Pilaf de orez cu praz

Retete garnituri Retete cu legume Retete cu orez Retete de post Retete fara gluten Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete turcesti

O noua reteta tip "go low". Ca sa nu uit ca viata e mai simpla decat pare.

Reteta e inspirata dintr-o mancare turceasca, zeytinyagli pirasa, adica praz in ulei. Am facut cateva mici modificari la reteta originala din cartea mea cu retete turcesti: am redus cantitatea de ulei, am crescut cantitatea de orez ca sa iasa un pilaf si am adaugat verdeturi si felii de lamaie (nu doar suc) ca sa usureze gustul prazului.

Ingrediente

500 gr praz 
1 morcov
1 lingura pasta de rosii
150 gr orez (am folosit cu bob rotund)
3-4 fire marar
1 fir menta
1/2 lamaie
1 lingura unt (optional; se omite in varianta de post)
4 linguri ulei de masline
sare, piper negru

Portii: 3

  1. Se taie prazul si morcovul rondele nu foarte groase. Daca prazul e mai gros, se taie prima data in doua pe lungime si apoi felii. Aveti nevoie de 500 gr praz, cantarita doar partea alba si verde-deschis (fara frunze).
  2. Intr-o cratita larga (cca 25 cm) se incinge uleiul si se adauga legumele si se presara putina sare. Se calesc la foc mic pana prazul se inmoaie si isi pierde mult din volum (cca 10-15 minute).
  3. Se face un pic de loc in mijlocul legumelor si acolo se adauga pasta e rosii si se caleste 1 minut.
  4. Se adauga 500 ml apa, inca putina sare si piper negru proaspat rasnit. Se aduce la fierbere si se da focul la mic. Se fierbe cu capac 5 minute.
  5. Se spala orezul in cateva ape pana aceasta ramane curata, nu mai e laptoasa.
  6. Se adauga verdeturile tocate si orezul. Se amesteca sa se distribuie egal orezul in cratita. Se adauga deasupra cateva felii de lamaie.
  7. Se pune capacul si se fierbein continuare la foc mica pana orezul e facut (putin peste 15 minute, dar verificati si ambalajul orezului pentru a stabili timpul de fierbere). Se ia cratita de pe foc.
  8. Se scoate lamaia din cratita si se adauga deasupra untul taiat bucatele. Se pune iar capacul si se lasa sa stea 10 minute. Se amesteca usor folosind 2 furculite.
  9. Se serveste cald ca atare sau pe post de garnitura. E bunut si rece.

Calim legumele

Se adauga apa si se aduce la fierbere

Se adauga orezul, verdeturile si lamaia

Orezul e fiert

Adaugam unt si lasa pilaful sa stea cateva minute

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...