Oua in sos de rosii si chorizo

Categorii: Retete arabesti, Retete de mancaruri cu carne, Retete pentru Mic Dejun, Retete cu ou

 

Oua in sos de rosii si chorizo
Pinterest

Shakshouka, o mancare nord-africana, care se crede ca provine din Imperiul Otoman, are acum influente spaniole (chorizo) si turcesti (iaurtul surpriza de dedesubt). Dintre excesele mele din concediul recent din Turcia, iaurtul e in top, veti vedea ca m-am obisnuit sa-l folosesc in tot felul de combinatii interesante. Aproape de tot ar veni menta si cafeaua turceasca.

Turcii au o reteta similara cu shakshouka, se numeste menemen, era servita la micul dejun. Diferenta e ca ouale sunt amestecate ca la papara in sosul de rosii.

Ingrediente
Oua in sos de rosii si chorizo

1 kg rosii bine coapte
1 ceapa
2 catei usturoi mari
100 gr chorizo picant (sau carnati unguresti picanti cu paprika)
1 lingurita boia afumata
2 lingurite ras el hanout
2 linguri ulei
3-6 oua
iaurt grecesc
patrunjel
sare

Portii: 3-5

Preparare
Oua in sos de rosii si chorizo

  1. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare pana ramaneti in mana doar cu coaja.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (cca 26 cm). Se adauga ceapa si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga chorizo (taiat felii subtiri) si se caleste totul inca 2-3 minute, cat sa-si lasa carnatii grasimea. Se adauga usturoiul si se caleste inca 30 secunde.
  3. Se adauga boiaua afumata, ras el hanout, rosiile si sare. Se aduce la fierbere. Se da focul la mediu spre mic si se fierbe cam 25 minute, pana sosul scade si grasimea se aduna pe margini. Nu lasati sosul sa scada prea mult, sa devina uscat. La final, gustati sosul de sare. In acest moment va puteti opri si continuati cu pasul urmator doar cand doriti sa serviti mancarea. Sosul se poate pastra si la frigider mai mult timp. Inainte de a continua cu pasul urmator, doar reincalziti sosul.
  4. Socotiti 1 sau 2 oua de persoana. Spargeti ouale in sos. Puneti capacul pe tigaie si lasati sa fiarba timp de aprox 5 minute (pentru oua moi, doar cu albusul facut) si 7 minute (pentru oua mai tari).
  5. Servire: puneti in fiecare farfurie cate o lingura cu varf de iaurt grecesc si intindeti-l cu dosul lingurii pe fundul farfuriei. Presarati patrunjel tocat. Puneti deasupra lui cat sos doriti (aveti grija sa luati si carnati) si deasupra asezati 1 sau 2 oua. Presarati iar cu patrunjel tocat. Se serveste cu paine prajita.
 
Oua in sos de rosii si chorizo - Ceapa calita cu chorizo si usturoi

1. Ceapa calita cu chorizo si usturoi

Oua in sos de rosii si chorizo - Sosul de rosii e gata

2. Sosul de rosii e gata

Oua in sos de rosii si chorizo - Ouale fierb in sos

3. Ouale fierb in sos


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 
loading...

Oua in sos de rosii

30 Ianuarie 2010

Oua in sos de rosii

Oua ochiuri

15 Februarie 2017

Oua ochiuri

Oua umplute cu tarhon

26 Aprilie 2016

Oua umplute cu tarhon

 

 

Vali  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 11:26  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Asta fac diseara! Multumesc vesel
 

Cristina  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 13:43  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

super reteta, n-o stiam, abia stept sa o fac.Bravo, ai venit cu lucruri noi si interesante. Pe unde te-ai limbat ?
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 13:52  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Prin zona Bodum o vreme si apoi in Istanbul.
 

Cristina  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 13:55  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Super, n-am fost in Bodrum, dar de Istanbul sunt indragostita, acolo mi-ar placea sa traiesc, iar pt. Tine bazarul cu mirodenii cred ca a fost o adevarata incantare.
 

Silvia  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 14:15  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Ce deliciu.Maine asta mananc.Mai astept si alte bunatati.Multumesc iOANA
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 15:30  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

da, bazarul egiptean si hotelul in care am stat au fost de milioane. si un restaurant din apropierea hotelului. si baclavaua cu fistic... si midiile umplute... si rahatul... multe mi-au placut in Istanbul.
 

Olga  acum 3 ani - 29 Iulie 2014 18:52  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Tocmai am terminat de mancat.
Ca de obicei, absolut delicios.

( eu am preparat ras el hanout la supa de dovleac, nu stiu cat de bine am nimerit aromele, dar imi place la nebunie)

Multumesc frumos, Ioana.
 

Vali  acum 3 ani - 30 Iulie 2014 11:38  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Am facut cu carnaciori...buuun rau, o trec pe lista de retete favoritevesel
 

Ioana  acum 3 ani - 30 Iulie 2014 14:14  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

harnicuta tare, Olga. sunt tare curioasa cum ti-a iesit ras el hanout, dar daca e ca un curry usor, floral si citric atunci e aproape de ce am eu. si chiar daca nu, daca iti place combinatia e in regula.
 

Olga  acum 3 ani - 30 Iulie 2014 16:33  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Am avut rosii ramase de la sosul de rosii, am avut chorizo (pe care l-am descoperit la cartofii cu chorizo si ochiuri), ras el hanout ,(l-am preparat cum mi-ai recomandat)de la supa de dovleac, asa cum am zis, cred ca a fost prima data cand am avut toate ingredientele la indemana- totul a fost in flow.
Acum am in cuptor placinta cu mere (ma tenta de foarte mult timp, dar mi-a fost frica de aluat.).

Am mai spus, ma repet, dar pentru mine esti o binecuvantare.
Iti sunt profund recunoscatoare si iti doresc sa calatoresti in toata lumea, sa descoperi minunatii si sa ti se implineasca toata dorintele.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani - 30 Iulie 2014 16:43  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

merci! sa te inscrii si la borcanelul de pul biber, o sa-l folosesc in cateva retete turcesti.

o sa-mi dai feedback si la placinta cand e gata, nu-i asa?
 

valentina  acum 3 ani - 31 Iulie 2014 15:15  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo



Esti o minune cred ca este ffffffffffffffff buna reteta nu stiu de unde le scoti
te pup
 

luiza  acum 2 ani - 9 Ianuarie 2015 11:21  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Am vazut reteta la Nigella Lawson, ea ii spunea "Oua in purgatoriu ..." E incredibil de gustoasa reteta!
 

Ioana  acum 2 ani - 9 Ianuarie 2015 11:49  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

simpatic numele si potrivit.
 

Alex  acum 2 ani - 9 Ianuarie 2015 20:07  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Imi pare rau ,dar chorizo este facut din carne de porc ...
Intradevar este un preparat din nord ul Africii , respectiv Tunisia,Maroc...iar ingredientele traditionale de baza sunt rosiile,usturoiul,patrunjelul,vinetele,oua,ardei copt...
Acest preparat se serveste cu pita facuta in casa...

Mesajul meu nu este o critica la adresa acestei retete , ci doar un ajutor din experienta mea pentru cei care doresc o informare in plus..
 

giulia  acum un an - 22 Ianuarie 2016 01:10  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

ma intreb cum a iesit oul ca si posat,cand il voi sparge va lua forma ochiului,se va intinde
explicati'mi va rog tactica ,oricat ma gandesc ,nu imi dau seama vesel)
 

Ioana  acum un an - 22 Ianuarie 2016 07:35  

Re: Oua in sos de rosii si chorizo

Poti face niste indentatii cu dosul lingurii in sos si spargi acolo oul. In plus, daca ouale sunt ffff proaspete nu se intind cand le spargi ci stau adunate.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus