Maioneza cu leurda

Retete cu ou Retete de Pasti Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete de Sosuri si Salsa

Nu exista sarbatoare fara o maioneza buna, asa ca mi s-a parut potrivit sa va arat cum prepar maionezele aromate. Practic, in loc sa mixez maioneza cu arome, am pornit invers: am aromatizat uleiul si cu el am preparat maioneza. Astfel, gustul e mai fin, mai natural, parca s-a nascut lipit de maioneza.

Tehnica se poate extinde si la alte verdeturi (ce ziceti de tarhon? :p sau chiar coaja de lamaie). Cu leurda insa va iesi o maioneza cu aroma fina de usturoi, de culoarea avocadoului. Arata senzational. Este ideala cu paneuri-le de pui (gen crispy strips, snitele de pui), langa peste (la gratar sau fript in crusta malai), in sandwichuri, amestecata cu smantana sau iaurt.

O mica divagatie de la subiect, fiindca rar am ocazia sa va povestesc despre ce fac la serviciu, cealalta pasiune a mea. De obicei nu e nimic interesant de povestit pe un site culinar. Insa o mica glumita a lui Radu a prins viata. Obisnuia sa-mi zica ca dupa atatea retete o sa ajung sa-mi fac si apa in casa. De doua zile insa aceasta ipoteza absurda a devenit realitate, ultimul proiect imi cere sa generez in browser bule de apa minerala carbogazoasa (atentie, cat mai reale sa nu fie de prost gust, asa a cerut clientul!). Nu cred ca gaseau o persoana mai potrivita pentru acest task. In sfarsit experienta mea in acest domeniu are relevanta si la serviciu. O sa fac cea mai buna apa minerala virtuala  :p Intre timp eu sunt mai hidratata ca niciodata (de cate ori vad ecranul bolborosind mi se face sete) si balonata (de obicei beau apa plata, dar pana termin chestia asta am trecut pe apa cu bule).

Ingrediente

1 galbenus de ou
1 lingurita mustar
200 ml ulei
1 legatura leurda (cca 30 gr)
1 lingurita otet de orez (sau de sherry)
sare, piper negru

  1. Se mixeaza in robot/blender leurda (spalata si uscata) cu uleiul. Va rezulta un lichid verde pe care-l strecurati printr-o sita deasa (cea de ceai e buna sau puteti folosi tifon).
  2. Amestecati galbenusul cu mustarul si apoi preparati maioneza in mod normal, folosind uleiul verde obtinut la pasul 1. Aici gasiti instructiuni despre cum se prepara manual maioneza. Dar e ok sa o faceti si cu mixerul sau blenderul vertical daca asa obisnuiti sa o faceti.
  3. Dupa ce ati incorporat tot uleiul aromat cu leurda verificati consistenta maionezei. Daca e prea moale (depinde si la ce o sa o folositi; pentru sandwichuri e bine sa fie mai teapana, pentru dressinguri e ok sa ramana mai moale.), continuati sa mai adaugati ulei normal (nearomat) pana aveti consistenta dorita.
  4. Condimentati maioneza cu sare, putin piper negru si putin otet de orez.

Ulei cu leurda strecurat

Maioneza preparata cu ulei de leurda

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...