Peste cu sos Veracruzana

Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete din Mexic si Tex-Mex Retete cu peste si fructe de mare Retete din America de Sud si Centrala

O explozie de arome acest sos mexican, special pentru peste. Mi-a luat cateva luni sa-l "bibilesc", dar aseara am reusit sa-l fac exact cum mi-l imaginam. Pana ajung in Mexic, nu am de ales, ma hranesc cu visuri. Dar ce vis frumos si colorat! Uitati-va numai la el!

Ingrediente

2 pesti intregi (dorada am folosit eu; sau file-uri de peste)

Sos veracruzana

1 ceapa
2 catei usturoi
1 ardei gras rosu copt (retineti sucul pe care-l lasa cand il curatati)
3 rosii din conserva (+ 3 linguri din bulionul in care au fost conservate)
1 ardei iute murat (+ 1 lingura otet in care a fost murat)
1 lingura capere
12 masline
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cimbru uscat
1/4 legatura patrunjel
1 foaie dafin
1 bucata scortisoara (de 1 cm)
1 cuisor
100 ml vin alb sec
3 linguri ulei
sare, piper

Portii: 2-4

  1. Preparam sosul: se caleste ceapa in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  2. Se stinge cu vin, se adauga dafinul, scortisoara si cuisorul. Se fierbe inca 2 minute, pana vinul scade la jumatate.
  3. Se adauga rosiile strivite cu furculita (impreuna cu bulionul) si se mai fierbe 2 minute. Se adauga 150 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se fierbe timp de 10 minute, la foc mediu.
  4. Se adauga ardeiul copt taiat patrate nu foarte mici (si sucul de pe el), ardeiul iute intreg (si sucul de pe el), maslinele, caperele (desarate, daca e cazul), patrunjelul tocat fin, cimbrul si oregano, sare (!atentie la sare, maslinele si caperele sunt sarate) si piper. Se mai adauga inca 100 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se mai fierbe 10 minute.
  5. Pestele daca e intreg se cresteaza in cateva locuri pe o parte, se presara cu sare si piper si se da la cuptor la 200C timp de 20 minute (daca e dorada la 500 gr bucata; sau adaptati timpul dupa tipul si marimea pestelui folosit). Daca pestele e file, il presarati cu sare si piper negru, il tavaliti prin faina, il scuturati bine si apoi il prajiti pe ambele parti intr-o tigaie antiaderenta in care ati adaugat foarte putin ulei. Daca doriti o varianta sanatoasa, fara prajeli, puteti pune file-urile direct in sosul fierbinte, acoperiti cu capac si lasati intre 5-10 minute sa se faca.
  6. Puneti pestele/fileurile intr-o tava si turnati sosul fierbinte peste el.

Ceapa "stinsa" cu vin

Adaugam rosiile

Adaugam restul ingredientelor

Sosul e gata

Turnam sosul pe peste

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...