Frigarui de porc

Categorii: Retete aluaturi, Retete din Grecia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de porc, Retete ieftine, Retete pentru gratar

 

Frigarui de porc
Pinterest

O masa greceasca completa: frigarui de porc, pita pe gratar si sos de iaurt cu verdeturi.
Kali Orexi ( καλή όρεξη ).

Azi vi-l prezint pe Basilicos (zis Vasilica): este un tip de busuioc, numit busuioc grecesc. Are frunze micute si o aroma de busuioc si anason. Creste sub forma de tufa bogata, deci poate fi folosit si ca planta decorativa. Ce norocos, e si frumos si gustos, nu degeaba i se spune "regele" vesel

Ingrediente
Frigarui de porc

Frigarui

300 gr ceafa de porc
sare
piper negru
fulgi de chili
2 linguri ulei

oregano uscat
1/2 lamaie

Pita

250 gr faina alba
150 ml apa
1/2 pliculet drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar

oregano uscat
sare mare
2 linguri ulei masline

Iaurt cu verdeturi

200 gr iaurt grecesc
1 fir marar
2 fire patrunjel
2 frunze busuioc italian (sau 20 frunze busuioc grecesc)
4-5 frunze menta
2 linguri ulei masline
sare

Bucati: 4

Preparare
Frigarui de porc

  1. Se framanta un aluat simplu din faina, apa, drojdie uscata, ulei, sare si zahar. Eu am pus aluatul in masina de paine pe programul de framantata si crescut (de 1:10 h). Daca il framantati manual, dupa ce devine elastic, il lasati la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  2. In acest timp carnea se taie cuburi de 1.5-2 cm. Se insira cuburile pe frigarui de lemn (inmuiate in apa 15 minute) sau metalice. Se presara cu sare (un pic mai multa decat ati folosi in mod normal) pe toate partile. Se lasa sa stea la temperatura camerei pana aluatul e crescut (cca 1 ora). In acest timp, carnea se va macera cu sare si va reveni la temp. camerei.
  3. Cand aluatul s-a dublat in volum, il intindeti usor cu mana si-l impaturati in trei. Il intindeti inca o data si-l impaturati iar in trei din partea opusa. Il asezati intr-un bol uns cu putin ulei. Lasati aluatul sa creasca inca o data, la loc caldut, timp de 1 ora.
  4. Preparati sosul: amestecati iaurtul cu verdeturile tocate fin, uleiul si sare dupa gust.
  5. Frigaruile le presarati cu piper negru si fulgi de chili. Le ungeti apoi cu ulei pe toate partile. Le lasati sa stea pana aveti nevoie de ele.
  6. Aluatul il puneti pe masa de lucru data cu putina faina. Il taiati in patru bucati egale.
  7. Intindeti fiecare bucata de aluat foaie rotunda, subtire de cca 2-3 mm. Intepati foaia cu o furculita pe toata suprafata (dar nu apasati tare incat sa treaca dintii in cealalta parte).
  8. Incingeti timp de 5 minute, la foc mare, o tigaie grill. Coaceti, la foc mediu, cate o paine o data, timp de 2.5 minute / parte (va prinde urme frumoase de grill).
  9. Cand scoateti painea din tigaie, ungeti-o imediat cu ulei de masline pe pe prima parte pe care ati copt-o (e partea mai frumoasa). Presarati-o deasupra cu oregano si sare mare.
  10. Acoperiti painile cu folie si tineti-le la loc cald pana aveti nevoie de ele.
  11. Cand ati terminat de copt toate painile incingeti iar tigaia la foc mare timp de 2 minute. Dati focul la mediu spre mic. Asezati frigaruile pe grill (la distanta unele de altele) si le prajiti cate 4-4.5 minute / parte. Daca nu va incap toate o data in tigaie, prajiti-le in ture.
  12. Scoateti frigaruile pe o farfurie mare. Stropiti frigaruile cu suc de lamaie pe ambele parti si apoi presarati oregano. Acoperiti-le cu folie de aluminiu si lasati-le sa stea 5 minute.
  13. Serviti imediat.
 
Frigarui de porc - Foai de aluat

1. Foai de aluat

Frigarui de porc - Prajim painea pe prima parte

2. Prajim painea pe prima parte

Frigarui de porc - Prajim painea pe a doua parte

3. Prajim painea pe a doua parte

Frigarui de porc - Pita unsa cu ulei si presarata cu oregano

4. Pita unsa cu ulei si presarata cu oregano

Frigarui de porc - Frigaruile cu sare

5. Frigaruile cu sare

Frigarui de porc - Frigaruile pe grill

6. Frigaruile pe grill

Frigarui de porc - Frigarui de porc

7. Frigarui de porc

Frigarui de porc - Vasilica, busuiocul grecesc

8. Vasilica, busuiocul grecesc


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 
loading...

 

 

Cristina  acum 4 ani - 18 Septembrie 2013 09:36  

Re: Frigarui de porc

O minunatie, ce gust bogat, ce arome. Felicitari.
 

Maria Mandroiu  acum 4 ani - 18 Septembrie 2013 09:55  

Re: Frigarui de porc

Sunt apetisante!!!
 

Simona-Adina Hotea  acum 4 ani - 18 Septembrie 2013 22:41  

Re: Frigarui de porc

Ioana, care-i schema cu inmuierea betisoarelor ? Multumesc.
 

Anamaria  acum 4 ani - 18 Septembrie 2013 23:53  

Re: Frigarui de porc

Multumesc pentru reteta, cred ca sunt minunate aceste frigarui. Sigur voi incerca si eu aceasta reteta in w.e.
 

Ioana  acum 4 ani - 19 Septembrie 2013 09:57  

Re: Frigarui de porc

Simona, cele de lemn se ard pe gratar sau se usca foarte tare si se pot rupe cand scoti carnea... nu vrei aschiute de lemn in mancare... asa ca e mai sigur sa le inmoi inainte.
 

Diana  acum 4 ani - 19 Septembrie 2013 15:08  

Re: Frigarui de porc

Multumim pentru reteta. Cata drojdie proapata pot sa pun in loc de cea uscata? vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 19 Septembrie 2013 15:46  

Re: Frigarui de porc

12 gr (1/2 cub)
 

Diana  acum 4 ani - 19 Septembrie 2013 21:28  

Re: Frigarui de porc

Multumesc. Am facut-o, a iesit foarte buna! Sotul si prietenii au fost tare incantati! vesel
 

Senni  acum 4 ani - 25 Septembrie 2013 16:22  

Re: Frigarui de porc

Buna Ioana.

Noi am facut doar pita ieri. Si asa mult ne-a placut ca o vom face si azi. Aluatul tocmai face prima dospire. Suntem foarte incantati de gustul ei. Si se face foarte usor, framantare la robot in cazul nostru. Rabdare sa avem doar pentru dospire. Dar merita, e excelenta!!!
Multumim Ioana!
 

RAMONA  acum 4 ani - 27 Septembrie 2013 13:56  

Re: Frigarui de porc

Am facut ieri si astazi mai vrea sotu o portie.
Super site, iti multumesc ca ne dai atatea idei, maine facem macaroane cu legume la cuptor, sper sa iasa sosul cu parmezan si mai facem cas pane
si o tarta rasturnata dar cu mere.
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 1 Octombrie 2013 18:08  

Re: Frigarui de porc

Buna Ioana. Stii cumva daca aluatul asta rezista mai multe zile la frigider? Multumesc
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Octombrie 2013 18:33  

Re: Frigarui de porc

ca orice aluat cu drojdie sta bine la frigider. acesta, dupa prima crestere, il framanti un pic, il impaturi cum zice in reteta si apoi il pui la frigider (pe nivel mai jos, sa nu fie foarte rece). a doua zi il scoti si-l lasi sa creasca si sa revina la temp. camerei apoi il poti coace.
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 1 Octombrie 2013 19:50  

Re: Frigarui de porc

Vai ce bunatate!! Cum mi-ai raspuns, cum am scos aluatul de la frigider si am copt deja 2 pite. Facusem ieri mai mult aluat dar nu l-am copt pe tot, ma gandeam ca daca stau de pe o zi pe alta, nu vor mai fi asa gustoase. Dar asa pot avea cateva zile la rand pita calda vesel Multumesc (le-am uns cu za'atar vesel )
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Octombrie 2013 20:08  

Re: Frigarui de porc

laura, aluatul cu drojdie daca sta la rece creste incet si dezvolta un gust chiar mai intens decat daca e copt in prima zi.
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 1 Octombrie 2013 20:38  

Re: Frigarui de porc

Asa este Ioana, sa stii ca am simtit diferenta fata de ieri, azi au fost mult mai bune..
 

Mihai  acum 2 ani - 18 Ianuarie 2015 11:36  

Re: Frigarui de porc

Este foarte foarte buna Carnea este facuta cum trebuie Este delicios Incercati si voi vesel
 

nouatigaraelectronica  acum 2 ani - 27 Aprilie 2015 16:47  

Re: Frigarui de porc

Buna seara. Am mancat ceva asemanator in urma cu 2 ani cand am fost in grecia. Nu arata chiar la fel ca in fotografiile de mai sus dar a fost delicios.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus