Legume crocante cu sos in stil tailandez

Reteta Legume crocante cu sos in stil tailandez

Unul dintre cele mai placute moduri in care poti manca legumele: crocante si drese cu un sos exotic foarte "viu". Alaturi am pregatit de data asta orez basmati si un steak de vita, dar orezul poate fi inlocuit cu quinoa, iar vita cu halloumi la gratar sau piept de pui la gratar. Si uite asa ne gaseste ziua de azi tot #echilibrati!

Reteta este inspirata din bolul cu  legume de la restaurantul Cimbru, prima mea alegere cand imi comand pranzul.

 

Ingrediente

6 buchetele de broccoli
4 buchetele mai mari de conopida
1 ardei kapia rosu (nu foarte mare; sau 1/2 ardei rosu + 1/2 ardei galben)
1 dovlecel foarte mic
4 lingurite ulei
sare

Sos in stil tailandez

1 ceapa mica (cca 50 gr)
4 catei mari de usturoi
30 gr ghimbir
1 ardei kapia rosu mic (cca 50 gr)
1 lingurita rasa pasta de ardei iute
2 rosii din conserva (+ 2 linguri sos de rosii din conserva)
200 ml lapte de cocos
200 ml apa
4 linguri ulei
2 lingurite zahar
2 linguri sos de soia
coaja rasa de la 1 limecoaja rasa de la 1/4 lamaie
sare

Portii: 2 legumele; 4-5 sosul
Calorii: 912 cal sosul; 200 cal legumele

  1. Intr-un robot sau cu blenderul vertical se mixeaza toate ingredientele taiate bucati mai mici (de la ceapa si pana la rosii). Va rezulta o pasta portocalie.
  2. Intr-o cratita mai mica se incinge uleiul si se adauga pasta de legume. Se soteaza la inceput la foc mare, iar pe masura ce se caleste si incepe sa stropeasca, dati focul spre mic. Amestecati cand si cand, mai des catre final, sa nu se arda. Va dura cam 15 minute, pana vedeti ca uleiul se separa iar pe margini si pasta a capatat o culoare mai inchisa.
  3. Adaugati zaharul, sosul de soia, laptele de cocos si apa si aduceti la fierbere. Dati focul la mic, sa fiarba incet, puneti capacul si lasati la fiert inca 15 minute. Adaugati si putina sare.
  4. in ultimele 2 minute de fiert, adaugati coaja rasa de la citrice si gustati sosul de sare.
  5. Cand sosul e gata, il mixati in robot sau cublenderul vertical pana devine foarte fin, apoi il puteti trece printr-o sita mai deasa ca sa iasa super fin. Sosul este moale si cremos, curge usor de pe lingura, ca o smantana lichida.
    * sosul se poate prepara din timp si pastra la frigider 1 saptamana.
  6. Ardeiul se taie patratele cat o imbucatura. Dovlecelul se taie in jumatati sau sferturi de rondele (in functie de cat e de gros) si se presara cu sare. Se lasa la scurs pe servetele intre 15-30 minute. Broccoli si conopida se lasa buchetele intregi deocamdata.
  7. Se aduce la fierbere apa cu sare si se adauga conopida. Se lasa sa se opareasca 3 minute, apoi se adauga broccoli si se mai lasa impreuna inca 2 minute. Se scurg de apa si apoi se pun pe tocator. Cand se racoresc un pic se taie felii (sa fie cat o imbucatura).
  8. Se incinge o tigaie larga (preferabil de fonta sau cu fund gros, care se incinge bine; sau puteti folosi un wok) si se picura putin ulei (aprox. 1 lingurita). Se adauga ardeii si se soteaza la foc mare amestecand des si presarand putina sare, pana vedeti ca incep sa se rumeneasca pe alocuri (dureaza cam 4-5 minute). Scoateti ardeii intr-un bol.
  9. In tigaie picurati iar putin ulei si adaugati dovlecelul. Sotati tot asa rapid, la foc mare, pana se rumeneasc pe alocuri (dureaza cam 2 minute). Scoateti dovleceii peste ardei.
  10. Picurati iar putin ulei in tigaie si adaugati feliile de broccoli si conopida si sotati rapid pana vedeti ca sunt usor rumene (cam 2 minute). Scoateti-le in bol.
  11. Amestecati legumele sotate din bol si gustati-le de sare.
  12. Serviti imediat legumele crocante cu o portie de sos (daca l-ati tinut la frigider il veti reincalzi). Serviti cu orez sau quinoa si felii de steak de vita sau halloumi la gratar sau felii de piept de pui la gratar.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...