Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Retete cu cartofi Retete din Franta Retete garnituri Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete ieftine Retete la cuptor

Reteta Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Cand am inceput sa o pregatesc nu stiam ce va iesi, dar a fost excelent. Este o garnitura gustoasa si aspectuoasa.

Ingrediente

6 cartofi mari
sare, piper, cimbru uscat
3/4 pachet unt

  1. Cartofii se taie felii ca pentru chipsuri, cat de subtire puteti, eu am folosit razatoarea. Untul se topeste.
  2. O tava rotunda, sau o forma de tarta, chiar si o oala nu prea inalta se tapeteaza cu hartie de copt si pe fund si pe lateral. Eu am folosit tava de 26cm diametru. Se unge hartia de copt cu unt peste tot, chiar si pe lateral si se toarna cateva linguri pe fundul tavii, sa baleasca putin untul.
  3. Se pun feliile de cartofi ca la tartele cu mere, in cerc ca sa iasa cu "fata" frmoasa placinta. Se ung cartofii cu unt si apoi presaram din plin sare, piper si cimbru. Puteti pune si alte condimente care va plac
  4. Se continua asa: strat de cartofi, ungem cu unt si apoi condimente pana terminam cartofii. Ultimul strat il dam doar cu sare.
  5. O bucata de hartie de copt o udam la robinet si o stroarcem bine apoi acoperim placinta, sa fie bine sigilata. Apasati apoi cu mainile peste hartie ca sa se lipeasca straturile de cartofi. Am pus si un capac peste hartia de copt sa fiu sigura ca totul e bine sigilat
  6. Dam la cuptor la 200C cam 45-50 minute. Luam apoi capacul si hartia si mai lasam 10 minute sa se rumeneasca putin.
  7. Dupa ce o scoateti din cuptor o rasturnati pe un platou, si va arata asa frumos rumenita.

 

Se feliaza cartofii subtire

Se feliaza cartofii subtire

Strat cartofi

Strat cartofi

Strat condimente

Strat condimente

Sigilam vasul

Sigilam vasul

Placinta de cartofi coapta si rasturnata

Placinta de cartofi coapta si rasturnata

Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Placinta de cartofi (Pommes Anna)

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

cata  acum 10 ani - 13 August 2011 13:32  

nu e buna de nimic!!!!!! ;)
 

Diana  acum 10 ani - 13 Octombrie 2011 18:10  

Poate sunt subiectiva - sunt fan cartofi in orice forma, dar cred ca e minunata!

Am mancat-o la un restaurant foarte pretentios intr-o forma asemanatoare (era mai plata si taiata sub forma unui cub micut), dar cred ca avea pe langa unt si putin sos bechamel si nucsoara, iar cimbrul lipsea. Era servita cu peste, pe langa alte legume la cuptor. Delicios!
 

Cristina  acum 10 ani - 9 Decembrie 2011 11:36  

Se poate pune ulei de msaline in loc de unt??? Eu am incercat cu unt si a iesit super buna aceasta placinta.
 

Ioana  acum 10 ani - 9 Decembrie 2011 12:23  

se poate folosi si ulei
 

Florin  acum 9 ani - 27 Septembrie 2012 08:39  

Placinta de cartofi este super, =P~ maica-mea facea altfel, cu ou, singurul inconvenient este ca, la calorii, depaseste scala!
Maica-mea facea multe mancaruri bune, o sa-mi lipseasca toata viata. :(
 

Melania  acum 9 ani - 3 Ianuarie 2013 10:23  

Buna Ioana si La Multi Ani!

In primul rand vreau sa te felicit pentru site, este foarte reusit si recunosc ca am incercat cateva retete... acum as vrea sa fac aceasta placinta de cartofi ca si garnitura pentru o friptura de curcan, insa as vrea sa o fac din mai multi cartofi, crezi ca este o problema? Este posibil sa nu se patrunda, daca va fi mai groasa?

Multumesc,
Melania
 

Ioana  acum 9 ani - 3 Ianuarie 2013 10:56  

poti folosi o tava mai mare. chiar si o tava dreptunghiulara e ok. ti se pare aceasta solutie ok?
 

Melania  acum 9 ani - 8 Ianuarie 2013 10:55  

Scuze pentru raspunsul intarziat.... am pregatit reteta si a iesit foarte buna, am folosit o tava de tort de 28 cm diametru si am pus 7 cartofi mai mari.
Am avut invitati duminica si majoritatea preparatelor au fost facute dupa retetele tale... voi scrie comentariu pe pagina fiecareia... au fost un succes toate, mai putin crema fina de lamaie, care s-a branzit... :(
 

Cristina  acum 7 ani - 12 Martie 2015 12:29  

Buna Ioana! Asi ori sa stiu la ce se mai poate folosi aceasta garnitura in afara de peste si friptura de curcan{am vazut la comentarii} este buna reteta doar daca se pune si pasiune in ceea ce faci. asept raspunsul tau, o zi faina. Multumesc!
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Martie 2015 14:59  

la pui, peste la cuptor... cartofii sunt neutri la gust deci merge langa ei cam orice. ca si in cazul piureului de cartofi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...