Pui aromat sub caramida

Categorii: Retete arabesti, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui

 

Pui aromat sub caramida
Pinterest

Aseara ne-am rasfatat cu un pui la tigaie. Caramizile le-am folosit ca sa aplatizez puiul, astfel incat sa se coaca cat mai uniform. Ele mai au un rol: greutatea impiedica pielea sa se contracte la contactul cu tigaia fierbinte, si astfel aspectul puiului este impecabil cand il intoarceti la final. Cam atat despre tehnica pe care o puteti aplica si daca faceti puiul pe gratar. Despre arome ce sa va spun? Sunt de inspiratie arabeasca, arome dulci, contrabalansate de cantitatea destul de mare de suc de lamaie (data viitoare as pune si putin coaja de lamaie) si chiliul folosit. Se potriveste de minune cu un tabbouleh pe care l-am preparat dupa reteta deja existenta pe site, doar ca in loc de ulei si suc de lamaie am folosit sosul lasat in tigaie de pui.

Ingrediente
Pui aromat sub caramida

1 pui (al meu are 1.250 gr)
3 catei de usturoi
2 linguri ulei

Marinata

1 lingura seminte chimion (cumin)
1 lingura coriandru boabe
1 baton scortisoara (de cca 3 cm)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita chili pudra
1 lingurita sare
1/4 lingurita turmenic
60 ml ulei (de masline cu gust neutru sau floarea soarelui)
sucul de la 1 1/2 lamai (cca 80 ml)

Preparare
Pui aromat sub caramida

  1. Intr-o tigaie, fara adaos de grasime se prajesc chimionul, coriandrul si scortisoara pana incep sa miroasa. Se pun in masina de cafea impreuna cu chili, boia, turmenic si sare si se macina fina.
  2. Se adauga peste condimentele macinate uleiul si sucul de lamaie si se mixeaza bine.
  3. Puiul se aplatizeaza folosind metoda din acest filmulet. Practic prima data taiati sira spinarii, apoi il intoarceti si scoateti osul pieptului. La final taiati pielea in exces de pe margini. Filmuletul arata foarte clar acesti pasi.
  4. Turnati marinata peste pui, masati-l bine peste tot, acoperiti-l cu folie de plastic si dati-l la frigider peste noaspte.
  5. A doua zi scoateti-l din frigider cu 1 ora inainte de a-l prepara, sa aiba timp sa revina la temp. camerei.
  6. Preincalziti cuptorul la 200C. Inveliti doua caramizi in folie de aluminiu si introduceti-le la cuptor sa se incinga.
  7. Pe ochiul mare al plitei, incalziti usor uleiul intr-o tigaie mare (care sa cuprinda puiul si sa mearga la cuptor). Adaugati cateii de usturoi necuratati de coaja, doar striviti cu lama cutitului. Lasati la foc mic sa se prajeasca pana devin rumeni. Scoateti-i din tigaie, avem nevoie doar de uleiul aromat.
  8. Dati focul sub tigaie la mare si incingeti bine uleiul, dar aveti grija sa nu se arda. Puneti puiul in tigaie (cu pielea in jos) si repede (ca sa nu se stranga pielea) asezati caramizile deasupra si apasati-le tare.
  9. Dati focul la mic sub tigaie si lasati puiul sa se prajeasca timp de 15 minute. Rotiti din cand in cand tigaia ca sa se rumeneasca uniform.
  10. Mutati apoi tigaia (asa cum e, cu tot cu caramizile deasupra puiului) in cuptor. Lasati sa se mai coaca timp de 25 minute.
  11. Luati caramizile de pe pui si verificati sa fie facuta carnea (il intepati la baza pulpei si sucul trebuie sa iasa clar). Daca nu e facuta, intoarceti puiul cu pielea in sus si mai lasati pana e ok (la puiul meu mic nu a fost nevoie de acest pas).
  12. Serviti puiul in tigaia in care l-ati facut, cu pielea in sus, presarat cu patrunjel verde si cu felii de lamaie alaturi.
 
Pui aromat sub caramida - Puiul aplatizat

1. Puiul aplatizat

Pui aromat sub caramida - Marinata

2. Marinata

Pui aromat sub caramida - Puiul la marinat

3. Puiul la marinat

Pui aromat sub caramida - Aromatizam uleiul cu usturoi

4. Aromatizam uleiul cu usturoi

Pui aromat sub caramida - Puiul in tigaie si caramizile deasupra

5. Puiul in tigaie si caramizile deasupra

Pui aromat sub caramida - Puiul copt

6. Puiul copt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 

 

 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 9 Mai 2012 10:47  

Re: Pui aromat sub caramida

e absolut bestial puiul acesta
eu faceam un pui asemanator era reteta luata din emisiunea lucindei scala quinn, dar al tau avand mai multe condimente cred ca e mai delicioss
saptamana viitoare e pe lista de must do vesel
 

Cathy   acum 5 ani - 9 Mai 2012 12:42  

Re: Pui aromat sub caramida

imi e pofta
 

Simona-Adina Hotea  acum 5 ani - 9 Mai 2012 14:29  

Re: Pui aromat sub caramida

M-am distrat urmarind filmuletul tau. Ce fata va face dom'profesor, cand ma va vedea cu manusi chirugicale, cu oratania in fata, iar alaturi doar o forfeca si-un cutter trist trist trist ...
 

Ioana  acum 5 ani - 9 Mai 2012 14:46  

Re: Pui aromat sub caramida

manusile si cutterul nu sunt absolut necesare. dar oricum, daca te pregatesti asa, o sa dai impresia ca stii cu adevarat ce faci, o sa impresionezi audienta cu siguranta. desi exerseaza un pic, fiindca scosul osului pieptului e mai greu decat pare, am tras ceva de el pana a iesit.
 

carmen  acum 5 ani - 10 Mai 2012 12:25  

Re: Pui aromat sub caramida

Offfff!Trebuie sa fug dupa caramizi!E prea apetisant ca sa ratez.
 

Loredana Ile  acum 5 ani - 10 Mai 2012 16:03  

Re: Pui aromat sub caramida

super, e la marinat,maine e sub caramizi
 

Mari Ana  acum 5 ani - 10 Mai 2012 22:07  

Re: Pui aromat sub caramida

Nu vii la mare o saptamana? Dimineata gatesti si dupa-amiaza/seara la plimbare pe malul marii... altfel nu am cum sa fac toate retetele astea, Ioana! Toate merita incercate si lista se face tot mai lunga. :-)
 

Laura  acum 5 ani - 10 Mai 2012 22:09  

Re: Pui aromat sub caramida

Eu iti admir reteta, dar nu ma incumat sa o fac, ca sigur nu-mi iasa ca in pozele tale. La marinat il pun, dar in rest vad eu cum il coc vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 11 Mai 2012 10:47  

Re: Pui aromat sub caramida

oh MariAna, stii cat imi doresc asta? si nu o saptamana, o luna la mare ar fi perfect vesel
apropo de lista...saptama asta am fost asa de ametita, incat am fost la piata sa cumpar legume si eram atata de convinsa ca e vineri incat mi-am facut cumparaturile pentru retetele de sambata. am ajuns acasa si abia apoi am realizat ca e doar joi si planurile mele marete mai trebuie sa astepte.
 

Ioana  acum 5 ani - 11 Mai 2012 10:56  

Re: Pui aromat sub caramida

Laura, nu ai cum sa fii sigura pana nu incerci vesel
 

Mari Ana  acum 5 ani - 11 Mai 2012 11:45  

Re: Pui aromat sub caramida

E un semn ca trebuie sa incepi mai devreme cu gatitul, nu in weekend. :-)))
 

Ioana  acum 5 ani - 11 Mai 2012 11:50  

Re: Pui aromat sub caramida

da, poftele nu asculta de liste.
 

nicoleta  acum 5 ani - 18 Septembrie 2012 21:40  

Re: Pui aromat sub caramida

misto reteta vesel
vesel
 

Chirica Tudor  acum 5 ani - 20 Noiembrie 2012 13:05  

Re: Pui aromat sub caramida

deci am cautat turmenicul asta printre condimente de m-am urat deja...am cautat la auchan si la kaufland si tot nu am dat de el.de unde pot sa il cumpar,eu fiind din Cluj ca si tine?
 

Ioana  acum 5 ani - 20 Noiembrie 2012 13:29  

Re: Pui aromat sub caramida

la magazinele naturiste doar! la Casa Bio de exemplu, marca Sonnentor.
 

Chirica Tudor  acum 5 ani - 20 Noiembrie 2012 16:16  

Re: Pui aromat sub caramida

mersi.oricum trebuie sa ajung la Casa Bio pentru niste germeni si o sa imi cumpar si turmenicul,sa vad ce se poate face cu el vesel
 

cristina  acum 5 ani - 29 Noiembrie 2012 19:51  

Re: Pui aromat sub caramida

nu prea inteleg: tre sa prajesc mai intai chimionul, scortisoarA? eu n am rasnita...are ceva daca le pun pisate in ..mojar?

mersi
 

Ioana  acum 5 ani - 30 Noiembrie 2012 10:08  

Re: Pui aromat sub caramida

da, daca prejesti condimentele intregi inainte, gustul lor se va accentua, se va "trezi". bineinteles ca le poti pisa in mojar vesel
 

cristina  acum 5 ani - 1 Decembrie 2012 13:05  

Re: Pui aromat sub caramida

:-)..mersi..l am facut aseara..fata a praji condimentele si a iesit f bun... data viitoare le voi praji, sa vad diferenta :-)
Sotul a fost f incantat
 

dorina  acum 4 ani - 5 August 2013 05:44  

Re: Pui aromat sub caramida

ma incanta acest pui, dar caramizile nu le am trebuie sa fac rost de ele , este atat de importanta caramida ?
 

Ioana  acum 4 ani - 5 August 2013 08:50  

Re: Pui aromat sub caramida

caramida este esentiala in aceasta reteta, de aceea este mentionata chiar si in titlul retetei. 2 bucati de caramida sunt foarte ieftine, le gasesti la magazinele specializate in materiale de constructii.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus