai mic adaptati timpul de coacere la 150C in concordanta; daca curcanul este extrem de mare si prin cresterea timpului de coacere vedeti ca incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra sau in zona aripilor, asezati o folie de aluminiu peste respectivele zone.
  11. Curcanul meu de 4 kg a fost gata in 2 ore si 20 minute. Pentru siguranta puteti folosi un termometru de friptura. Verificati in zona cea mai groasa a pieptului ca temp. sa ajunga la 70-75C.
  12. Scoateti curcanul din cuptor si acoperiti-l cu folie de aliminiu, lasandu-l macar 15 minute sa se odihneasca. Temperatura in interior va mai creste cu cca 5 grade in acest timp.
  13. Serviti curcanul cat e cald.

In saramura

In saramura

Curcan umplut si uns cu condimente

Curcan umplut si uns cu condimente

Dupa 1 ora si 20 minute

Dupa 1 ora si 20 minute

Curcan la cuptor

Curcan la cuptor

Taiem curcanul

Taiem curcanul

Pulpe

Pulpe

Comentarii (143)

 

Ultimele comentarii

Irina  acum 3 ani - 10 Ianuarie 2019 05:28  

Crezi ca pt marinat sunt necesare 2 zile sau doar 1 zi ?
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Ianuarie 2019 09:18  

Irina, o zi e suficient
 

Irina  acum 3 ani - 11 Ianuarie 2019 04:27  

Multumesc Ioana. O sa-ti spun cum a iesit.
 

Irina  acum 3 ani - 14 Ianuarie 2019 05:25  

A iesit foarte bun! Multumesc frumos pentru reteta.
 

Lucia   acum 2 ani - 19 Decembrie 2019 21:56  

Buna seara. Puteti va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa adaptaptez temperatura si timpul de coacere pentru un curcan de 8kg ? Multumesc.
 

Ioana C  acum 2 ani - 11 Ianuarie 2020 22:23  

Sincer nu ma gandeam ca trebuie marinat. M-am tinut de reteta, insa timpii de pregatire i-am redus la cate jumate de ora :-D Acum l-am scos, dar inca nu mi-au ajuns musafirii.. O sa va rescriu sa va spun cum a iesit ;-*
 

Ioana C  acum 2 ani - 12 Ianuarie 2020 11:18  

A iesit bine, desi ma speriasem la inceput ca a ramas carnea putin roz pe zonele mai fragede. E suficient de gustos, insa, sunt convinsa ca ar fi fost "mirific" daca respectam timpii de pus la saramura. Multumesc frumos de reteta. Am pregatit pentru prima oara curcan. Toate cele bune!
 

Ioana  acum 2 ani - 13 Ianuarie 2020 12:48  

Da, saramura intensifica aroma carnii. in plus, fiind asa mare, reduce riscul sa devina uscat in partile predispuse la asta (pieptul mai ales exemplu).
 

Georgeta Marin  acum 8 luni - 8 Octombrie 2021 22:04  

Buna Ioana, cate grame de sare si cati litri de apa pentru un curcan de 5.500 grame?
 

Ioana  acum 8 luni - 12 Octombrie 2021 13:50  

faci asa: pui curcanul in vas mare, adaugi cani de apa pana e acoperi, le numeri. adaugi apoi 1/2 lingura sare la fiecare cana de apa adaugata
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...