Merluciu cu cartofi in sos de usturoi

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete ieftine Retete din Spania

Spaniolii stiu sa gateasca pestele.

Cu Merluza a la Gallega (adica merluciu ca-n Galicia) m-am intalnit in timp ce citeam articole ca sa-mi exersez spaniola. M-a atras imediat aspectul si in secunda urmatoare, faptul ca e cu cartofi, m-a facut sa-l introduc in meniul de weekend. Reteta se poate face si cu alt fel de peste alb (fileuri de cod sau calcan de exemplu). Am decis sa merg de data asta pe merluciu congelat. Are un gust delicat si in plus e ieftin (cam 15 lei / kg). L-am ales si decongelat dupa instructiunile de aici. Ce bine e cand imi urmez sfaturile! A iesit minunat! Me gusto!

Ingrediente

650 gr merluciu (cantarit curatat, 3 trunchiuri)
650 gr cartofi rosii

Sos de usturoi (ajada)

8 catei usturoi
1 ceapa mica (cca 50 gr)
1 foaie de dafin
75 ml ulei masline extravirgin
1 lingurita boia dulce
1/4 legatura patrunjel

Supa

1 ceapa mica
1 bucata mai mica de praz
1 morcov
1/2 lingurita piper boabe
cozile de la patrunjel
75 ml vin alb sec
sare

Portii: 3

  1. Se incepe cu prepararea sosului, el trebuie sa stea un pic, sa se infuzeze. Intr-o craticioara mica se pune uleiul, ceapa tocata felii subtiri, 4 catei de usturoi curatati si taiati in doua si foaia de dafin. Se fierbe totul pe foc mic de tot, ca sa se infuzeze uleiul cu arome. Dureaza cam 15 minute, aveti grija sa nu lasati ceapa sau usturoiul sa prinda culoare.... uleiul doar sa bolboroseasca usor. Luati craticioara de pe foc, adaugati boiaua, amestecati bine. Adaugati restul de 4 usturoi striviti in sos. Lasati sa stea pana e nevoie de el.
  2. Intr-o oala se pun zarzavaturile pentru supa la fiert (ceapa, morcovul, prazul, cozile de la patrunjelul pentru sos, toate taiate bucati mai mari), impreuna cu piperul boabe, vinul si 3.5 cani de apa. Se lasa la fiert pana pregatiti cartofii.
  3. Curatati cartofii si taiati-i felii (folositi cartofi rosii, isi pastreaza mai bine forma la fiert, nu se sfarma asa usor). Adaugati-i in supa care fierbe. Adaugati sare. Fierbeti la foc mic, pana cartofii sunt facuti.
  4. Taiati merluciul curatat in felii (rondele) groase de 2-3 cm. Daca a fost congelat, il acoperiti 10 minute cu lapte, apoi il scurgeti si-l uscati cu servetele.
    * daca folosesti merluciu congelat, vezi aici mai multe informatii despre cum se decongeleaza pestele
  5. Strecurati supa si luati din strecuratoare doar cartofii. Zarzavaturile nu le folositi in aceasta reteta. Asezati cartofii intr-o cratita mai larga si presarati putina sare.
  6. Supa strecurata o puneti din nou in oala. Adaugati rondelele de merluciu in supa si fierbeti 5 minute (verificati sa fie opaca carnea pana in centru). Scoateti pestele si asezati-l printre cartofi. Presarati putina sare si peste peste.
    * supa ramasa se poate congela si folosi la alte retete care cer supa de peste
  7. Strecurati sosul de usturoi, presand in sita sa extrageti tot sosul din legume. Adaugati 150 ml din supa (cea in care ati fiert cartofii si apoi pestele). Turnati sosul peste cartofi si peste. Presarati patrunjelul tocat fin.
  8. Puneti cratita pe foc, aduceti la fierbere si fierbeti cu capac timp de 5 minute, scuturand cu miscari fata-spate de 2-3 ori cratita.
  9. Serviti cald, imediat ce e gata.

Infuzam uleiul la foc mic

Se adauga boiaua si se lasa sa stea

Se strecoara sosul

Punem zarzavaturile la fiert in apa si vin

Se adauga cartofii taiati felii

Se fierbe pestele in supa

Fierbem totul impreuna inca 5 minute

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...