Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete rapide Retete de Sosuri si Salsa Retete cu carne de vitel sau vita

Haideti sa punem la treaba demi-glace-ul la care am lucrat asa mult ;) Muschiuletul de vita l-am facut simplu, in tigaie, aromat doar cu piper negru din belsug si rozmarin. La servire l-am stropit cu sos bordelaise, un sos brun bogat, cu aroma intensa, preparat din vin rosu, demi-glace si unt. Per total am obtinut o mancare eleganta, demna de un restaurant bun. Desigur, totul a fost acompaniat de vinul pe care l-am folosit la prepararea sosului.

Ingrediente

800 muschi vita
2 linguri piper negru boabe
sare de mare
2 fire rozmarin

Sos bordelaise

1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1 lingura ceapa rosie tocata
1/2 lingurita piper negru boabe
3 linguri cu varf demi-glace
1 lingurita rasa amidon (sau faina)
2 linguri unt rece (80% grasime)

Portii: 4
Timp de preparare: 40 minute

  1. Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe masa de lucru.
  2. Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.
  3. Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (cate 2-3 o data, nu le inghesuiti in tigaie). Se prajesc pe prima parte 4 minute, apoi se intorc si se se prajesc 3 minute si pe a doua parte (carnea va fi mediu facuta, adica ramane roz in centru; adaptati acest timp daca doriti carnea in sange (2.5 minute/parte) sau bine facuta (5 minute/parte) ).
    * prajiti toata carnea
  4. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.
  5. Se pune vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierbe la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).
  6. Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.
    * cu o lingurita de amidon/faina sosul iese doar siropos, daca il doriti mai gros mai adaugati amidon/faina
  7. Se strecoara sosul si se pune pe foc mic. Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara e dizolvata complet.
  8. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul.
  9. Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.

Amestecul de condimente pe masa de lucru

Feliile de carne date prin condimente

Prajim carnea

Vinul cu arome

Vinul redus

Sos bordelaise

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...