Orez african Jollof

Retete garnituri Retete cu orez

Reteta Orez african Jollof

Orez foarte aromat. Testat si aprobat chiar si de cei care considera mancarurile pe baza de orez plictisitoare.

Ingrediente

300 gr orez basmati
1 ceapa medie (cca 200 gr)
2 ardei rosii, kapia (cca 150 gr)
3 rosii din conserva (+ 2 linguri suc de pe ele)
3 catei usturoi
1 bucata ghimbir (cat degetul mare)
1/4 lingurita turmeric
1 lingura pasta de rosii
500 gr oase de pui pt supa (optional; am folosit spatele, gatul si ghearele ramase de la un pui de casa transat pt gratar)

2 lingurite curry pudra (am folosit Garam Masala de la Fuchs)
1 lingurita cimbru uscat sfaramat
1 foaie de dafin
1 lingura unt
3 linguri ulei de masline
sare, piper negru

Portii: 5-6

  1. In robot (sau cu blenderul vertical) se macina impreuna 1/2 ceapa taiata bucati, ardeiul, rosiile din conserva si usturoiul curatat. Se mixeaza bine pana obtineti o pasta.
  2. Intr-o cratita incapatoare se incing 2 linguri de ulei si se adauga pasta de legume. Se caleste la foc mediu la inceput, apoi la foc mai mic cand sucul de pe ea se evapora. Catre final se amesteca mai des sa nu se arda. Pasta se caleste pana mare parte din sucul din ea s-a evaporat si incepe putin sa se caramelizeze. Dureaza cam 15-20 minute.
  3. Se adauga turmericul si pasta de rosii si se mai caleste totul 1 minut, amestecand mereu.
  4. Se adauga oasele de pui daca folositi, ghimbirul taiat felii si 6 cani de apa. Se adauga sare si se rasneste mult piper negru. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac (45 minute daca ati adaugat oase de pui; daca nu, sunt suficiente 20 minute). Va rezulta o supa de un rosu intens. O gustati de sare catre final.
  5. Strecurati supa printr-o sita mai fina. Ce ramane in sita se arunca. Masurati 5 cani de supa (1250 ml). Daca cumva e mai putina, completati cu apa.
    * supa se poate folosi imediat sau se poate pastra la frigider pana veti prepara orezul
  6. Intr-o tigaie foarte larga (am folosit tigaia de paella, de diametru 35 cm) se incinge 1 lingura de ulei si se caleste restul de 1/2 ceapa taiata solzisori doar pana se inmoaie (cca 10 minute). Se adauga curry, dafinul si cimbrul si se mai caleste 1 minut.
  7. Se adauga supa si se aduce la fierbere. Se presara orezul in strat egal pe toata suprafata tigaii. Se mai presara putina sare. Se aduce la fierbere si se fierbe la foc mai mare timp de 2 minute. Se adauga cubulete de unt pe toata suprafata.
  8. Se da focul la mic si se fierbe pana orezul e facut (inca 15 minute) si a absorbit aproape toata supa. In acest timp nu se amesteca in orez, dar puteti scutura tigaia si o puteti roti pe plita ca sa fiarba egal. Fiind o tigaie mare, am pus-o pe ochiul mare pt wok si am tot rotit-o in cele 15 minute ca sa bolboroseasca incet dar egal pe toata suprafata. Opriti focul si acoperiti tigaia cu capac sau folie de aluminiu macar 10 minute. Daca doriti crusta crocanta pe fund, verificati in centru cu un cutit sa vedeti daca nu e deja facuta. Daca nu, porniti focul la maxim si lasati tigaia pana simtit un miros dulceag, de prajit. Opriti imediat focul, crusta trebuie sa fie doar rumena, sa nu ardeti orezul.
  9. Serviti orezul direct din tava la masa. E bun cu orice tip de carne (pui, vita, creveti) sau cu naut. Eu l-am servit cu bucatele de piept de pui "aburit".

Curry folosit in reteta

Curry folosit in reteta

Supa rosie de legume cu pui

Supa rosie de legume cu pui

Orezul e aproape gata

Orezul e aproape gata

Orez african Jollof

Orez african Jollof

Comentarii (2)

 

Sanda  acum 3 ani - 16 Noiembrie 2020 15:46  

Buna Ioana, pieptul de pui l-ai facut pe abur?
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Noiembrie 2020 16:02  

nu, l-am facut la cuptor, inabusit sub hartie de copt. maine dau detalii...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...