File de peste cu sos de rosii galbene si terina de dovlecei

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete de Pasti Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Terina si pestele sunt foarte "light", usor dulcege. Iar sosul acrisor de rosii galbene vine sa le contrabalanseze cu usoara lui aciditate. Observati ca sosul contine arome din ambele: busuioc (pe care il regasim in terina) si aroma pestelui (care a fost lasata in sos chiar de pestele facut in aburul rosiilor). Astfel am replicat una din mancarurile care mi-au placut la degustarea de vinuri de la restaurantul Via din Cluj. Cu singura diferenta ca pestele era biban, iar eu am folosit halibut.

Care este vinul potrivit pentru aceasta mancare? Chardonnay, Feteasca Alba sau Riesling. La Via a fost combinata cu White ARTISAN 2009 (Sahateni).

Ingrediente

600 gr file de peste (am folosit 2 fileuri de halibut a cate 300 gr fiecare)
sare

Terina de dovlecei

Sos de rosii galbene

500 gr rosii galbene bine coapte (am pus cherry galbene)
3 catei de usturoi
4 frunze busuioc
2-3 linguri de ulei de masline
sare, piper

Portii: 4

  1. Incepeti prin a prepara terina de dovlecei dupa reteta de aici.
  2. Taiati fileurile de peste bucati potrivite pentru intra in tigaia in care il veti prepara (eu am taiat fiecare file in 4 bucati). Sarati-le pe ambele parti si lasati-le sa stea pana aveti nevoie de ele.
  3. Rosiile se cresteaza la un capat si se introduc in apa care fierbe. Numarati pana la 10 si apoi scoateti-le cu o paleta si le plonjati direct in apa rece. Curatati-le de coaja si apoi taiati-le felii (daca sunt cherry le taiati in doua).
  4. Intr-o tigaie larga incingeti uleiul si adaugati usturoiul taiat felii. Dati focul la minim si lasati uleiul sa se infuzeze cu usturoi, pana vedeti ca acesta devine usor rumen.
  5. Adaugati atunci rosiile, presarati-le cu sare si piper si aduceti la fierbere. Dati focul la mic.
  6. Asezati fileurile de peste deasupra rosiilor si puneti capacul pe tigaie. Lasati sa se faca pestele in abur cca 7-10 minute.
    * daca nu intra toate fileurile o data in tigaie, "aburiti-le" in ture
  7. Scoateti fileurile cu o paleta pe un platou, avand grija sa nu le rupeti, sunt fragile.
  8. Dati focul la mediu sub tigaia cu rosii si fierbeti inca 5 minute, pana scade binisor sosul.
  9. Treceti sosul de rosii printr-o sita deasa, avand grija ca in sita sa ramana doar samburii si eventualele pielite pe care nu le-ati curatat.
  10. Puneti sosul strecurat la loc in tigaie, dregeti-l de sare si piper. Daca e acid, adaugati si putin zahar (cca 1 lingurita rasa). Adaugati busuiocul rupt. Fierbeti sosul inca 2-3 minute, cat sa mai scada un pic.
  11. Servire: puneti in fiecare farfurie cate 2-3 linguri de sos de rosii, asezati deasupra o felie de terina si fileul de peste. Presarati pestele cu putin piper negru si folositi o frunza de busuioc ca decor.

Rosii galbene decojite

Rosiile la fiert

Asezam fileurile de peste deasupra

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...