Dovlecei cu rosii cherry la cuptor

Retete garnituri Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete fara gluten Retete ieftine Retete la cuptor

Reteta Dovlecei cu rosii cherry la cuptor

Regula principala  cand folosesc legume de supermarket, care pot fi mai fara gust mai ales in extra-sezon, este sa adaug ingrediente care sa le sublinieze si concentreze gustul. Am gasit niste rosii cherry din Spania foarte dulci, insa dovlecelul e usor mai fad si apos decat in sezon. Asa ca am mers pe menta si usturoi pentru a aduce arome noi si interesante amestecului si untul pentru a intensifica gustul legumelor. Doar putin unt am folosit, dar rezultatul e grozav.

Ingrediente

1 kg dovlecei (mici; 2-3 bucati)
250 gr rosii cherry
1 ceapa rosie
5-6 frunze menta mari
2 catei mari de usturoi
20 gr unt
1 lingura ulei
sare, piper negru

Portii: 3
Calorii: 135 cal / portie

  1. Dovleceii se curata de coaja dar nu de tot, luati ici colo fasiute pe lungime. Acum, avand dovlecei din supermarket, i-am curatat mai mult fiindca nu stiam cum au fost crescuti/stropiti, dar vara las mai multa coaja. I-am taiat in doua pe latime si apoi am taiat bastoane dar nu foarte subtiri, ca sa nu se terciuiasca la cuptor. I-am presarat cu sare si i-am asezat pe servetele de hartie. I-am lasat 15 minute sa se scurga de apa. Apoi i-am mai absorbit peste tot cu servetele sa fie uscati.
  2. Am taiat ceapa in doua si apoi felii pe lungime, dar iarasi nu foarte subtiri ca sa nu se arda la cuptor.
  3. Am turnat o lingura de ulei peste dovlecei si ceapa si am amestecat bine sa fie acoperiti peste tot. Am rasnit si piper negru in timp ce am amestecat.
  4. Am pus hartie de copt in tava cuptorului si am rasfirat legumele cat mai egal, incercand sa nu las ceapa pe margine ca sa nu se arda.
  5. Am dat tava la cuptor la 220C (pe program de rumenire sau cu focul de sus daca aveti) timp de 15 minute.
  6. Am amestecat legumele dupa acest timp si apoi am pus rosiile cherry in tava. Am mai copt inca 20 minute.
  7. Am scos cam jumatate din rosii intr-un bol. Peste legumele ramase in tava am adaugat, menta tocata, untul si usturoiul strivit in mojar cu 1 lingura de apa (sa arate ca un mujdei). Am amestecat usor ca sa nu rup dovleceii. Usturoiul se va gati usor in contact cu caldura legumelor si a tavii, Se amesteca pana untul se topeste si formeaza un sos cu sucul rosiilor care se vor strivi la amestecare. Gustati si adaugati sare, sigur va mai fi nevoie fiindca dovleceii si rosiile sunt destul de dulci. Daca tot vi se pare prea dulce puteti adauga si putin suc de lamaie/lime.
  8. Mutati legumele in bolul de servire si adaugati si rosiile retinute.

Dovleceii bastonase si ceapa intra la cuptor

Dovleceii bastonase si ceapa intra la cuptor

Legumele coapte

Legumele coapte

Comentarii (2)

 

Dana  acum 4 ani - 18 Ianuarie 2020 14:01  

Multumesc, au iesit superbe! Tocmai ce le-am gatit pentru pranzul de astazi. Mai vrem!!!
 

Ioana  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2020 11:42  

S-a facut, Dana! am adaugat o reteta noua cu dovlecei si rosii, de data asta rosiile din conserva. O gasesti aici: [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...