Prajitura simpla cu fructe de padure

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Prajitura simpla cu fructe de padure

Simpla, desteapta si plina de farmec? Atunci aceasta este prajitura pe care o asteptai. Se separa singura in patru straturi unul mai delicios decat altul: un blat, o crema fina, stratul de fructe de padure si deasupra un blat ca un norisor de lapte. Mi-ar placea sa o fac pe viitor in forma rotunda de tort (cca 26 cm diametrul; fara fund detasabil; cu pereti inalti), ar fi un tort grozav pentru orice ocazie.

Ingrediente

6 oua
225 gr zahar (eu folosesc 150 gr zahar tos + 75 gr zahar pudra cumparat macinate impreuna pana devin zahar pudra)
2 linguri apa 
1 priza sare 
190 gr unt
170 gr faina alba
750 ml lapte
1 lingurita otet

Fructele

300 gr fructe de padure la alegere (cat sa acopere fundul tavii; aici am folosit coacaze rosie, afine, mure si zmeura)
coaja de la 1/2 lamaie 
2 linguri de zahar (poate fi zahar pudra)
putin amidon

  1. Se separa ouale.
  2. Se topeste untul la foc mic si se lasa sa se racoreasca. Se incalzeste laptele, cat sa fie doar caldut.
  3. Fructele se spala si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
  4. Intr-un bol se bat cu mixerul galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa. Se mixeaza pana obtineti o crema galben-pal (cca 2-3 minute).
  5. Continuati sa mixati si turnati untul topit in fir subtire (va dura cca 1 minut). Compozitia va avea acum consistenta unei smantani.
  6. Adaugati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare. Compozitia va deveni mai groasa.
  7. Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza compozitia, apoi il puteti pune pe tot. Acum compozitia va fi extrem de lichida, dar nu va panicati, asa e ok.
  8. Intr-un bol separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel.
  9. Adaugati spuma in aluat, in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de sus in jos. Amestecati doar pana nu se mai vad "bulgarii" de spuma si se vad doar usoare dare albe prin aluat. Acest pas e important, nu exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid, dar e ok asa.
  10. Ungeti o tava (20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm) cu unt. Eu am pus hartie de copt dedesubt si am uns-o si pe ea cu unt.
  11. Fructele scurse se amesteca cu zaharul si coaja de lamaie. Se presara egal pe fundul tavii. Deasupra se pudreaza cu putin amidon.
  12. Se toarna aluatul peste fructe. Se niveleaza cu dosul unei linguri.
  13. Se coace la 160C timp de 1 ora.
  14. Se lasa la racit complet (cca 2-3 ore), apoi se poate taia.

Aluatul

Aluatul

Fructe de padure in tava

Fructe de padure in tava

Turnam aluatul peste fructe

Turnam aluatul peste fructe

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Comentarii (50)

 

Ultimele comentarii

Andreeea   acum 8 ani - 26 Septembrie 2015 17:11  

Buna Ioana, fac prajitura desteapta de ani de zile insa cu alte cantitati (10 uoa si 1 l de lapte)
De cum am vazut-o pe asta am zis ca e un "must done" si iata ca astazi m-am pus pe treaba.
Am respectat reteta intru tocmai mai putin fructele (eu am avut doar afine si zmeura) si otetul,pentru ca vazand din comentarii ca se poate da gres cu el, nu m-am riscat.Eu bat albusurile cu un praf de sare si au iesit perfect "bat" cum se spune.
Ceea ce nu imi pare ca arata ca in pozele tale este amestecul final.Nu am amestecat in exces albusurile cu aluatul insa nici nu mi-au ramas asa spumoase deasupra.
Am emotii si pentru ca neavand o tava inalta de cel putin 6 cm m-am gandit sa pun intr-una mai mare ca si dimensiuni.
Sper sa iasa...va tin la curent ;)
 

Cori Cj   acum 6 ani - 18 Mai 2017 20:26  

Pana la urma cu prajitura asta am testat cuptorul electric si din cauza ca nu m-am documentat in totalitate cu programele cuptorului a fost un dezastru (in mare parte a fost necopt blatul de jos) :(
 

Iulia  acum 6 ani - 25 Iunie 2017 14:15  

Ioana! Esti o minune! Am avut niste emotii teribile cu prajitura aceasta, dar...pe cuvant daca am mai mancat vreodata ceva atat de fin, pufos, onctuos, discret si echilibrat.
Intai am crezut ca e un pandispan mai pufos, apoi am intrat in panica vazand cat lapte e de adaugat in compozitie. Mai lichid decat aluatul de clatite?! Am incorporat albusul si am turnat in tava. Turnat descrie bine actiunea, caci era atat de lichid incat in punctul asta aveam deja convingerea ca o sa fac o ciorba la cuptor cu minunatie de ingrediente. Am pus cuptorul cu ventilator la 140 grade si am lasat foarte putin peste o ora. Am zis, nah, asta e, sa vezi cum a facut pojghita rumenita pe deasupra si cum e totul flescait si zemos dedesubt. Scot din cuptor, misc tava, pare sa stea. Pun la racit si... tai.
O experienta ca asta am foarte rar in bucatarie. Felia taiata arata exact, exact ca in poza pusa de tine.
Am folosit doar afine proaspete si am pus in jur de 250 gr. Imi pare foarte rau ca nu stiu cum sa postez o poza.
Multumesc din suflet, o prajitura mai delicata inca nu am in retetar!
 

Simona  acum 6 ani - 29 Iunie 2017 11:13  

Extraordinara reteta! Daca o fac in forma de tort, o rastorn cand e aproape rece? Altfel, ma gandesc ca e destul de dificil de taiat.
Ce faina folosesti, Ioana, pentru aceasta prajitura? Am inteles ca nu folosesti faina obisnuita (am citit la reteta de clatite) tip Dobrogea sau Boromir sau asemanatoare.
Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 29 Iunie 2017 13:41  

Iulia, asa ma bucur ca ti-a iesit! eu am scris la pasul 7 sa nu va panicati :)))
 

Ioana  acum 6 ani - 29 Iunie 2017 13:45  

nu se poate rasturna, blatul de sus e foarte pufos. nici tava de tort cu pereti detasabili nu poti folosi, aluatul e asa subtire incat iti va curge pe la imbinare.
 

denisa  acum 6 ani - 4 August 2017 20:59  

Of, cu ce sa incep? Sunt insarcinata si pofticioasa si m-am apucat sa fac prajitura asta fara sa ma gandesc prea mult, ca sa descopar in plina desfasurare a evenimentelor ca nu am tot ce imi trebuie.. Din neatentie am pus cam cu 75 de grame de zahar mai putin (matematica cu creier de gravida se pare ca trebuie sa o evit), nu aveam 190 grame de unt, asa ca am improvizat cu mascarpone, galbenusurile mi s-au batut bine, albusurile au refuzat sa se lege (poate pt ca din graba si lene nu am clatit paletele mixerului dupa ce facusem galbenusurile) si nu mai aveam inca 6 oua in casa, ci doar 4... tava am uns-o cu ulei, pt ca, repet, nu mai aveam unt, am adaugat niste vanilie la toata compozitia... etc..
Si tot mi-a iesit! :)) un pic mai mica de la mai putin albus si complet nedulce, insa tot a iesit!
Mutumesc pt reteta! :p
 

Ana   acum 5 ani - 2 Iunie 2018 14:02  

Nu inteleg dece in poza stratul de jos arata altfel decat cel de sus.iar pasii care explici sunt doar fructele in tava si aluatul peste fructe atat.
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Iunie 2018 14:08  

pozele sunt conform cu pasii din reteta: pui fructele in tava si apoi torni aluatul.
la coacere, fiindca fructele sunt usoare, vor urca usor in aluat, astfel se va forma stratul de jos. stratul de jos e diferit fiindca spuma din aluat se ridica deasupra. astfel blatul va fi mai ferm, si partea de sus mai spumoasa. ca sa iasa asa, trebuie sa bati frumos spuma de ou.

citeste introducerea retetei ca sa intelegi mai bine cum se separa.
 

Ioana  acum 3 ani - 13 Iunie 2020 19:45  

Ioana, te rog, un pic de ajutor! Capsuni impreuna cu zmeura pot folosi? Oare sa le tai in jumatati? Ms fain pt raspun
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...