Oua in Purgatoriu

Retete cu legume Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Oua in Purgatoriu

Varianta italiana pentru Shakshouka e foarte picanta si aromata. Shakshouka probabil o stiti deja, am doua versiuni pe site. Aici gasiti varianta mai simpla in care folosesc rosii din conserva si aici varianta mai condimentata, cu rosii proaspete si iaurt.

Varianta asta italiana are pasta de Nduja in sos, ceea ce ii da o aroma intensa deosebita (atentie, pasta contine carne si grasime de porc, nu e vegetariana!) si picantimea specifica (de unde numele de Purgatoriu).

Ingrediente

Sos de rosii picant

750 gr rosii (dulci si coapte)
1 lingura pasta Nduja (pasta de carne cu ardei iute)
3 catei de usturoi
1 lingurita de zahar
1 fir bogat de busuioc
2 linguri ulei de masline
sare

Oua

4-5 oua
12 rosii cherry (optional)
10 frunze mari de busuioc
1 lingura parmezan razuit fin

Toast cu parmezan

2 felii de paine taraneasca
putin ulei de masline
2 lingurite parmezan razuit
piper negru

Portii: 2

  1. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoarea mare, tinandu-le cu pulpa in jos, pana ramaneti doar cu coaja in mana.
  2. Intr-o tigaie/cratita larga (cca 25-28 cm) se pune uleiul si Nduja si se lasa pana e topita de tot. Se adauga usturoiul strivit si se caleste 1 minut, pana incepe sa miroasa placut.
  3. Se adauga piureul de rosii, zaharul si sare. Se aduce la fierbere si se fierbe la foc mediu la inceput, apoi, pe masura ce scade sosul se da focul mai mic ca sa nu se arda. Amestecati cand si cand in sos, mai ales pe final cand e scazut ca sa nu se prinda de fund si sa-i verificati consistenta.
  4. Dupa aprox 20-25 de fiert sosul ar trebui sa fie scazut bine si grasimea sa se fi adunat pe margini, semn ca e gata. Se drege de sare. Se adauga firul de busuioc si se lasa acoperit pana e nevoie de el.
    * sosul se poate pregati din timp si se pastreaza la frigider.
  5. Cand vreti sa serviti ouale, reinfierbantati sosul daca a stat la frigider. Se adauga rosiile cherry taiate in doua si se fierb in sos 5 minute. In acest timp se adauga si busuiocul tocat.
  6. In continuare, ouale se pot pregati toate direct in vasul in care ati facut sosul sau puteti folosi 2 vase individuale (de aprox 18-20 cm diametru).
  7. Spargeti ouale in sosul fierbinte si lasati pe foc inca 1-2 minute, pana albusul de pe fund e opac. Presarati parmezan razuit peste tot (peste sos si oua) si rasniti piper negru.
  8. Transferati vasul (sau vasele) la cuptor, incins la 160C, si lasati pana albusul e complet inchegat (cca 4-5 minute).
  9. Pentru toast, se picura feliile de paine cu putin ulei pe ambele parti. Se prajesc in tigaia grill (fara grasime) pana prind urme usoare de gratar. Presarati un strat subtire de parmezan pe una din parti, rasniti putin piper negru si puneti painea din nou cu acea fata in jos in tigaia grill, maxim 1 minut, pana parmezanul se topeste, rumeneste si devine crocant.
  10. Serviti ouale fierbinti.

Comentarii (5)

 

Olga  acum 2 luni - 10 August 2022 16:52  

Cu ce inlocuiesc pasta de care nici n am auzit??
 

Ioana  acum o luna - 10 August 2022 17:04  

Dar acum ca ai auzit de ea, musai sa o cumperi cand o intalnesti, e grozava. o cantitate mica da un gust special mancarurilor. am folosit-o si la ragu-ul de porc [link]
eu o gasesc la magazinele cu specific italian, in borcanel.

Pana atunci poti folosi: 1 lingurita de pasta de ardei iute, putina boia afumata si cateva felioare subtiri de salam italian picant (gen Ventricina; sa nu fie foarte uscat) mixate intr-un robotel pana e pasta. Nu se va topi la fel de frumos ca Nduja, dar va avea un gust cat de cat apropiat.
 

Olga  acum o luna - 10 August 2022 17:08  

Hmmm. Clar, o caut? Multumesc!!
 

Florin  acum o luna - 10 August 2022 18:25  

Sarut mana Doamna Ioana. Unde se gaseste celebra pasta Nduja ????In ce supermarqet ????Nu exista asa ceva ,mi-ar fi atras atentia . La noi la Constanta nu sunt magazine italiene .!!!! Si atunci.........????? Multumesc .
 

Ioana  acum o luna - 10 August 2022 18:31  

In supermarket nu exista, aveti dreptate. Nu aveti de ales, trebuie sa faceti o mica excursie la Cluj, aici avem 2 magazine italiene si ambele au Nduja.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...