Gem de sfecla rosie si mere

Retete de gem si dulceata Retete cu legume

Gem de toamna, surprinzator si rafinat. E bun pe paine cu unt, dar si cu branza de capra sau branza cremoasa (ex. Brie, Taleggio). Si daca mai socotiti si culoarea absolut fermecatoare, aveti toate motivele sa-l incercati.

Reteta e primita de la mama mea, ea il face in varianta data pe razatoare.

Ingrediente

1 sfecla rosie medie (cca 350 gr)
3 mere (cca 300 gr; folositi un soi aromat si zemos)
1 lamaie mica
250 gr zahar

Portii: 1 borcan de 450 ml

  1. Sfecla se curata de coaja si se taie bucati. Merele se curata si ele de coaja si cotoare si se taie in doua. Se rade coaja lamaii si apoi se curata lamaia de coaja. Se scoate miezul si se curata de samburi.
    * vezi aici cum se scoate miezul citricelor
  2. Sfecla se pune in robot si se mixeaza pana se marunteste bine de tot. Se adauga merele si se mixeaza pana se maruntesc si ele. Daca nu aveti robot dati merele si sfecla pe razatoare.
  3. Puneti sfecla si merele intr-o oala impreuna cu pulpa lamaii, zaharul si 1/4 cana de apa. Fierbeti la foc mic pana se topeste zaharul complet. Amestecati mai des in acest timp.
  4. Continuati sa fierbeti la foc mediu spre mic timp de 25 minute. Amestecati din cand in cand (aveti grija ca gemul stropeste cand fierbe, asa ca e bine sa asezati oala pe un ochi mai departa de perete sau sa folositi o sita anti-stropire, de protectie).
  5. Acum daca doritit gemul foarte fin, il puteti mixa in blender (sau cu blenderul vertical). Acest pas nu este obligatoriu, gemul este bun si daca are textura.
  6. Adaugati coaja rasa de lamaie si mai fierbeti 1 minut.
  7. Turnati gemul intr-un borcan si pastrati la frigider. Rezista 2 saptamani.

Sfecla rosie cu merele si lamaia

Adaugam zahar si apa

Gemul fierbe

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...