Mazare bonne femme

Retete din Franta Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete simple

Reteta Mazare bonne femme

Doar pentru femei bune: mazare in stil frantuzesc. Sa nu ma intrebati cum de am mazare proaspata in aprilie! Cred ca am platit greutatea ei in aur  :p

Reteta e clasica, combinatie sigura de mazare, ceapa si bacon. E interesant modul de gatire: mazarea aproape se face in suc propriu. Retete originala cere cateva frunze de salata care se aseaza deasupra ca sa tina aburul si sa mai lase apa. Nu m-am complicat cu frunzele si am pus pur si simplu cateva linguri de apa inainte de a sigila foarte bine tigaia si a fierbe mazarea la foc mic. E buna simpla dar si pe post de garnitura.

Ingrediente

450 gr mazare
100 gr bacon
1 ceapa medie (maxim 100 gr)
1 fir cimbrisor
8 linguri apa
1 lingura rasa unt
sare, piper negru

Portii: 2

  1. Intr-o tigaie mai adanca si nu extrem de larga se pune baconul taiat cubulete la foc mic pana-si lasa grasimea, dar nu trebuie sa fie rumen. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste totul in continuare pana ceapa e moale si baconul e rumen (cca 5 minute).
  2. Se adauga mazarea, untul si cimbrul. Se presara sare si piper negru. Se amesteca pana untul e topit. Se adauga apa si se aduce la fierbere.
  3. In acel moment se da focul la mic, se pune capacul (daca capacul nu e etans, puteti aseza o folie de aluminiu sub el) si se fierbe asa pana mazarea e facuta (cca 20-25 minute). Amestecati de 2 ori in acest timp si gustati mazarea de fiecare data ca sa puteti estima cand e gata. Cand amestecati verificati si daca mai e lichid in tigaie, mazarea nu trebuie sa arate uscata.
  4. Cand e gata, in tigaie ar trebui sa mai ramana doar putin lichid pe fund, ca un sos lejer. Daca doriti, acum puteti presara patrunjel sau menta tocata.
  5. Serviti mazarea calda cu paine de secara si daca doriti 1 lingura de branza de casa (sau telemea).

Calim baconul si ceapa

Calim baconul si ceapa

Adaugam mazarea, cimbrul si untul

Adaugam mazarea, cimbrul si untul

Mazarea a fiert

Mazarea a fiert

Comentarii (9)

 

Maria  acum 6 ani - 14 Aprilie 2016 18:29  

Ce bunatate!Dar eu o vreau cu friganele (pain perdu) daca tot ai decretat pentru femeile bune.
 

Cristina  acum 6 ani - 15 Aprilie 2016 08:51  

Mazare proaspata??? n-am mai vazut de ani de zile!! aici nu exista (Australia) sau cel putin eu n-am vazut. Folosesc conservata sau congelata, dar nu e acelasi lucru....

Mancarea de mazare e une dintre mancarurile preferate ale sotului meu. Abia astept sa fac reteta in weekend.

Multumesc :)
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Aprilie 2016 09:47  

Maria, cu conditia ca friganelele sa fie facute de barbati buni :p pain perdu bon homme
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Aprilie 2016 09:55  

:( chiar aseara povesteam cu un prieten care numai ce s-a intors din Australia ce frumos e acolo, dar daca nu exista mazare...
 

Mirela  acum 6 ani - 8 Iunie 2016 14:31  

"chiar aseara povesteam cu un prieten care numai ce s-a intors din Australia ce frumos e acolo, dar daca nu exista mazare... " subscriu :))

Ioana, iti vine sa crezi ca prin Bucuresti deja "a imbatranit" mazarea?!? E una din legumele mele preferate, dar anul asta se pare ca am ratat-o...azi cand am vrut sa cumpar m-am lovit de replica asta. Mai incerc si diseara in piata... :(
 

Ioana  acum 6 ani - 8 Iunie 2016 14:34  

se pare ca nu ai de ales si trebuie sa vii la Cluj. aici de abia saptamana asta apare. sambata am gasit doar la o persoana si-ti inchipui ca era la supra-pret. si iti dai seama ca mi-am luat chiar si asa :)
 

Mirela  acum 6 ani - 8 Iunie 2016 14:36  

;)) ;) Inca un motiv pe lista de Cluj :p
 

Mirela  acum 6 ani - 9 Iunie 2016 10:48  

Me happy :p Am gasit pe ultima suta de metri se pare si inca gata curatata :)) Diseara o execut, varianta cu bacon cred
 

Ioana  acum 6 ani - 9 Iunie 2016 16:17  

sigur? sau zici asa ca sa scapi de cluj :p
asa curata o iau si eu in timpul saptamanii, e comod. si sa stii ca in mod incredibil am iesit mai bine la pret la cea desfacuta. am luat 250 gr desfacuta la 5 lei si nedesfacuta mi-a iesit 200 gr la 5 lei.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...