Rosti

Retete cu cartofi Retete din Elvetia Retete cu legume Retete de post Retete ieftine

Aceasta varianta de rosti este exact asa cum am mancat-o in Innsbruck, la restaurantul Piano. Mi-a placut textura moale a cartofilor inveliti in crusta crocanta si am vrut sa o pot face si eu acasa. Radu a avut misiunea sa rafineze aceasta reteta, in sensul ca a testat diferite tigai, cantitati de ulei si tipuri de cartofi.  Pana la urma asta a fost varianta castigatoare. Ii multumesc pentru ajutor si pentru toate rosti-urile pe care o sa mi le pregateasca de acum  :p Acum am servit-o cu somon afumat si crema de branza si smantana cu marar (ar merge si o crema de hrean). In Innsbruck erau garnitura langa snitelul vienez.

Ingrediente

3 cartofi fainosi
1/2 ceapa foarte mica (sau 2 fire ceapa verde)
8 lingurite ulei 
sare, piper negru

Bucati: 4 rosti de 15 cm diametru; 2-3 portii

  1. Prima regula e folosirea unei tigai antiaderente, eu am obtinut cele mai bune rezultate cu una de fonta teflonata. A doua e folosirea cartofilor fainosi, astfel clatita de cartofi va iesi crocanta deasupra, dar moale, aproape cremoasa as spune, inauntru. A treia regula e sa folositi ulei putin (un pic mai mult decat la clatite), in functie de dimensiunea tigaii voastre. Eu la o tigaie de 15 cm, am folosit cate 1 lingurita ulei pentru fiecare parte. In loc de ulei puteti folosi si untura de rata sau puteti adauga un strop de unt cand prajiti a doua parte (asta daca nu doriti o varianta de post).
  2. Se dau cartofii si ceapa pe razatoare. Se condimenteaza bine cu sare si mult piper negru macinat. Se amesteca usor cu mana pana condimentele se distribuie uniform.
  3. Se incinge in tigaie 1 lingurita de ulei. Verificati daca e incins cu cateva fire de cartofi, care trebuie sa sfaraie cand le puneti in tigaie.
  4. Adaugati cartofi in tigaie si cu dosul unei linguri ii presati pe toata suprafata in strat uniform si subtire. Trebuie sa puneti doar suficienti cartofi cat sa acopere fundul tigaii fara sa se vada prin ei (cam 2 mm). Daca stratul de cartofi e prea gros fie nu se va face inauntru ca lumea, fie o veti arde deasupra ca sa se prajeasca pana la mijloc. Presati bine de tot cartofii in tigaie cu lingura. Aveti grija ca pe margini sa nu iasa fire razlete de cartofi, le trageti cu lingura spre interior, altfel se vor arde.
  5. Prajiti rosti pe prima parte timp de 3.5-4 minute, la foc mediu.
  6. Asezati o farfurie pe tigaie si rasturnati clatita in farfurie. Puneti 1 lingurita ulei (si putin unt daca doriti) in tigaie si lasati clatita sa alunece inapoi in tigaie. Prajiti-o pe a doua parte inca 3 minute, tot la foc mediu.
  7. Scoateti clatita din tigaie si taiati-o in patru. Stivuiti feliile una peste alta, arata foarte bine asa.
  8. Serviti rosti imediat, cat sunt calde.

Razuim cartofii si ceapa

Condimentam cu sare si piper

Strat subtire in tigaia incinsa

Punem farfuria deasupra

Rasturnam rosti pe farfurie

Prajim pe a doua parte

Taiem rosti in patru

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...