Dovlecei la cuptor cu rosii si parmezan

Retete garnituri Retete de mancaruri cu legume Retete fara gluten Retete la cuptor

Reteta Dovlecei la cuptor cu rosii si parmezan

Saptamana trecuta la reteta de dovlecei cu salsa de rosii si ton am primit un comentariu legat de durata prea mare a retetei. Observatia mi s-a parut pertinenta. Uneori timpul nu e o problema. Mai ales ca timpul cat sta mancarea la cuptor nu e pentru mine timp efectiv de gatit, il folosesc pentru alte treburi. Dar de cele mai multe ori, realitatea te pune in situatii in care timpul pentru diferite taskuri e limitat. Asa ca am incercat sa vad cum ies dovleceii daca bag totul direct la cuptor. A iesit usor diferita textura dovleceilor (putin mai moale, dar nu in sens neplacut, ca intr-o tocanita), iar timpul s-a injumatatit. Scop atins!

Ingrediente

2 dovlecei medii (cca 750 gr)
5 fire patrunjel
1 conserva de rosii (de 400 gr)
3 fileuri ansoa in ulei
3 catei usturoi
1/2 lingurita oregano uscat
30 gr parmezan razuit
3 linguri ulei masline
sare, piper negru

Portii: 3 (garnitura)

  1. Dovleceii se curata partial de coaja (se iau fasii cu curatatorul de legume), se taie in doua pe latime si apoi se taie bastoane, nu foarte subtiri. Se presara cu sare si se lasa la scurs intre 15 si 30 minute, rasfirati pe servetele de hartie. Dupa acest timp se absorb bine cu servetele. Se presara iar cu putina sare.
  2. Intr-o tigaie incingeti 2 linguri de ulei si adaugati usturoiul strivit si ansoa tocate marunt. Sotati scurt, doar pana miroase placut (cca 1 minut).
  3. Adaugati rosiile taiate cuburi si sosul de pe ele. Presarati sare si oregano. Aduceti la fierbere si fierbeti 5 minute, doar pana continutul tigaii se omogenizeaza.
  4. Se aseaza dovleceii amestecati cu patrunjelul tocat intr-o tava termorezistenta in care sa intre inghesuiti, dar pe un singur strat.
  5. Se toarna sosul de rosii peste ei, in strat egal, sa ajunga deasupra peste tot.
  6. Se da tava la cuptor, la 200C timp de 45 minute. In acest timp nu trebuie amestecat, doar verificati sa nu se arda deasupra si sa fie facuti (moi) dovleceii catre final.
  7. In ultimele 3 minute, picurati peste dovlecei inca 1 lingura de ulei. Presarati apoi egal parmezanul. Rasniti piper negru peste tot. Lasati sa mai stea 3 minute la cuptor, doar pana parmezanul e topit si continutul tavii bolboroseste iar.
  8. Sunt buni calzi sau la temperatura camerei. Se pot servi direct din tava sau ii puteti lasa sa alunece usor din tava direct pe un platou larg. Merg bine langa orice carne la gratar. Sau ii puteti servi cu bucati de ton sau sardine conservate.

Dovlecei la cuptor cu rosii si parmezan

Dovlecei la cuptor cu rosii si parmezan

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...