Placinta cu branza si spanac

Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete din Croatia Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

My precious: burek cu branza, asa cum l-am mancat de atatea ori in Croatia. Este o placinta tare buna, cu foi de placinta facute in casa. Probabil ca acum va spuneti ca este destul de greu sa faceti aceste foi, insa adevarul e ca aluatul se intinde usor, este o joaca de copil. Partea mai delicata este impaturirea, pentru ca trebuie sa fiti atenti sa nu se mototoleasca foile.

Acest gen de placinta, care se pare ca e de origine turca, se regaseste in multe alte bucatarii (Grecia, Serbia, tarile arabe etc), chiar si in Romania (placinta dobrogeana).

Ingrediente

Aluat pentru foi de placinta

450 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 lingurita rasa sare
4 linguri untura topita (optional, se omite in varianta lacto-vegetariana)
ulei

Umplutura

100 gr telemea (de oaie am folosit)
100 gr branza proaspata de vaca
70 gr spanac
2 fire marar
1 ou mic
piper negru

  1. Aluatul: Se pune faina intr-un bol larg si se face o gaura in mijloc. Se presara sarea pe marginea fainii, iar in centru se toarna apa. Cu degetele, incepeti sa trageti faina in apa, amestecand, pana cand toata faina e absorbita. Se framanta apoi fie manual timp de 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicioas, fie cu masina de paine pe programul de framantat.
  2. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Se imparte in 5 bucati egale, la care se da forma de chifla. Se aplatizeaza bucatile de aluat in discuri de cca 10 cm diametru.
  3. Intr-un vas mic se pune untura topita (daca folositi) si putin ulei. Se pun discurile de aluat in grasime (unul peste altul) si apoi se completeaza cu ulei, astfel incat sa fie acoperite.
  4. Se lasa aluatul sa stea in grasime timp de 30 minute.
  5. In acest timp se prepara umplutura: se amesteca branza de vaca cu telemeaua razuita si mararul tocat. Se condimenteaza cu piper negru macinat si se adauga oul batut. Se amesteca bine.
  6. Spanacul daca a fost congelat doar se scurge bine de apa. Daca folositi spanac proaspat, il opariti in apa cu sare 1 minut. Il scoateti intr-o strecuratoare sa se scurga cateva minute, apoi se strange bine in pumn (sau tifon), sa se scurga bine de apa, dupa care se toaca marunt cu cutitul.
  7. Se adauga spanacul peste branza si se amesteca bine.
  8. Incepem formarea placintei: se ia o bucata de aluat din grasime, se scurge usor si se aseaza pe masa curata. Cu mainile incepeti sa intindeti aluatul. Se va intinde foarte usor, ca si guma de mestecat. Cand este subtirel, incepeti sa trageti de margini de jur imprejur, pana obtineti o foaie transparenta, prin care se vede masa (vezi poza 7). Daca apar cateva gaurele, mai ales pe margine nu e nicio problema. Cu un cutit taiati marginile groase, de jur imprejurul aluatului (vezi poza 6).
  9. Impaturiti aceasta prima foaie in patru. Veti obtine un dreptunghi care va reprezenta baza placintei (vezi poza 8).
    * la impaturiri, cand veti manevrati foaia de aluat, veti avea impresia ca aluatul e lipit de masa, insa nu e asa. Ridicati cu curaj marginile chiar daca se rupe un pic unde o prindeti si veti vedea ca foaia se dezlipeste ca o masca exfolianta pentru fata ( :p femeile inteleg mai bine partea asta).
  10. Intindeti o a doua bucata de aluat la fel de subtire si decupati marginile. Asezati baza in centrul acestei foi (vezi poza 9).
  11. Presarati umplutura peste baza. Nu fiti tentati sa puneti multa umplutura, doar cat se vede in poza 10. Ridicati doua margini opuse ale aluatului peste umplutura (vezi poza 11), apoi ridicati si marginile opuse (vezi poza 12). Veti obtine un pachet dreptunghiular.
  12. Intindeti a treia foaie, asezati pachetul in centru, presarati umplutura si impachetati.
  13. Repetati, adica intindeti a patra foaie, asezati pachetul in centru, presarati umplutura si impacehtati.
  14. Intindeti a cincea foaie subtire, asezati pachetul in centru si impachetati. De data asta nu se mai pune umplutura. Placinta e gata!
  15. Asezati placinta pe o tava unsa cu putina grasime (cea in care ati tinut foile).
  16. Coaceti placinta la 220C, timp de 25 minute, pana e rumena.
  17. Se scoate din cuptor si dupa ce se racoreste se poate taia bucati (folosjnd un cutit zimtat, ca cel de paine). Este buna calduta sau rece. Este buna la micul dejun, cu iaurt.

Aluatul

Aluatul impartit in 5 bucati egale

Aluatul aplatizat

Aluatul in ulei

Umplutura

Decupam marginile groase

Intindem prima foaie

Se impatura prima foaie in patru, formand baza

Asezam baza pe a doua foaie intinsa

Presaram umplutura

Impaturam din parti opuse

Impaturam in patru

Placinta e gata

Placinta in tava

Placinta coapta

Placinta cu branza si spanac

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...