Pui manastiresc

Retete cu ciuperci Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete romanesti

Reteta Pui manastiresc

Am adaptat reteta de pui manastiresc din Povestile bucatariei romanesti a lui Radu Anton Roman si iata ce a iesit. Cea mai mare modificare e ca eu am ingrosat sosul cu putina faina iar la el in reteta se specifica 2-3 oua care se bat cu smantana si se adauga in mancarica. Voi faceti cum doriti.

Ingrediente

1 kg carne de pui
400 gr ciuperci de padure (galbiori)
2 cepe
3 catei usturoi
120 ml vin alb sec
300 ml smantana
1 lingura cu varf faina alba
1/2 legatura patrunjel
cateva fire de marar
4 linguri de ulei
sare, piper

Condiment pentru pui

1 lingurita rasa piper negru
1 lingurita rasa sare
1 lingurita cu varf boia dulce
1 lingurita cimbru uscat

  1. Puteti folosi orice fel de carne de pui. Eu am transat un pui de casa de la bunica-mea si am folosit la aceasta mancarica doar pulpele, aripile fara varfuri si pieptul dezosat si taiat in bucati potrivite.
  2. Se macina in masina de cafea condimentele pentru pui. Presarati bucatile de carne cu condiment.
  3. In 2 linguri de ulei incins prajim la foc mediu carnea de pui pe ambele parti pana se rumeneste. Stingem cu 1 cana de apa si dam focul la mic. Fierbem cu capac cam 45 minute (daca puiul e de casa) sau doar 30 minute daca aveti pui cumparat.
  4. In acest timp calim cepele tocate marunt in restul de 2 linguri de ulei. Cand s-au inmuiat, adaugam ciupercile si mai calim cam 2-3 minute. Stingem totul cu vin si 1/2 cana de apa si aducem la fierbere pentru 5 minute. Adaugam usturoiul strivit.
  5. Turnam sosul de ciuperci de mai sus peste pui, plus 3 linguri de smantana. Gustam sosul de sare si piper si mai adaugam daca e necesar. Aducem totul la fierbere si lasam sa fiarba la foc mic inca 30 minute.
  6. La final adaugam restul de smantana frecata cu faina si verdeturile tocate fin. Lasam sa mai dea 2-3 clocote pana sosul se ingroasa si stingem focul.
  7. Servim cu mamaliguta.

Presaram carnea cu condiment si o prajim

Presaram carnea cu condiment si o prajim

Prajim carnea pe ambele parti pana se rumeneste

Prajim carnea pe ambele parti pana se rumeneste

Ciupercile stinse cu vin

Ciupercile stinse cu vin

Turnam sosul de ciuperci in oala cu carnea fiarta pe jumatate

Turnam sosul de ciuperci in oala cu carnea fiarta pe jumatate

Dregem cu smantana frecata cu faina si verdeturi

Dregem cu smantana frecata cu faina si verdeturi

Comentarii (60)

 

Ultimele comentarii

Madalina  acum 9 ani - 17 Iunie 2014 15:03  

Gata si puiul. Delicios. Ma intorsesem la masa sa mai mananc o portie de supa de broccoli, dar mi-am amintit de pui, ca-i gata, si am sarit pe el. Fara mamaliguta, deocamdata, dar bun de tot, chiar si asa.
 

Roxana  acum 8 ani - 29 Aprilie 2015 21:51  

ce fel de smantana? Speciala pt gatit sau de orice fel? Multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Aprilie 2015 22:17  

din cea acra/fermentata.
 

Bianca  acum 7 ani - 15 Aprilie 2016 16:24  

Buna Ioana,

Retata e superba. Am gatit-o acum 4 ani. Am musafiri de nationalitate diferita maine si vreau sa prepar Pui Manastiresc. Ma gandeam care e diferenta dintre gatirea tocanitei pe aragaz (fierbere) si cuptor. Reteta lui Roman cere prepararea la cuptor. Eu ma gandesc ca de data aceasta, dupa ce rumenesc puiul sa-l pun la cuptor pt 20 - 30 min (cred ca e mai gustos decat fiert), apoi cand torn restul compozitiei deasupra puiului, sa pun tocanita la fiert pe aragaz. Apreciez daca poti sa-mi raspunzi azi. Multumesc mult.
 

Ioana  acum 7 ani - 15 Aprilie 2016 18:33  

Bianca, o sa iti raspund mai tarziu, ca sa stii ce sa faci maine :) acum sunt un pic pe fuga si nu vreau sa-ti scriu ceva superficial.
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Aprilie 2016 02:30  

in cuptor poti sa o gatest la foc mai mic si are nevoie de mai putin lichid (pe plita se evapora mai repede sosul) si oarescum totul se face mai in suc propriu, ceea ce ar duce la un sos mai concentrat ca si gust. eu am preferat sa o fac pe plita fiindca e mai rapida si fiindca nefiind specificate cantitatile de supa am putut sa controlez mai bine pe plita rezultatul final dpdv al consistentei sosului (el specifica in reteta ca trebuie sa iasa ceva intre o tocanita si o supa).

ma gandesc ca strategia ta sa incepi la cuptor si sa termini pe plita functioneaza. RAR nu specifica, dar eu as face friptura acoperita ca sa nu se usuce carnea. stingi cu putina supa si pui folie/capac pe tava.
 

Bianca  acum 7 ani - 18 Aprilie 2016 02:22  

Multumesc Ioana. A iesit un deliciu. Nota 10+ de la invitati ;)
 

Ioana  acum 7 ani - 18 Aprilie 2016 11:23  

super, ma bucur pentru voi, cred ca ati avut un weekend minunat!
 

Eu mai adaug si ...  acum 7 ani - 1 Noiembrie 2016 08:38  

... fasii de bacon prajit la tigaie, combinatia cu sosul de ciuperci e o nebunie.Cine vrea sa incerce si cu bacon prajit nu se va risca.Eu nu pun marar.Oricum e una dintre cele mai savuroase retete cu pui, foarte gustoasa, aspectoasa si mai sofisticata.De fiecare data fac paine proaspata de casa cu coaja buna si aurie.Se bat sotia si baiatul pe puiul asta servit cu paine calda de casa.O zi frumoasa!
 

Iulia  acum 4 ani - 9 Aprilie 2020 15:59  

foarte buna aceasta mancare, asemanatoare cu ciulamaua dar mai gustoasa probabil datorita vinului care da un gust deosebit mancarii.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...