Cum facem unt de casa

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum facem unt de casa

Un mic proiect de weekend: unt facut in casa. Pregatiti-l, fiindca luni postez reteta gemului din poza ;)

E delicios, se face usor, puteti folosi smantana de la tarani sau din magazin, important e sa fie grasa (peste 32%). Din 400 ml smantana am obtinut 180 gr unt, care dupa calculele mele ar avea cam 70% grasime.

Am pregati untul folosind robotul Thermomix, asa ca am pus separat instructiunile pentru el.

Ingrediente

400 ml smantana grasa (minim 32% grasime; rece, de la frigider)
sare (optional)

  1. Smantana se scoate de la frigider si se tine 15 minute in congelator, sa se raceasca bine de tot. Cu cat smantana e mai grasa si mai rece se va separa mai rapid. Puneti si o sticla cu apa rece in frigider in acest timp.
  2. Puneti smantana intr-un bol cu pereti inalti (daca veti mixa cu mixerul manual) sau in vasul robotului. Daca doriti puteti adauga putina sare. Mixati smantana pana se separa (vezi poza 2). La inceput smantana va deveni frisca, apoi veti vedea ca se intareste si la un moment dat se va "taia". Din acel moment mai bateti 30 secunde smantana.
  3. Scurgeti din vas tot zerul care s-a separat de unt.
  4. Adaugati 150 ml apa rece si mixati inca 1 minut. Scurgeti lichidul din vas. Repeteti "spalarea" untului de 1-3 ori. Cu cat il spalati mai mult, cu atat va fi mai gras, mai curat si va rezista mai mult la frigider.
  5. Scoateti untul din vas si scurgeti-l intr-un tifon, filtru de cafea sau servetele de bucatarie.
  6. Puneti untul intr-un vas, acoperiti-l si pastrati-l la frigider.

Instructiuni pentru Thermomix:

  1. Smantana se scoate de la frigider si se tine 15 minute in congelator, sa se raceasca bine de tot. Cu cat smantana e mai grasa si mai rece se va separa mai rapid. Puneti si o sticla cu apa rece in frigider in acest timp.
  2. Puneti frisca de la congelator in vas si montati fluturele. Daca doriti puteti adauga putina sare.
  3. Mixati 4 minute / viteza 4. Timpul de mixare depinde de cat de grasa si rece e frisca. Daca dupa 4 minute untul nu s-a separat (vezi poza 2), mai puneti inca o data 4 minute / viteza 4. Veti sti cand untul e separat, atunci cand zgomotul facut de robot se schimba din unul continuu in unul sacadat, ca de ferastrau. In acel moment, mai lasati cateva secunde si puteti opri robotul. Scurgeti zerul.
  4. Adaugati 100 gr apa rece si mixati inca 1 minut / viteza 4. Scurgeti lichidul din vas. Repeteti "spalarea" untului de 1-3 ori. Cu cat il spalati mai mult, cu atat va fi mai gras, mai curat si va rezista mai mult la frigider.
  5. Scoateti untul din vas si scurgeti-l intr-un tifon, filtru de cafea sau servetele de bucatarie.
  6. Puneti untul intr-un vas, acoperiti-l si pastrati-l la frigider.

Frisca rece in robot

Frisca rece in robot

Untul separat de zer

Untul separat de zer

Untul spalat prima data

Untul spalat prima data

Untul spalat a doua oara

Untul spalat a doua oara

Untul la scurs

Untul la scurs

Cum facem unt de casa

Cum facem unt de casa

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 10 ani - 22 Februarie 2014 20:01  

Buna Ioana. Abia astept sa incerc reteta. Zi-mi te rog, fraiche creme e ok? Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 23 Februarie 2014 12:44  

da Laura, ar trebui sa iasa caci are grasime destula, dar iti va iesi un unt care va fi mai potrivit pentru mancaruri sarate decat la deserturi. din smantana dulce iese untul "dulce" cum ar veni, iar din creme fraiche (care e similara cu smantana acra) iese un unt "fermentat".
 

Laura  acum 10 ani - 23 Februarie 2014 14:24  

Multumesc Ioana, este ceea ce vreau :)
 

camelia  acum 9 ani - 9 Iunie 2014 09:53  

putem sa punem si in blender?
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Iunie 2014 10:32  

sigur ca da.
 

Mihai  acum 8 ani - 14 Octombrie 2015 20:21  

Creme fraiche e smantana dulce, nefermentata, cum ii spune si numele "smantana proaspata". Smantana acra este cea fermentata, logic, nu?
 

Ioana  acum 8 ani - 14 Octombrie 2015 21:07  

nu chiar asa logic... creme fraiche e fermentata [link]
am gustat-o si seamana cu smantana noastra acra, nu cu cea dulce.
 

Mihai  acum 8 ani - 15 Octombrie 2015 07:59  

Ai dreptate Ioana, asa scrie pe net. La noi in Austria se poate cumpara din supermarket Crème fraiche dulce, nefermentata, cu un continut mare de grasime. Denumirea adecvata pentru ea ar fi Crème double, o smantana groasa, nefermentata si dulce.
 

Petronela  acum 7 ani - 20 Aprilie 2016 14:58  

Am facut cu smantana de casa si a iesit un unt de casa super pentru copilul meu.Multumesc pentru reteta....
 

Emilia Crisan  acum 4 ani - 13 Aprilie 2019 21:50  

Multumim mult! Voi incerca si eu cat mai curand si sper ca voi reusi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...