Frigarui din muschiulet de porc

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete pentru gratar Retete din Spania

Reteta Frigarui din muschiulet de porc

Frigarui de porc in stil spaniol.

Pinchos morunos (frigarui maure) sau brochetas de cerdo sunt varianta spaniola a kebabului din nordul Africii. In sudul Spaniei sunt mult mai condimentate, dar cele mancate in Tara Bascilor aveau o marinada mai simpla, cu accent pe gustul carnii si suculenta, astfel incat puteau fi servite fara un sos consistent. Doar o felie de bagheta si ulei de patrunjel. Intr-un singur loc, chiar pe colt cu Boulevard, ni le-au servit cu sos Tabsco si combinatia mi s-a parut inspirata. Am putut sa le fac picante pe gustul meu, iar otetul din sos se potriveste tare bine cu gustul porcului. Uleiul de patrunjel le-a adaugat luciu si prospetime. Observati ca am taiat carnea cubulete mici, astfel incat sa se faca repede pe gratar. Pe caldura asta fiecare minut de plita pornita conteaza. Le-am servit cu o bere mica si rece, exact ca in San Sebastian.

Ingrediente

1 muschiulet de porc (cca 400 gr)
1/2 ceapa mica (cca 20 gr)
2 catei mari de usturoi
1 frunza de dafin
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita boia afumata
3/4 lingurita boia dulce
1/4 lingurita chimion macinat
1 lingura otet (de cidru sau vin rosu)
2 linguri ulei de masline
sare mare, piper negru
1 ardei verde cu coaja subtire (nu folositi ardei gras verde, are peretii prea grosi)

Pentru servire: sos Tabasco, ulei de patrunjel si felii de bagheta prajite pe grill

Bucati: 8

  1. Se curata muschiuletul de pielite. Se taie cubulete de aprox. 2 cm.
  2. Intr-un robot mic se pune ceapa tocata, usturoiul strivit, foaia de dafin rupta bucatele, oregano, boiaua si chimionul. Se presara doua prize bune de sare de mare si se rasneste piper negru din belsug. Se adauga otetul si uleiul. Mixati totul pana aveti o pasta rosiatica. Daca robotul nu reuseste sa mixeze fin pasta, adaugati cateva linguri de apa si continuati sa mixati.
  3. Turnati marinata peste carne, acoperiti vasul si lasati la frigider macar 4 ore sau peste noapte. Inainte sa pregatiti frigaruile, scoateti carnea si lasati-o sa revina la temperatura camerei.
  4. Introduceti cate 5 bucati de carne pe fiecare frigaruie. Intercalati felii patrate de ardei verde printre ele.
  5. Incingeti bine o tigaie grill (cca 5 minute, la foc mare, fara adaos de grasime). Prima data prajiti felii de bagheta pe ambele parti. Apoi incepeti sa prajiti frigaruile. Dati focul la mediu spre mic. Asezati cate frigarui va incap in tigaie fara sa fie inghesuite, lasati spatiu intre ele.
  6. Prajiti fiecare frigaruie cate 1.5 minute / parte si apoi inca 1 minut pe laterale. Frigaruile trebuie sa prinda urme placute de gratar, dar nu le lasati sa stea prea mult, muschiuletul e o carne fara grasime care se usca repede.
  7. Scoateti frigaruile pe un platou si le stropiti cu cateva picaturi de sos Tabasco. Atentie, sosul Tabasco este foarte iute, aveti grija cat adaugati. Acoperiti platoul cu folie de aluminiu si lasati frigaruile sa stea 5 minute.
  8. Asezati frigaruile si feliile de bagheta pe platoul de servire. Stropiti din belsug cu ulei de patrunjel (varianta fara usturoi).

Carnea se marineaza

Carnea se marineaza

Frigaruile formate

Frigaruile formate

Frigarui din muschiulet de porc

Frigarui din muschiulet de porc

Comentarii (6)

 

Alexandra  acum 6 ani - 2 Iulie 2017 23:42  

Buna Ioana! Multumim mult pentru retetele tale, eu iti folosesc blogul ca inspiratie cel putin de cateva ori pe saptamana, daca nu chiar zilnic :). Retetea de mai sus suna absolut delicios, abia astept sa o incerc. Am o intrebare, nu am gratar - se pot pune la cuptor? Daca ai putea sa imi recomanzi o temperatura si un timp as aprecia extrem de mult - mersi mult de tot! La cat mai multe retete delicioase in continuare. Te pup, Andra.
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Iulie 2017 10:10  

Andra, ai o tigaie de fonta sau una buna cu fund gros care rumeneste frumos? Atunci o poti folosi in locul tigaii grill. Vei proceda la fel si vor iesi foarte bine. Nu adaugi grasime in tigaie, dar daca crezi ca tigaia ta lipeste, le mai ungi cu ulei inainte sa le pui in ea.
 

Gabriela  acum 6 ani - 8 Iulie 2017 10:50  

Buna Ioana,

Pot sa marinez carnea si apoi s-o inghet gata marinata?

Multumesc mult
Gabriela
 

Ioana  acum 6 ani - 8 Iulie 2017 12:55  

nu am incercat niciodata asa ceva, dar daca carnea nu a mai fost congelata inainte nu vad de ce nu ar fi ok.
 

Mihaela Filip   acum 5 ani - 23 Iulie 2018 11:59  

Salutare,
Am o intrebare....crezi ca ar merge sa inlocuiesc muschiuletul cu cotlet? Am un cotlet pe care vreau sa-l "tai " de pe lista din congelator...dar mi-e teama sa nu iasa prea uscat daca sunt bucatelele de frigarui asa micute.
 

Ioana  acum 5 ani - 23 Iulie 2018 12:12  

cotletul e mai dificil... ai putea sa-l lasi in saramura cateva ore si abia apoi sa-l scurgi si sa pui marinata asta.
aici e o varianta de saramura cu sos de soia: [link] , dar poti pune sare pana apa e sarata ca apa marii si nu mai pui piper cu lamaie si ulei, ca o sa ai arome din marinata.

sau poti doar sa-l lasi in marinata 1 zi intreaga, sa actioneze bine.
in Spania nu foloseau muschiulet, puneau pulpa sau cotlet. si la cotlet se simteau usor mai seci, dar nu neplacut. totusi nu exagera cand le pui pe gratar, nu le lasa nesupravegheate, cand nu mai sunt roz in jurul frigaruiei (verifici una din mijloc) le scoti.

saramura insa face minuni cu genul asta de carne, daca ai timp si disponibilitate poti sa incerci.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...