Gem de capsuni si coacaze rosii

Categorii: Retete cu fructe, Retete de gem si dulceata

 

Gem de capsuni si coacaze rosii
Pinterest

Nu v-am trecut cu vederea pe cei care mi-ati scris ca apreciati gemurile in combinatii mai deosebite. Asa ca surpriza, surpriza pe final de sezon de capsuni! Am adaugat strugurasi clasicului gem de capsuni. Ei aduc un plus de acrisor dar si pectina (gemul se va lega mai repede).

Ingrediente
Gem de capsuni si coacaze rosii

650 gr capsuni (cantariti dupa ce le-ati ales si curatat)
650 gr coacaze rosii (cantariti ciorchini)
500 gr zahar
1/2 lamaie

Preparare
Gem de capsuni si coacaze rosii

  1. Capsunile se aleg si se curata de codite. Eu le-am lasat intregi fiind micute, dar cele mari se pot taia in doua. Se spala bine.
  2. Coacazea se curata de codite astfel: se iau cate 2-3 ciorchini in mana si se trec coditele printre dintii unei furculite. Se trage furculita in jos, deasupra unei bol. Bobitele vor cadea in bol si in mana va vor ramane doar coditele (vezi pozele 1 si 2). Se spala coacazea.
    Treceti coacazea curatata prin masina de rosii pentru a separa sucul de seminte. Eu am retinut cateva linguri bune de coacaze intreaga, pentru a da textura gemului.
    Daca nu aveti masina de rosii, puneti apa pe fundul unei oale, adaugati coacazea (in acest caz nu trebuie curatata de codite) si fierbeti cu capac cam 5 minute, pana bobitele se inmoaie. Se strivesc apoi intr-un robot si se trec printr-o sita.
  3. Puneti intr-un bol toate fructele si sucul de pe ele, impreuna cu zaharul . Amestecati usor si lasati peste noapte la frigider.
  4. Spalati 2 borcane de 300 ml, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
    * incercati sa coordonati fiertul gemului cu sterilizarea borcanelor, fiindca e important ca gemul sa fie pus in borcanele fierbinti scoase direct din cuptor
  5. A doua zi puneti continutul bolului intr-o oala larga (30 cm; cu cat e mai larga oala, cu atat fierbe mai repede gemul).
  6. Fierbeti la foc mic pana se topeste tot zaharul. Nu amestecati. Veti vedea spuma roz pe toata suprafata si atunci veti stii ca zaharul e topit. Verificati si trecand cu o lingura pe fundul oalei ca sa fiti siguri.
  7. In acel moment puteti creste intensitatea focului, astfel incat gemul sa fiarba vizibil.Fierbeti asa timp de 30 minute.Veti vedea ca e destul d emult lichid in oala, deci gemul poate fierbe mai puternic fara probleme, nu se va arde sau lipi de oala. Totusi, fiti atenti sa nu fiarba atat de tare incat sa se umfle si sa va iasa din oala. Gemul face spuma roz deasupra la inceput, daca e multa adunati-o cu o lingura.
  8. In ultimele 5 minute de fierbere, adaugati sucul de la 1/2 lamaie.
    * la final faceti si testul cu farfuria in congelator ca sa fiti absolut siguri ca e legat gemul: puneti o farfurioara din timp in congelator; dupa 30 minute de fierbere, picurati putin gem pe farfurioara si dati-o la congelator cateva minute (in acest timp dati focul sub gem la mic); daca inclinand farfurioara gemul nu curge, e gata
  9. Puneti dulceata de capsuni fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine.Atentie, gemul fierbinte e destul de lichid, nu va panicati, asa e ok, se va gelifia in borcane dupa racire... doar ati facut testul cu farfurioara veselIntoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac). Lasati sa stea asa vreo 20 minute.Gemul are bucati de fructe intregi, care au tendinta sa se ridice la suprafata cat timp e fierbinte. Daca racoriti borcanele cu fundul in sus, fructele se vor "ridica la fund". Astfel, cand veti intoarce borcanele, veti avea toate fructele pe fundul borcanului, acoperite complet de gemul gelifiat. In acest fel nu veti avea probleme la pastrare.Acoperiti borcanele inca fierbinti cu o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  10. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
 
Gem de capsuni si coacaze rosii - Trecem dintii furculitei printre codite

1. Trecem dintii furculitei printre codite

Gem de capsuni si coacaze rosii - Tragem in jos...

2. Tragem in jos...

Gem de capsuni si coacaze rosii - Se trece coacazea prin masina de rosii

3. Se trece coacazea prin masina de rosii

Gem de capsuni si coacaze rosii - Fructele cu zahar se lasa la frigider

4. Fructele cu zahar se lasa la frigider

Gem de capsuni si coacaze rosii - Se pun la fiert

5. Se pun la fiert

Gem de capsuni si coacaze rosii - Zaharul e topit, se poate creste intensitatea focului

6. Zaharul e topit, se poate creste intensitatea focului

Gem de capsuni si coacaze rosii - Gemul mai are 5 minute de fiert

7. Gemul mai are 5 minute de fiert

Gem de capsuni si coacaze rosii - Testul cu farfurioara

8. Testul cu farfurioara


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 5)  

 
loading...

Gem de ardei iute

29 August 2014

Gem de ardei iute

Gem exotic

27 Februarie 2014

Gem exotic

Gem de sfecla rosie si mere

18 Noiembrie 2013

Gem de sfecla rosie si mere

Gem de caise cu fistic

12 August 2013

Gem de caise cu fistic

 

 

olga  acum 3 ani - 20 Iunie 2014 12:03  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Gorgeous !

Multumesc
 

Andreea  acum 3 ani - 18 Iulie 2014 21:19  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Cate borcanele ti-ai iesit? Vreau sa fac si eu saptamana viitoare vesel

Esti o bucatareasa deosebita vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Iulie 2014 13:27  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Andreea, au iesit 2 borcanele de 300 ml
 

Dana  acum un an - 16 Mai 2016 12:16  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Bun gasit,

si complimente pentru toate retetele incercate pana acum. Chiar daca nu dau feed-back, te pomenim cand gatim, de fiecare data. vesel

Intrebare 1: peste noapte, borcanele raman cu gura in jos, sau le intorc dupe cele 20 de minute?

Tocmai am terminat de facut acest gem. In loc de coacaze am pus mirtilli si goji (cate o mana din fiecare; locuiesc in Italia..ma adaptez cu ce am prin casa ). Am avut 1.750 g capsuni si am pus 1200g zahar brun. vesel
Dupa gustul meu, mi se pare extrem de dulce.
Intrebare 2: pot reduce si mai mult cantitatea de zahar?

Multumesc anticipat,
Dana vesel
 

Ioana  acum un an - 16 Mai 2016 13:15  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Le poti intoarce deja cu capacul in sus cand le pui sub plapuma la racit.
cam multisor zahar ai pus. eu incerc sa merg cu jumatate zahar din cantitatea de fructe. la 1750 gr capsuni as fi pus maxim 750-800 gr zahar. desi nu zahar brun, acesta interfereaza cu gustul fructelor. prefer zahar normal la dulceturi.
 

Dana  acum un an - 16 Mai 2016 13:22  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Multumesc mult pt clarificari.
Citind ca tu ai pus la 650 g capsuni, 500 g zahar, am pus si eu cat mi-a venit. vesel
Acum am retinut proportia sugerata de tine. Cand mai fac tura viitoare, dau feebback.

O saptamana superba,
Dana vesel
 

Ioana  acum un an - 16 Mai 2016 13:27  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

am pus 1300 gr fructe in total: 650 capsui+650 coacaze rosie (care e si acrisoara).
 

Dana  acum un an - 16 Mai 2016 13:35  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Da..asa este..ups...am comis-o! vesel Am vazut abia acum.
Eu stiam de la mama ca la alte dulceturi se pune chil pe chil fructe/zahar..si am redus un pic..
Naah..o voi combina cu alta mai acrisoara..
Crezi ca se mai poate drege cumva: de ex pe moment cand o servesc (clatite, tarte) sa adaug suc prospat de lamaie in ea?
vesel vesel
 

Ioana  acum un an - 16 Mai 2016 13:43  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

da, si mie mi se par prea dulci cele 1:1. dar daca sunt bine fierte rezista si cu cantitate mai mica de zahar. nu uita sa adaugi suc de lamaie, ajuta pectina sa se lege.

de abicei pe cele foarte dulci le folosesc in combinatii: in iaurt, cu mascarpone si frisca...
 

Dana  acum un an - 16 Mai 2016 13:46  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Draga Ioana,

Multumesc si pentru promptitudine, si pentru sfaturile pertinente si profi.
Cu tine se merge la sigur in bucatarie! vesel

Ganduri bune,
Dana vesel
 

Ioana  acum un an - 16 Mai 2016 14:13  

Re: Gem de capsuni si coacaze rosii

Ma bucur, Dana! vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus