Placinte motesti

Retete aluaturi Retete cu branza Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Placinte motesti

Placinte motesti ca la Cabana Motilor de la Marisel. Sunt umplute cu cas si servite cu smantana si dulceata de afine.

Ingrediente

Aluat

500 gr faina alba
300 ml lapte caldut
1 ou la temperatura camerei
1 pliculet drojdie uscata (sau 1 pachet drojdie proaspata de 25 gr)
1/2 lingurita sare
1 lingurita cu varf zahar

Pentru umplutura si uns

250 gr cas (de oaie)
2 linguri smantana (acra)
2 linguri zahar
1/2 ceasca cu ulei (sau untura topita)

Pentru servit

smantana
dulceata de afine (sau alta dulceata acrisoara)

Portii: 5

  1. Punem in cuva masinii de paine laptele cu oul batut, drojdia si zaharul. Deasupra se pune faina si se presara sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat si crescut.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  2. Cat aluatul creste, se da pe razatoare casul. Amestecati smantana cu zahar.
  3. Cand aluatul e crescut, il scoatem din cuva si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
    Se taie aluatul in 10 bucati egale.
  4. Se intinde fiecare bucata foaie subtire.
  5. Se presara pe cate o foaie cas razuit, apoi se acopera cu alta foaie. Se decupeaza cu o rola de bucatarie. Astfel marginile se vor lipi. Le verificati si daca nu sunt bine lipite le presati usor cu degetele.
  6. Asezati placintele formate pe un prosop curat si le ungeti deasupra cu ulei. La final veti avea formate 5 placinte.
  7. Incingeti foarte bine, la foc mare, o tigaie teflonata (sau de fonta). Dati apoi focul la mediu. Asezati cate placinte va intra in ea, cu partea unsa cu ulei in jos. Prajiti placinta pana devine rumena (cca 2 minute). Daca se umfla o intepati deasupra cu o furculita in cateva locuri. In timp ce se coace pe prima parte, ungeti placinta si pe a doua parte cu ulei. Intoarceti placinta si o coaceti si pe a doua parte.
  8. Scoateti placinta din tigaie si o ungeti deasupra cu smantana cu zahar.
  9. Stivuiti placintele una peste alta cand le terminati de copt.
  10. Se servesc placintele caldute cu dulceata de afine si smantana.

Intindem foaie subtire

Intindem foaie subtire

Presaram cas

Presaram cas

Acoperim cu alta foaie si decupam

Acoperim cu alta foaie si decupam

Placintele unse cu ulei

Placintele unse cu ulei

Placintele se coc in tigaie

Placintele se coc in tigaie

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

DORINA  acum 12 ani - 24 Octombrie 2012 11:47  

am avut placerea de a manca prima data direct de la cabana motilor din Marisel,de atunci la doua saptamani le fac,sunt dependenta de ele ,nu numai placinta acolo dar si servirea si tot ce face acolo proprietarul e adevarat romanesc,in toamna cand am fost dansul foarte amabil ne-a intrebat daca-s bune?daca ne plac?eu am mai mancat asa ceva acum 15 ani cand le facea bunica ,acesta era raspunsul dat de mine.Cine vrea sa incerce se alege cu o dependenta de ele.
O ZI BUNA,DORINA -GHERLA
 

Mihai  acum 12 ani - 27 Octombrie 2012 20:43  

Multumesc pentru reteta ! Va multumeste si sotia si copilul. Sunt foarte gustoase. Am mancat doua jumatate si nu regret decat ca nu mai incape si cealalta jumatate.
 

maria  acum 11 ani - 20 Noiembrie 2012 09:47  

curat motesti ,facute la masina de paine.Sa fim seriosi ;)
 

Andreea Ona  acum 11 ani - 30 Ianuarie 2013 13:44  

Placintele motesti sunt foarte bune! Merita incercate, mai ales ca nu este foarte dificil sa le prepari! Pofta buna si spor la treaba! ;)
 

Ramona  acum 11 ani - 23 Octombrie 2013 18:47  

Le-am facut si eu! Sunt foarte bune! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Iulie 2015 09:59  

Mari Ana, arata foarte bine placintele tale "motate" cu dulceata si smantana.
 

Mari Ana  acum 9 ani - 28 Iulie 2015 13:13  

Multumesc. Am un super maestru bucatar amator care ma invata. ;)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Iulie 2015 20:15  

;)
 

Cristina  acum 6 ani - 7 August 2018 09:29  

Nu imi vine sa cred ca am gasit reteta placintelor motesti! Ultima data am facut varianta sarata, dupa reteta asta. Adica in loc de cas am pus telemea si am renuntat la zaharul din smantana. O minunatie! Sotului meu nu ii venea sa creada ca am reusit, in sfarsit, sa le reproduc pe cele mancate in Apuseni, dupa multele noastre incercari fara succes :). Multumim (si) pentru reteta asta!
 

Ioana  acum un an - 16 Iulie 2023 19:47  

Ioana, astazi am ajuns si eu la Cabana Motilor din Marisel si am incercat placintele. Stau aproape de Bucuresti si nu ajung des prin zona, dar am zis ca acum este ocazia potrivita pentru a le incerca.
Vreau sa iti spun ca facusem o data acasa placintele dupa reteta ta si abia asteptam sa le incerc "la mama lor". Dar am constatat cu mirare ca nici nu se compara cele de la cabana cu cele facute acasa. Nu stiu de unde ai luat reteta, dar te felicit si iti multumesc!
Foarte bune si mult laudate!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...