Paine indiana cu branza

Retete aluaturi Retete cu branza Bucataria indiana Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Paine indiana cu branza

Azi mancam Paneer Kulcha. Am mai facut paine indiana umpluta acum cateva luni, daca va amintiti era o paine cu cartofi numita Paratha. Care este diferenta intre Kulcha si Paratha? Ambele sunt paini care se fac cu umplutura, insa aluatul pentru Paratha se face cu faina integrala si nu are agent de crestere, iar cel pentru Kulcha e din faina alba si are agent de crestere rapid (praf de copt si/sau bicarbonat).

Mi-am luat inima in dinti de data asta si am reusit sa dau painilor o aroma mai autentica, asemanatoare cu painile facute in tandoori (vezi aici cum se face carnea si painea intr-un tandoori), insa folosind ceva mai la indemana, flacara plitei. Nu s-a produs mare dezastru cum imi inchipuiam pana acum, gustul a fost fantastic, mult imbunatatit.

Ingrediente

300 gr faina alba 
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita praf de copt
1/8 lingurita bicarbonat de sodiu
3 linguri iaurt gras (3.5%; cca 80 gr)
100 ml apa
2 linguri ulei

Umplutura

200 gr telemea slab sarata
1 ceapa rosie
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/4 lingurita turmeric 
1/8 lingurita chili pudra (sau fulgi de chili; sau ardei iute rosu tocat marunt dupa gust care se va cali impreuna cu ceapa)
piper negru
cateva fire de patrunjel (sau coriandru verde)
2 linguri ulei

Bucati: 6-8 (de cca 15 cm diametru)

  1. Se cerne faina impreuna cu sarea, praful de copt si bicarbonatul. Se face o gaura in mijloc si acolo se adauga iaurtul, apa si uleiul. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute, trebuie sa devina elastic.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina, se imparte in 6-8 bucati egale (eu le-am taiat in 8 si mi-au iesit paini mici de doar 15 cm diametru), se da forma de bila si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu le-am lasat 2 ore).
  4. Pentru umplutura se zdrobeste bine de tot telemeaua cu furculita si se condimenteaza cu putin piper. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei timp de 10 (pana este foarte moale) la foc mic. Se adauga condimentele (chimion, coriandru, chiliturmeric, ghimbir). Se amesteca bine inca vreo 30 secunde pe foc. Se adauga ceapa peste branza impreuna cu patrunjelul tocat si se amesteca.
  5. Fiecare bucata de aluat se intinde un pic cu mana (un disc un pic cam cat palma) pe masa de lucru data cu faina.
  6. In centru se aseaza 1 lingura buna de umplutura. Se ridica marginile aluatului peste umplutura si se sigileaza. Se intoarce cu partea sigilata in jos.
  7. Se intinde "chifla" obtinuta cu mainile pana obtineti un disc gros. Apoi continuati sa intindeti cu sucitorul pana verdeata din umplutura se vede destul de clar (foaia va avea vreo 3 mm grosime). Daca umplutura tasneste in cateva locuri nu va faceti probleme, e ok.
  8. Incingeti foarte bine o tigaie de fonta sau antiaderenta (5 minute la foc mare). Cand e fierbinte, tamponati tigaia cu un servetel inmuiat in ulei. Veti tampona tigaia cu ulei inainte de coacerea fiecarei paini.
  9. Coaceti fiecare paine in tigaie, 2 minute pe prima parte si 2 minute pe a doua parte (va uitati dedesubt sa fie rumena pe toata suprafata). Luati painea din tigaie cu un cleste de gratar si asezati-o direct pe flacara unui ochi de la plita (vezi poza 9). Lasati-o cateva secunde pe ficare parte, sa faca "ochiuri" rumene pe toata suprafata. Veti simti un miros placut de paine prajita. Dupa ce luati painea de pe plita, o puteti tampona cu putin ulei sau treceti un cubulet de unt peste ea.
  10. Stivuiti painile coapte pe o farfurie si acoperiti-le cu folie pana le terminati pe toate.
  11. Se taie fiecare paine in opt, ca pizza. Se servesc calde cu iaurt cu menta.

Aluat

Aluat

Aluatul bucati

Aluatul bucati

Ceapa calita cu condimente

Ceapa calita cu condimente

Aluatul intins cu mana cu umplutura

Aluatul intins cu mana cu umplutura

Sigilam umplutura inauntru

Sigilam umplutura inauntru

Aluatul umplut aplatizat cu mana

Aluatul umplut aplatizat cu mana

Aluatul intins subtire (pana se zareste umplutura)

Aluatul intins subtire (pana se zareste umplutura)

Coacem painile in tigaie

Coacem painile in tigaie

Finisam painile pe flacara

Finisam painile pe flacara

Paine indiana cu branza

Paine indiana cu branza

Comentarii (9)

 

lucica  acum 10 ani - 26 Martie 2014 15:56  

F bine arata si cred ca sunt delicioase,diseara tarziu le framant si le las pana maine dimineata,nu cred ca este asa o mare tragedie,maine va dau un bizz sa va zic cum au iesit.O zi buna in continuare.
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Martie 2014 16:20  

da, nu e nicio problema sa pui aluatul in frigider peste noapte. spor!
 

Laura  acum 10 ani - 26 Martie 2014 17:43  

Ei....astea-s "turtele" pe care le facea bunica pe plita!! Ce dor imi era de ele...Si nu am apucat sa o intreb reteta :( Multumesc Ioana, mi-ai adus gustul copilariei...
 

Laura  acum 10 ani - 3 Aprilie 2014 14:17  

le-am facut....grozave!!!! Oare merg si alte umpluturi? n-am inspiratie :(
 

Ioana  acum 10 ani - 3 Aprilie 2014 14:38  

da, de exemplu cu mazare, cam ca si cum am facut curry-ul de mazare de saptamana aceasta (fara telemea) si facut piure mai tare la final. sau cu spanac. sau cu ridichi (se dau pe razatoare, se lasa un pic, se scurg bine, apoi se soteaza in tigaie cu condimente, cum am facut cu ceapa in aceasta reteta).
 

Sara  acum 8 ani - 30 Decembrie 2015 07:25  

Ami place ff mult reteta asta as vrea sa incerc si eu
?
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Decembrie 2015 14:32  

sa o incerci Sara, painicile inidiene sunt toate foarte bune.
 

Laura  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 19:19  

Buna Ioana. Oare sta aluatul asta 2-3 zile la frigider? Singura nu le mananc pe toate si ma gandeam ca sa nu framant de mai multe ori.. Macar 2 zile?? :)
Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 20:10  

Teoretic aluaturile rezista 3 zile la frigider. Cele cu drojdie le-am incercat asa si chiar beneficiaza de stat. Cele cu praf de copt nu tin minte sa le fi tinut mai mult de 1 zi, fiindca Prefer sa le framant pe loc. Doar ai grija sa lasi aluatul sa revina la temp camerei si apoi framanta-l un pic ca sa reabsoarba posibila umezeala provocata de condens.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...